HomeΚανονισμοίΓενικός Κανονισμός Οργάνωσης Και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων ΕΛ.Ο.Κ

Γενικός Κανονισμός Οργάνωσης Και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων ΕΛ.Ο.Κ

Γενικός Κανονισμός Οργάνωσης Και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων ΕΛ.Ο.Κ

Εναρμονισμένος στους ν. 2725/99 & 3057/02.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ , έχοντας υπ’ όψιν της τις διατάξεις του ν. 2725/99 , του ν. 3057 / 2002 και των τροποποιήσεων τους , τις διατάξεις του Καταστατικού και του Εσωτερικού Κανονισμού της ΕΛ.Ο.Κ. , εκδίδει τον παρακάτω ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κρίκετ.
[toggle title=” Άρθρο 1: Αρμοδιότητα οργάνωσης και διεξαγωγής πρωταθλημάτων” variation=”deepblue”]

1 . Η Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ ( ΕΛ.Ο.Κ. ) είναι αποκλειστικά αρμόδια για την οργάνωση και διεξαγωγή του κάθε αγώνα κρίκετ στην Ελλάδα . Πιο συγκεκριμένα η ΕΛ.Ο.Κ. έχει την ευθύνη διεξαγωγής των παρακάτω αγωνιστικών εκδηλώσεων :
α . Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών out door .
β . Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων out door .
γ . Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων out door .
δ . Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών in door .
ε . Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων in door .
στ . Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων in door .
ζ . Κύπελλο Ελλάδος ( ανδρών και γυναικών ) .
η . Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γυναικών out door .
θ . Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νεανίδων out door .
ι . Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κορασίδων out door .
ια . Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γυναικών in door .
ιβ . Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νεανίδων in door .
ιγ . Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κορασίδων in door .
ιδ . Πανελλήνιο Πρωτάθλημα junior αγοριών in door και out door .
ιε . Πανελλήνιο Πρωτάθλημα junior κοριτσιών in door και out door .
ιστ . Διεθνή Τουρνουά και αγώνες .

2 . Τα παραπάνω πρωταθλήματα διεξάγονται από την ΕΛ.Ο.Κ. με την φροντίδα της τριμελούς Επιτροπής Πρωταθλημάτων .
3 . Τα ακριβή χρονικά πλαίσια , ο τρόπος διεξαγωγής και ο αριθμός των συμμετεχόντων ομάδων καθώς και άλλο ζήτημα σχετικό με τις παραπάνω διοργανώσεις , θα καθορίζονται με τις γενικές και ειδικές Προκηρύξεις , τις οποίες θα εκδίδει η ΕΛ.Ο.Κ. και θα ανακοινώνονται στα Σωματεία .
4 . Στους αγώνες που τελούνται υπό την εποπτεία της ΕΛ.Ο.Κ. , συμμετέχουν μόνο αθλητές που έχουν ενταχθεί στη δύναμη της Ομοσπονδίας και έχουν εφοδιαστεί με το ατομικό δελτίο αθλητικής ιδιότητας και υγείας αθλητή .

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 2: Διοργάνωση φιλικών αγώνων” variation=”deepblue”]

1 . Κάθε Σωματείο , μέλος της ΕΛ.Ο.Κ. που επιθυμεί να διοργανώσει φιλικούς αγώνες , τουρνουά κ.λ.π. υποχρεούται να απευθύνει στην ΕΛ.Ο.Κ. έγγραφη αίτηση για την έγκρισή τους . Η αίτηση αυτή θα πρέπει να υποβάλλεται δέκα πέντε ( 15 ) ημέρες πριν τον αγώνα και να περιέχει εκτός από το πρόγραμμα , το γήπεδο , τις ακριβείς ημερομηνίες και ώρες , κάθε άλλη πληροφορία σχετική με τη διοργάνωση . (Όροι διεξαγωγής , έπαθλα κ.λ.π. )
2 . Πέρα από την στην προηγούμενη παράγραφο απαιτούμενη έγκριση της ΕΛ.Ο.Κ. για την διεξαγωγή οποιουδήποτε φιλικού αγώνα , το Σωματείο που το διοργανώνει , πρέπει απαραίτητα να υποβάλει στις αρμόδιες αρχές ( Αστυνομία , Νομαρχία κ.λ.π. ) αίτηση για έγκριση της διεξαγωγής τους .
3 . Μετά το τέλος οιονδήποτε φιλικού αγώνα ή τουρνουά , το Σωματείο που τον διοργάνωσε υποχρεούται να αποστέλλει στην ΕΛ.Ο.Κ. λεπτομερή αναφορά με τα στοιχεία των διεξαχθέντων αγώνων ( αποτελέσματα , συμμετοχές , στατιστικά κ.λ.π. ) καθώς και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο , που τυχόν θα ζητηθεί από την ΕΛ.Ο.Κ.

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 3: Διοργάνωση διεθνών αγώνων” variation=”deepblue”]

Απαγορεύεται ρητά η διοργάνωση ή διεξαγωγή οποιουδήποτε διεθνούς αγώνα στην Ελλάδα ή συμμετοχή σε οποιοδήποτε αγώνα στο εξωτερικό Σωματείου – μέλους της ΕΛ.Ο.Κ. , χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση της Ομοσπονδίας , σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο άρθρο 7 παρ. 6,7 του ν. 2725/99 .

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 4: Γενικά” variation=”deepblue”]

1 . Όλοι οι αγώνες των Πρωταθλημάτων , των Κυπέλλων , των τουρνουά κ.λ.π. θα διεξαχθούν σύμφωνα με τους επίσημους Κανονισμούς της ΕΛ.Ο.Κ και τους Κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας , ICC ( International Cricket Council ) και ECC (European Cricket Council ) .
Η ΕΛ.Ο.Κ. διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιεί μερικώς τους Κανονισμούς , υπό την προϋπόθεση ότι οι τροποποιήσεις αυτές θα συμπεριλαμβάνονται στις Προκηρύξεις .
2 . Η Επιτροπή Πρωταθλήματος, που ορίζεται από την ΕΛ.Ο.Κ. , για τα Πρωταθλήματα και Κύπελλα , έχουν τις παρακάτω αρμοδιότητες :
α . Την ευθύνη διεξαγωγής των αγώνων .
β . Τον ορισμό διαιτητών και γραμματείας
γ . Την εκδίκαση κάθε ένστασης
δ . Την πειθαρχική εξουσία , επιβολή ποινών , σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό της ΕΛ.Ο.Κ. και το Πειθαρχικό δίκαιο
ε . Την οικονομική διαχείριση
3 . Σε όλους τους αγώνες που διεξάγονται με την ευθύνη ή την έγκριση της ΕΛ.Ο.Κ. , δικαιούνται να συμμετάσχουν μόνον αθλητές που είναι γραμμένοι στα μητρώα αθλουμένων μελών της ΕΛ.Ο.Κ. και έχουν δελτίο αθλητικής ιδιότητας και υγείας .
4 . Σε περίπτωση τέλεσης φιλικών αγώνων κατά την διάρκεια των οποίων τα διαγωνιζόμενα Σωματεία επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αθλητές Έλληνες ή αλλοδαπούς , που δεν τυγχάνουν κάτοχοι Δελτίου , σύμφωνα με τα ανωτέρω , οφείλουν απαραίτητα να ζητήσουν την έγκριση της Ομοσπονδίας .

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 5: Προκήρυξη” variation=”deepblue”]

1 . Πριν την έναρξη κάθε αγωνιστικής περιόδου και σε κάθε περίπτωση μέχρι τον μήνα Απρίλιο έκαστου έτους , καταρτίζονται από την ΕΛ.Ο.Κ. οι Προκηρύξεις Διεξαγωγής των Πρωταθλημάτων .
2 . Οι Προκηρύξεις κοινοποιούνται από την ΕΛ.Ο.Κ. σε όλα τα Σωματεία – μέλη της δέκα πέντε ( 15 ) ημέρες πριν την έναρξη τους .
3 . Στην Προκήρυξη πρέπει να περιλαμβάνει :
α . Το πρωτάθλημα της κατηγόριας που αφορά .
β . Τον υπεύθυνο για την οργάνωση και διεξαγωγή
γ . Η ακριβή ημερομηνία έναρξης
δ . Την προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής
ε . Τους όρους και προϋποθέσεις διεξαγωγής
στ . Το σύστημα διεξαγωγής του Πρωταθλήματος
ζ . Τα γήπεδα που θα χρησιμοποιηθούν για τους αγώνες
η . Τους οικονομικούς όρους συμμετοχής των Σωματείων , καθώς και το ύψος των αποζημιώσεων σε διαιτητές , γραμματεία κ.λ.π.
θ . Την πρόβλεψη σε περιπτώσεις ισοβαθμίας
ι . Κάθε άλλο θέμα που αφορά στη διοργάνωση

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 6: Γενικά περί προκηρύξεων” variation=”deepblue”]

1 . Κάθε προκήρυξη πρέπει να είναι εναρμοσμένη στις διατάξεις του παρόντος και των λοιπών κανονισμών , του Καταστατικού της ΕΛ.Ο.Κ. και της Αθλητικής Νομοθεσίας .
2 . Εάν συντρέχει ειδικός λόγος που αποκλείει εφαρμογή διάταξης του παρόντος Κανονισμού , αυτός πρέπει αφ’ ενός να αναφέρεται ρητά στην Προκήρυξη , αφ’ έτερου δε να υπάρχει γι’ αυτό ειδική απόφαση του Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ.
3 . Απαγορεύεται τροποποίηση διάταξης της Προκήρυξης , μετά την έναρξη και μέχρι το τέλος της αντίστοιχης διοργάνωσης . Οποιαδήποτε τυχόν τροποποίηση ή συμπλήρωση μπορεί να γίνει το αργότερο 48 ώρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης αφού απαραίτητα προηγουμένως έχει εγκριθεί από το Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ.
4 . Για κάθε θέμα που δεν προβλέπεται από τις προκηρύξεις ή τον παρόντα Κανονισμό αρμόδιο να αποφασίσει είναι το Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ.

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 7: Υποχρεώσεις συμμετοχής – Δηλώσεις συμμετοχής” variation=”deepblue”]

1 . Η συμμετοχή των Σωματείων , στα Πρωταθλήματα που διοργανώνονται από την Ομοσπονδία είναι υποχρεωτική , τουλάχιστον σε ένα ( 1 ) πρωτάθλημα
2 . Κάθε Σωματείο πρέπει να υποβάλει δήλωση συμμετοχής στο Πρωτάθλημα μέσα σε προθεσμία που καθορίζεται από την προκήρυξη της ΕΛ.Ο.Κ.
Η δήλωση συμμετοχής πρέπει να είναι έγγραφη , να υπογράφεται από τους Πρόεδρο και Γραμματέα του Σωματείου , να φέρει την σφραγίδα του Σωματείου και στο περιεχόμενο της να κάνει μνεία ότι το Σωματείο , αποδέχεται ρητά και ανεπιφύλακτα τους όρους της Προκήρυξης , του Παρόντος Κανονισμού και του Καταστατικού της ΕΛ.Ο.Κ.
3 . Η δήλωση συμμετοχής υποβάλλεται στην ΕΛ.Ο.Κ.
4 . Περαιτέρω στη δήλωση συμμετοχής πρέπει απαραίτητα να αναφέρονται
α . Τα χρώματα της εμφάνισης της ομάδας
β . Το Γήπεδο που θα χρησιμοποιεί το Σωματείο σαν έδρα , εκτός αν αυτό καθορίζεται από την ΕΛ.Ο.Κ.
γ . Τα ονόματα των τυχόν ξένων παιχτών που θα χρησιμοποιήσουν .
5 . Αίτηση προς την ΕΛ.Ο.Κ. για ειδική άδεια χρησιμοποίησης αθλητού που δεν δικαιούται συμμετοχής λόγω μικρότερης ηλικίας .
Η αίτηση χορήγησης ειδικής αδείας , εξετάζεται από το Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ.
Η ΕΛ.Ο.Κ. διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει οποιαδήποτε δικαιολογητικά , που θα αποδεικνύουν την αγωνιστική ικανότητα των νεαρών αθλητών .

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 8: Μη δήλωση σύμμετοχης – Συνέπειες” variation=”deepblue”]

1 . Στα Σωματεία τα οποία δεν συμμετέχουν στις αγωνιστικές εκδηλώσεις , παρά το γεγονός της σχετικής υποχρέωσής τους , σύμφωνα με όσα ορίζονται , στη προηγούμενη παράγραφο , προβλέπονται τα παρακάτω .
α . Σωματείο που δηλώνει συμμετοχή και συμπεριληφθεί στη κλήρωση αλλά δεν λάβει μέρος σε κανέναν αγώνα , δεν υπολογίζεται στον πίνακα της τελικής βαθμολογικής κατάταξης .
β . Σωματείο που δικαιούται συμμετοχής αλλά δηλώσει εγγράφως πριν από την κλήρωση τη βούλησή του να μην λάβει μέρος στο Πρωτάθλημα , δεν υπολογίζεται στο πίνακα της τελικής βαθμολογικής κατάταξης . Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας έχει το δικαίωμα με απόφασή του να διεξάγει το πρωτάθλημα με τις υπόλοιπες ομάδες .
γ . Σωματείο που δικαιούται συμμετοχής σε Πρωτάθλημα και δεν συμμετάσχει για μια αγωνιστική περίοδο , ( άρθρο 8 παρ. 1 α ) ξεκινά το επόμενο πρωτάθλημα με μείον τρεις ( 3 ) βαθμούς .

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 9: Σύστημα διεξαγωγής – Πρόγραμμα αγώνων” variation=”deepblue”]

1 . Το σύστημα διεξαγωγής των αγώνων αναλύεται στις Προκηρύξεις . Όλοι οι αγώνες πρωταθλημάτων , Κυπέλλων , Τουρνουά κ.λ.π. , θα διεξάγονται με τους Κανονισμούς της ΕΛ.Ο.Κ. και των Διεθνών Ομοσπονδιών . Η ΕΛ.Ο.Κ. διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιεί μερικά τους Κανονισμούς , υπό την προϋπόθεση ότι οι τροποποιήσεις θα περιλαμβάνονται στις Προκηρύξεις .
2 . Η σειρά των αγώνων των Πρωταθλημάτων καθορίζεται με κλήρωση , η οποία διενεργείται από την ΕΛ.Ο.Κ. με φροντίδα της αντίστοιχης επιτροπής , και παρουσία των εκπροσώπων των Σωματείων – μελών , κατόπιν σχετικής προσκλήσεως .
3 . Μετά την κλήρωση καταρτίζονται από την Επιτροπή Πρωταθλήματος , τα προγράμματα των αγώνων , στα οποία πρέπει να αναφέρονται :
α . Οι ημερομηνίες διεξαγωγής
β . Οι ώρες έναρξης των αγώνων
γ . Ο τόπος διεξαγωγής κάθε αγώνα .
4. Τα προγράμματα όλων των πρωταθλημάτων ανακοινώνονται στα Σωματεία:
α . Τουλάχιστον τέσσερις ( 4 ) ημέρες πριν από την αρχική έναρξη κάθε πρωταθλήματος .
β . Τουλάχιστο δύο ( 2 ) ημέρες πριν από κάθε αγώνα , στην περίπτωση αναβολής ή μετάθεσης .
5 . Η κατά περίπτωση αρμόδια Επιτροπή έχει το δικαίωμα να τροποποιεί το αρχικό πρόγραμμα και μετά την έναρξη του Πρωταθλήματος , μόνο για αιτία απόλυτα δικαιολογημένη , τηρούμενης , κατά το δυνατόν , της σειράς των αγώνων του αρχικού προγράμματος . Επίσης διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής γηπέδου και ώρα έναρξης των αγώνων .

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 10: Γήπεδα” variation=”deepblue”]

1 . Τα γήπεδα διεξαγωγής των αγώνων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως έδρες των διαγωνιζόμενων σωματείων αναφέρονται στις δηλώσεις συμμετοχής, καθορίζονται στις Προκηρύξεις και γνωστοποιούνται στα λοιπά σωματεία με το πρόγραμμα των αγώνων.
2 . Πριν την έναρξη του κάθε πρωταθλήματος , η ΕΛ.Ο.Κ. , επιθεωρεί τα γήπεδα που έχουν δηλωθεί ως έδρες των σωματείων. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν τυχόν ελλείψεις ή ατέλειες τις γνωστοποιεί προς τα γηπεδούχα σωματεία , τα οποία και οφείλουν να συμμορφωθούν προς αυτές, φροντίζοντας για την αποκατάσταση των ελλείψεων και ατελειών και να βεβαιώσουν γι αυτό εγγράφως τη διοργανώτρια, τουλάχιστον, δέκα (10) ημέρες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος.
Σε περίπτωση κατά την οποία, το σωματείο δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της ΕΛ.Ο.Κ. χάνει προσωρινά την ιδιότητα του γηπεδούχου για το διάστημα που απαιτείται μέχρι την αποκατάσταση των ατελειών ή την συμπλήρωση των ελλείψεων που έχουν διαπιστωθεί σύμφωνα με την κρίση της αρμόδιας επιτροπής.
Η παραπάνω διαδικασία ισχύει και στις περιπτώσεις που τυχόν ελλείψεις ή ατέλειες διαπιστωθούν και κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του πρωταθλήματος.
3 . Κάθε μεταβολή, τροποποίηση ή προσθήκη που πραγματοποιείται στα δηλωθέντα γήπεδα, τα οποία, έχουν εγκριθεί για διεξαγωγή αγώνων, σύμφωνα με τα παραπάνω, θα πρέπει απαραίτητα να γνωστοποιείται στη διοργανώτρια αρχή .
4 . Για να χαρακτηριστεί ένα γήπεδο κατάλληλο, για την τέλεση αγώνων πρωταθλήματος θα πρέπει να συγκεντρώνει τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α . Ο αγωνιστικός χώρος και ο χώρος που τον περιβάλλει να είναι επίπεδος χωρίς ανωμαλίες εδαφικές και ελεύθερος από κάθε εμπόδιο και οιουδήποτε αντικειμένου που θα μπορούσε να προκαλέσει τραυματισμούς στους αθλούμενους.
β . Να έχει, σύμφωνα με το Νόμο, τη σχετική άδεια λειτουργίας .
γ . Η κατασκευή και οι διαστάσεις του να είναι σύμφωνες με τους κανονισμούς
δ . Να έχει αποδυτήρια για τους διαιτητές.
ε . Να έχει δίκτυο ύδρευσης και αποχωρητήρια.
στ . Να έχει πρόχειρο αλλά πλήρες φαρμακείο για προσφορά πρώτων βοηθειών.
ζ . Να έχει επαρκή φωτισμό, ώστε το γήπεδο να χρησιμοποιηθεί για νυχτερινούς αγώνες.
η . Να έχει πίνακα αποτελεσμάτων.
θ . Ολόκληρο το γήπεδο να είναι περιφραγμένο. Η απόσταση των θεατών από τις γραμμές ορίων να είναι τουλάχιστον 3 μέτρα.
5 . Αγώνες πρωταθλημάτων αρμοδιότητας ΕΛ.Ο.Κ. μπορούν να διεξάγονται και σε γήπεδα που δεν πληρούν κάποια ή κάποιες από τις παραπάνω προϋποθέσεις, ύστερα από απόφαση και άδεια εκ μέρους της ΕΛ.Ο.Κ.
6 . Με τις Προκηρύξεις το Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ.. μπορεί να προβλέπει και αυστηρότερες προϋποθέσεις για ορισμένα πρωταθλήματα.
7 . Για τη δυνατότητα διεξαγωγής ή όχι του αγώνα λόγω αντικανονικότητας του γηπέδου, μόνος αρμόδιος να αποφασίσει είναι οι διαιτητές . Οι αγωνιζόμενες ομάδες υποχρεούνται πριν από την έναρξη του αγώνα να λαμβάνουν κάθε πρόσφορο μέτρο, να καταβάλουν κάθε προσπάθεια και να προβαίνουν σε κάθε ενδεδειγμένη ενέργεια ώστε να εκλείψουν οι αιτίες που καθιστούν αντικανονικό το γήπεδο.
Σε περίπτωση στην οποία υπάρχουν γήπεδα , τα όρια των οποίων είναι ακαθόριστα , αρμόδιοι καθορισμού των ορίων αυτών , είναι οι διαιτητές και τα καθορίζουν πριν την έναρξη του αγώνα .
Η διακοπή ή και η ματαίωση αγώνα λόγω, τυχόν ελλείψεων και ατελειών του γηπέδου, οι οποίες το κατέστησαν αντικανονικό, βαρύνει το σωματείο που έχει την ιδιότητα του γηπεδούχου, με συνέπεια το μηδενισμό της ομάδας του στον συγκεκριμένο αγώνα, εκτός αν αποδειχθεί ότι το γηπεδούχο σωματείο δεν βαρύνεται με δόλο ή αμέλεια.
Σε κάθε περίπτωση οι διαιτητές είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν με έκθεσή τους στη διοργανώτρια κάθε τυχόν ατέλεια ή έλλειψη που θα διαπιστώσουν σε γήπεδο.

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 11: Γηπεδούχα σωματεία” variation=”deepblue”]

1 . Όλα τα σωματεία που ανήκουν στην δύναμη της ΕΛ.Ο.Κ. και διαθέτουν γήπεδο ιδιόκτητο ή ιδιόχρηστο ή κατεχόμενο από αυτά με οποιαδήποτε σχέση πρέπει να διαθέτουν αυτό ώστε να χρησιμοποιείται και για όλους τους αγώνες που διοργανώνονται από την ΕΛ.Ο.Κ..
2 . Γηπεδούχα Σωματεία είναι :
α . Το σωματείο εκείνο που αγωνίζεται στο γήπεδό του γεγονός το οποίο γνωστοποιεί στην ΕΛ.Ο.Κ. με τη δήλωση συμμετοχής του στο πρωτάθλημα . Στην περίπτωση αυτή , με την παραπάνω δήλωση, πρέπει να αναφέρονται απαραίτητα οι ημερομηνίες , μέρες και ώρες διάθεσης του γηπέδου.
β . Το σωματείο εκείνο που αγωνίζεται στο γήπεδο άλλου Σωματείου ή σε Εθνικό ή Δημοτικό Γυμναστήριο ή Αθλητικό Κέντρο κ.λ.π., γήπεδο που δηλώνεται με τη δήλωση συμμετοχής του Σωματείου στο πρωτάθλημα . Με την παραπάνω δήλωση πρέπει να υποβάλλεται και έγγραφο του Γυμναστηρίου για την παραχώρηση του γηπέδου και να αναφέρεται απαραίτητα οι ημερομηνίες , μέρες και ώρες διάθεσης του γηπέδου . Επίσης απαραίτητο είναι στη δήλωση συμμετοχής να αναγράφεται ότι το σωματείο συμφωνεί για τις μέρες και ώρες διάθεσης του γηπέδου και να συνυπογράφεται από την Διεύθυνση του Γυμναστηρίου . Το πιο πάνω είναι απαραίτητο και πρέπει κάθε σωματείο από κοινού να συμφωνήσει με το γήπεδο έγκαιρα με έγγραφο να γνωρίσει στην διοργανώτρια Επιτροπή του πρωταθλήματος για να προβεί βάσει αυτού στο αγωνιστικό πρόγραμμα.
Κατανοητό είναι ότι τον πρώτο λόγο για τον καθορισμό όλων των αγωνιστικών προγραμμάτων έχουν τα γήπεδα.
γ . Για τα γήπεδα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τέλεση αγώνων Πανελληνίων Πρωταθλημάτων και Κυπέλλου Ελλάδας, θα μπορεί η ΕΛ.Ο.Κ. να αποφασίζει την αλλαγή τους και συνεπώς την αλλαγή της έδρας του Σωματείου, για τη διεξαγωγή των αγώνων.
δ . Στις περιπτώσεις εκείνες που το σωματείο δεν δηλώνει γήπεδο , οι αγώνες θα γίνονται σε γήπεδο που καθορίζεται από την Ε.Λ.Ο.Κ.
ε . Στο πρόγραμμα των αγώνων σημειώνεται πρώτο το σωματείο που έχει την ιδιότητα του γηπεδούχου
στ . Σε περίπτωση που δεν μπορεί να διεξαχθεί αγώνας στο γήπεδο του γηπεδούχου σωματείου , ο αγώνας γίνεται σε ουδέτερο γήπεδο , χωρίς να έχει σαν συνέπεια την αντιστροφή των αγώνων για το δεύτερο γύρο στην περίπτωση που οι συναντήσεις είναι διπλές .
ζ . Σε περίπτωση που λόγω κωλύματος του γηπεδούχου σωματείου , ο αγώνας δεν μπορεί να διεξαχθεί , η Επιτροπή Πρωταθλήματος της ΕΛ.Ο.Κ. διατηρεί το δικαίωμα να ορίσει τον αγώνα σε ουδέτερο γήπεδο .

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 12: Υποχρεώσεις γηπεδούχων σωματείων” variation=”deepblue”]

1 . Οι άδειες διεξαγωγής αγώνων εκδίδονται από την ΕΛ.Ο.Κ. για τα πρωταθλήματα αρμοδιότητας της .
2 . Σε περίπτωση αναβολής τέλεσης αγώνα για οποιαδήποτε αιτία , δεν απαιτείται η έκδοση νέας άδειας διεξαγωγής αγώνα , αλλά το γηπεδούχο Σωματείο υποχρεούται να ενημερώσει την οικία αστυνομική αρχή για τη νέα ημερομηνία και ώρα τέλεσής του .
3 . Η ΕΛ.Ο.Κ. μπορεί να εκδίδει τις άδειες διεξαγωγής αγώνων και συνολικά , δηλαδή για ένα γύρο ή και τους δύο γύρους κάθε πρωταθλήματος .
4 . Αν το υπεύθυνο σωματείο δεν προσκομίσει την άδεια , δύνανται οι διαιτητές του αγώνα , αν το κρίνουν σωστό να προχωρήσουν στην τέλεση του αγώνα , και να το σημειώσουν στο φύλλο αγώνος .
5 . Το γηπεδούχο σωματείο είναι υποχρεωμένο να έχει τραπέζι γραμματείας , φύλλο αγώνα , πρόχειρο φαρμακείο , πίνακα σκορ , ειδικό χώρο για να αλλάζουν οι αθλητές και οι διαιτητές και να βοηθά την αστυνομία στη τήρηση της τάξης .
6 . Το γηπεδούχο σωματείο είναι υποχρεωμένο να τοποθετεί τις διαφημιστικές πινακίδες τυχόν χορηγού του πρωταθλήματος .

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 13: Υποχρεώσεις διαγωνιζόμενων σωματείων” variation=”deepblue”]

1 . Οι ομάδες των σωματείων που αγωνίζονται , πρέπει να προσέρχονται στο γήπεδο του αγώνα , ανεξάρτητα με την πιθανή δυσχερή κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με τη μετακίνησή τους προς το γήπεδο .
Αναφορικά με το ζήτημα του εκάστοτε αναγκαίου ελάχιστου αριθμού αθλητών , που κάθε ομάδα οφείλει να παρουσιάσει στο γήπεδο , προκειμένου η προσέλευση και συμμετοχή να θεωρείται κανονική , αρμόδια να αποφασίσει είναι η Επιτροπή Πρωταθλημάτων . Η σχετική απόφαση θα γνωστοποιείται στα Σωματεία με την προκήρυξη κάθε πρωταθλήματος .
Η διαπίστωση της έγκαιρης και κανονικής προσέλευσης των ομάδων , που αγωνίζονται , θα γίνεται λίγο πριν ο διαιτητής αποφασίσει για την καταλληλότητα του γηπέδου .
2 . Και τα δύο διαγωνιζόμενα Σωματεία είναι υποχρεωμένα να δίνουν στη γραμματεία τα δελτία αθλητικής ιδιότητας των συμμετεχόντων αθλητών τους , το όνομα του προπονητή , καθώς και την κατάσταση αθλητών , οι οποίοι δικαιούνται συμμετοχής , θεωρημένη από την ΕΛ.Ο.Κ. , τριάντα ( 30 ) λεπτά το αργότερο, πριν την έναρξη του αγώνα .
3 . Σε περίπτωση που κάποιο διαγωνιζόμενο σωματείο , αδυνατεί να εμφανίσει τα δελτία αθλητικής ιδιότητας ή τον προβλεπόμενο αριθμό συμμετεχόντων 30 λεπτά πριν την έναρξη , τότε έχει το δικαίωμα , να πράξει αυτό , το αργότερο μέχρι και είκοσι ( 20 ) λεπτά , πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης του αγώνα . Μετά την παρέλευση του ανωτέρου χρονικού διαστήματος ή σε περίπτωση που τα δελτία δεν φέρουν νόμιμη ιατρική βεβαίωση , τότε η ομάδα θεωρείται ότι δεν έχει προσέλθει νομότυπα στον αγώνα και μηδενίζεται .
4 . Αν για λόγους ανωτέρας βίας καθυστερήσουν οι ορισθέντες διαιτητές και δεν είναι δυνατή η έναρξη του αγώνα , ο χρόνος ενάρξεως μετατίθεται κατά τριάντα ( 30 ) το πολύ λεπτά με την προϋπόθεση ότι τα χρονικό αυτό περιθώριο , επιτρέπει την ομαλή τέλεση και ολοκλήρωση του αγώνα .
5 . Αν για λόγους ανωτέρας βίας , όπως διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ή απρόβλεπτης ζημιάς του γηπέδου , η έναρξη του αγώνα μετατίθεται μέχρι και εξήντα ( 60 ) λεπτά
6 . Στις περιπτώσεις της παραγράφου 4 και 5 του παρόντος άρθρου , οι μόνοι που αποφασίζουν για μετάθεση της ώρας ή αναβολή αγώνα είναι οι ορισμένοι διαιτητές .

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 14: Αθλητές δικαιούμενοι συμμετοχής” variation=”deepblue”]

1 . Στα πρωταθλήματα της ΕΛ.Ο.Κ. δικαιούνται συμμετοχής αθλητές που ανήκουν σε Σωματεία – Μέλη της Ομοσπονδίας και είναι κάτοχοι δελτίου αθλητικής ιδιότητας , που έχει έκδοση και νόμιμα ανανεώσει η ΕΛ.Ο.Κ. . Τα δελτία αυτά πρέπει να φέρουν φωτογραφία του αθλητή και σφραγίδα του Σωματείου ( η οποία θα καλύπτει μέρος της φωτογραφίας ) όπου θα πιστοποιεί με ευθύνη του Σωματείου την ταυτότητα του αθλητή .
Όταν δεν υπάρχει σφραγίδα , οι διαιτητές είναι υποχρεωμένοι να μην επιτρέψουν να αγωνιστεί ο αθλητής , εκτός αν η ταυτοπροσωπία ελεγχθεί και βεβαιωθεί με ταυτότητα ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης .
2 . Στα δελτία αθλητικής ιδιότητας πρέπει να υπάρχει ιατρική θεώρηση ή να υπάρχει θεωρημένη από ιατρό κατάσταση υγείας των αθλητών . Σε περίπτωση που πριν την έναρξη του αγώνα δεν προσκομίσουν τα δελτία αθλητικής ιδιότητας νόμιμα θεωρημένα ή θεωρημένη κατάσταση υγείας , τότε οι διαιτητές είναι υποχρεωμένοι να μην διεξάγουν τον αγώνα , και το υπαίτιο Σωματείο να μηδενίζεται .
3 . Α. Αλλοδαποί , ομογενείς και λοιποί μη Έλληνες αθλητές , δικαιούνται έκδοσης δελτίου, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από τις διατάξεις των νόμων , του κανονισμού Εγγραφών – Μετεγγραφών της ΕΛ.Ο.Κ. και των σχετικών υπουργικών αποφάσεων . Αλλοδαποί , ομογενείς και λοιποί μη Έλληνες αθλητές , κάτοχοι Δελτίου Αθλητικής ιδιότητας της ΕΛ.Ο.Κ. , μπορούν να αγωνίζονται στα επίσημα από την ΕΛ.Ο.Κ. διοργανωμένα πρωταθλήματα και αγώνων κυπέλλου , μόνο μέχρι το πολύ τριών αθλητών . Οι αθλητές αυτοί , θα πρέπει να δηλώνονται από τα σωματεία τους το αργότερο δέκα ( 10 ) ημέρες πριν την επίσημη έναρξη κάθε πρωταθλήματος ή κυπέλλου Κάθε σωματείο μπορεί να χρησιμοποιεί σε κάθε αγώνα και του τρεις (3) αυτούς αθλητές .
Οι διαιτητές έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν τη συμμετοχή αθλητών που δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής για οποιονδήποτε λόγο.
Β. Αλλοδαποί , ομογενείς και λοιποί μη Έλληνες αθλητές κάτοχοι Δελτίου Αθλητικής ιδιότητας της ΕΛ.Ο.Κ. οι οποίοι πριν κλείσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους αγωνίζονταν για τουλάχιστον τρία (3) χρόνια στα επίσημα από την ΕΛ.Ο.Κ. διοργανωμένα πρωταθλήματα, τουρνουά και αγώνες κυπέλλου, μετά την ενηλικίωσή τους μπορούν κατ εξαίρεση του άρθρου 14 παρ. 3Α να συμμετέχουν στις επίσημες αγωνιστικές εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας. Σε περίπτωση διακοπής της αθλητικής δραστηριότητας μετά το 18ο έτος για μια (1) αγωνιστική περίοδο, ο αθλητής χάνει το δικαίωμα συμμετοχής σύμφωνα με την παραπάνω παράγραφο.
Γ. Υπήκοοι κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής ένωσης, δύναται να εγγράφονται στη δύναμη Ελληνικών σωματείων και να συμμετέχουν στους πάσης φύσεως αγώνες και πρωταθλήματα.
4 . Δεν δικαιούται συμμετοχής αθλητής που έχει τιμωρηθεί από τα αρμόδια Πειθαρχικά και δικαιοδοτικά όργανα της ΕΛ.Ο.Κ. , για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ποινή του .
5 . Οι αθλητές κάθε Σωματείου θα πρέπει να έχουν ομοιόμορφη εμφάνιση . Αθλητής ή αθλητές που έχουν διαφορετική εμφάνιση , οι διαιτητές κατά την κρίση τους επιτρέπουν ή απαγορεύουν την συμμετοχή τους .
6 . Δεν δικαιούται συμμετοχής αθλητής που την ίδια αγωνιστική περίοδο ανήκει σε δύο διαφορετικά Σωματεία .

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 15: Δελτία αθλητικής ιδιότητας” variation=”deepblue”]

1 . Οι ομάδες που συμμετέχουν σε αγώνα , οφείλουν να προσκομίζουν τα δελτία αθλητικής ιδιότητας των αθλητών που πρόκειται να αγωνιστούν . Τα δελτία αυτά πρέπει να έχουν εκδοθεί από την ΕΛ.Ο.Κ. , και να φέρουν την θεώρηση που ο νόμος προβλέπει .
2 . Απαγορεύεται η συμμετοχή αθλητών σε αγώνες , χωρίς δελτίο αλλά και όταν αυτό προσκομίζεται στερείται ιατρικής θεώρησης ή δεν συμπεριλαμβάνεται στην σχετική θεωρημένη κατάσταση υγείας .
3 . Ιατρική θεώρηση ή κατάσταση υγείας ισχύει για έναν ( 1 ) χρόνο .
4 . Ο έλεγχος των δελτίων γίνεται από τους διαιτητές του αγώνα . Οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των ομάδων δικαιούνται να ζητήσουν τα δελτία για έλεγχο .
5 . Τα δελτία κρατούνται στη γραμματεία καθ όλη τη διάρκεια του αγώνα και επιστρέφονται στις ομάδες μετά το κλείσιμο του φύλλου αγώνα , εκτός αν έχουν υποβληθεί ενστάσεις για την ταυτότητα ή την αντικανονική συμμετοχή αθλητή καθώς και αναγραφή αθλητή , για οποιαδήποτε αιτία , από τους διαιτητές στο φύλλο αγώνα . Στις περιπτώσεις αυτές τα δελτία των συγκεκριμένων αθλητών παρακρατούνται από τους διαιτητές και παραδίδονται στην ΕΛ.Ο.Κ. μαζί με το φύλλο αγώνα και την τυχόν συμπληρωματική τους έκθεση .
6 . Εάν σωματείο δεν προσκομίσει δελτία αθλητικής ιδιότητας ή στερούνται ιατρικής θεώρησης ή δεν υπάρχει θεωρημένη κατάσταση υγείας ή έχει λήξει η ισχύς της , τότε οι διαιτητές είναι υποχρεωμένοι να μην διεξάγουν τον αγώνα και να κατοχυρώσει τον αγώνα στο σωματείο που δεν είναι υπαίτιο της μη διεξαγωγής .

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 16: Προπονητές” variation=”deepblue”]

1 . Σε όλες τις κατηγορίες ή ηλικιακά πρωταθλήματα τα συμμετέχοντα σωματεία είναι υποχρεωμένα , σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο και τις τροποποιήσεις του , καθώς και με τον κανονισμό προπονητών ( ΥΑ 36123 / 2-8-2006 , ΦΕΚ / Β / 1223 / 5-9-2006 ) να καταθέτουν το δελτίο ταυτότητας προπονητού σους διαιτητές των αγώνων .
Σε αντίθετη περίπτωση οι ανωτέρω δεν θα αναγράφονται στο φύλλο αγώνα και δεν θα μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους , στον συγκεκριμένο αγώνα . Είναι δε υποχρεωμένοι να αποχωρήσουν από τον αγωνιστικό χώρο .
2 . Για θέματα που αφορούν προπονητές και δεν αναφέρονται στον κανονισμό αυτόν , εφαρμόζεται ο εγκεκριμένος από τον αρμόδιο για τον αθλητισμό Υφυπουργό Κανονισμός Προπονητών της ΕΛ.Ο.Κ. , όπως εκάστοτε ισχύει , καθώς και η Αθλητική νομοθεσία .
3 . Δεν επιτρέπεται να ασκεί χρέη προπονητού , όποιος δεν πληρεί τις προϋποθέσεις του Νόμου και του Κανονισμού . Η παράβαση των πιο πάνω θα έχει τις ίδιες συνέπειες που προβλέπονται από τον παρόντα , για αντικανονική συμμετοχή αθλητή .
4 . Σε περίπτωση που μια ομάδα δεν έχει προπονητή , χρέη προπονητού ασκεί ο αρχηγός της ομάδας .
Απαγορεύεται ρητά κάθε είδους υποδείξεων ( κοουτσάρισμα ) προς τους αθλητές , τρίτων προσώπων πλην του προπονητή και του αρχηγού , καθώς και η είσοδός τους στον αγωνιστικό χώρο .

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 17: Διαιτησία αγώνων” variation=”deepblue”]

1 . Η διαιτησία σε όλους τους αγώνες , σε όλες τις κατηγορίες ή ηλικιακά πρωταθλήματα γίνεται με επίσημους διαιτητές της ΕΛ.Ο.Κ. Οι διαιτητές και σημειωτές όλων των αγώνων πρωταθλημάτων και των αγώνων Κυπέλλου Ελλάδας καθώς και διεθνών φιλικών αγώνων , ορίζονται από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας . Οι Γυμνασίαρχοι από την Επιτροπή πρωταθλημάτων και οι παρατηρητές διαιτησίας από την Κ.Ε.Δ. Σε περιπτώσεις που η ΕΛ.Ο.Κ. δεν ορίσει Γυμνασίαρχο αγώνα , χρέη εκτελούν οι διαιτητές
2 . Σε περίπτωση που δεν παρουσιαστεί στον αγώνα ο ένας ή και οι δυο διαιτητές που ορίστηκαν για να πραγματοποιηθεί ο αγώνας πρέπει :
α . Αν στο γήπεδο υπάρχουν μέλη του Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ. , έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε αντικατάσταση των διαιτητών , χρησιμοποιώντας αξιολογημένους κατ’ αρχάς διαιτητές που τυχαία , βρίσκονται στο γήπεδο
β . Το δικαίωμα αλλαγής διαιτητών , σε περίπτωση που οι ορισθέντες διαιτητές δεν παρουσιάστηκαν κανονικά , διατηρεί και ο ορισμένος από την ΕΛ.Ο.Κ. γυμνασίαρχος .
γ . Σε περίπτωση που στο γήπεδο υπάρχουν περισσότεροι των δύο διαιτητών , τότε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ. ή ο γυμνασίαρχος , παρουσία των αρχηγών των ομάδων , διενεργεί κλήρωση .
3 . Ο αγώνας δεν μπορεί ίνα αρχίσει με ένα διαιτητή .
4 . Για κάθε περίπτωση πειθαρχικών παραπτωμάτων αθλητών , παραγόντων , προπονητών κλπ. , οι διαιτητές είναι υποχρεωμένοι να αναγραφούν στο φύλλο αγώνα , τα σχετικά επεισόδια με κάθε λεπτομέρεια εντός 24 ωρών να υποβάλουν στην , κατά περίπτωση , διοργανώτρια αρχή , έκθεση για τα συμβάντα .
5 . Οι διαιτητές οφείλουν να μην επιστρέψουν Δελτίο αθλητή , αν υποβλήθηκε ένσταση για κακή συμμετοχή αυτού ή για το γνήσιο της ταυτότητάς του και αφού αυτό γράφτηκε στο φύλλο αγώνα .
Επίσης δεν επιστρέφεται το Δελτίο αθλητή από τους διαιτητές , σε περίπτωση που έπεσε στην αντίληψη των αρμοδίων οργάνων , η σύμφωνα με τα πιο πάνω , κακή συμμετοχή αθλητή .
Τέλος δεν παραδίδεται από τους διαιτητές στο Σωματείο Δελτίο αθλητή που αποβλήθηκε κατά την διάρκεια του αγώνα .

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 18: Γυμνασιάρχοι αγώνων” variation=”deepblue”]

1 . Ο Γυμνασίαρχος κάθε αγώνα ορίζεται από την Επιτροπή Πρωταθλημάτων της ΕΛ.Ο.Κ. και πρέπει :
α . Να μην έχει οποιοδήποτε συμφέρον από το αποτέλεσμα του αγώνα
β . Να μην έχει την ιδιότητα μέλους ή οποιαδήποτε άλλη σχέση και εξάρτηση με ένα από τα Σωματεία του αγώνα και τους παράγοντες του .
γ . Όλη η εμφάνιση και η συμπεριφορά του να είναι ανάλογη της ευθύνης που χαρακτηρίζει το έργο του .
2 . Καθήκοντα του Γυμνασιάρχου είναι :
α . Να προσέρχεται στον αγώνα μισή ώρα πριν τη προγραμματισμένη ώρα έναρξης του αγώνα .
β . Να μεριμνά για την σωστή οργάνωση της Γραμματείας του αγώνα και να παρακολουθεί , χωρίς να έχει το δικαίωμα επέμβασης για τη σωστή άσκηση των καθηκόντων της .
γ . Μετά την λήξη του αγώνα , να υπογράφει το φύλλο αγώνα και υποβάλει το πρωτότυπο στην Επιτροπή Πρωταθλήματος της ΕΛ.Ο.Κ. , την επόμενη μέρα .
δ . Να επιστρέφει τα δελτία αθλητικής ιδιότητας στα διαγωνιζόμενα Σωματεία , εκτός εκείνων που ανήκουν σε αθλητές που αναφέρονται για παράπτωμα στο φύλλο αγώνα από τους διαιτητές ή εκείνων κατά των οποίων υποβλήθηκε ένσταση αντικανονικής Συμμετοχής .
3 . Τον Γυμνασίαρχο σε απουσία του , αναπληρώνουν οι διαιτητές .

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 19: Παρατηρητές αγώνων” variation=”deepblue”]

1 . Η Επιτροπή Πρωταθλήματος έχει το δικαίωμα να ορίσει παρατηρητή σε αγώνα , είτε από τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ. ή από τα μέλη του ειδικού σώματος Παρατηρητών .
2 . Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του παρατηρητή είναι τα ίδια με κείνα του Γυμνασιάρχου . ( άρθρο 15 )
3 . Ο παρατηρητής ενεργεί παράλληλα με τον ορισμένο Γυμνασίαρχο του αγώνα , αλλά δεν τον καλύπτει και δεν αναπληρεί , εκτός μόνο στην περίπτωση της αποχώρησής του , για οποιαδήποτε αιτία , από τον αγώνα .Υποβάλει δε έκθεση προς την ΕΛ.Ο.Κ. , αν αυτό κρίνει σκόπιμο .
4 . Η αρμοδιότητα του παρατηρητή διαιτησίας , περιορίζεται στην υποχρέωση σύνταξης έκθεσης , για το έργο των διαιτητών του αγώνα . Η έκθεσή του θα λαμβάνεται υπ’ όψη κατά την εκδίκαση τυχόν ενστάσεων ή για τον καταλογισμό ευθυνών στους διαιτητές και την παραπομπή τους στο αρμόδιο όργανο .

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 20: Φύλλο αγώνα” variation=”deepblue”]

1 . Τα φύλλα αγώνων είναι βιβλιοδετημένα με την ευθύνη της ΕΛ.Ο.Κ. , η οποία τα χορηγεί στα Σωματεία .
2 . Το γηπεδούχο Σωματείο είναι υποχρεωμένο να παραδίδει στη γραμματεία πριν από κάθε αγώνα το φύλλο αγώνα .
3 . Το φύλλο αγώνα συντάσσεται σε τρία ( 3 ) αντίγραφα . Το πρώτο , που θεωρείται και το πρωτότυπο , παραδίδεται στον Γυμνασίαρχο , ή στους διαιτητές που είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν στην Ομοσπονδία την επομένη εργάσιμη . Το δεύτερο και τρίτο στους υπεύθυνους των ομάδων . ( αντίγραφο χρώματος κόκκινου στον νικητή του αγώνα .
4 . Το φύλλο αγώνα συμπληρώνεται είκοσι ( 20 ) λεπτά πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης του αγώνα και πρέπει να γράφει :
α . Την Οργανωτική Επιτροπή
β . Την κατηγορία , την αγωνιστική περίοδο , την ημερομηνία , την ώρα έναρξης και το γήπεδο .
γ . Τις ομάδες και τα ονόματα προπονητών , αθλητών και συνοδών .
δ . Τα ονόματα των διαιτητών και του Γυμνασίαρχου .
ε . Τον ακριβή λόγω τυχόν αναβολής αγώνα μετά από απόφαση των διαιτητών .
στ . Οι αρχηγοί και οι προπονητές υπογράφουν πριν την έναρξη του αγώνα για την σωστή συμπλήρωση των ονομάτων των αθλητών τους .
5 . Μετά την λήξη του αγώνα αναγράφονται :
α . Παρατηρήσεις των διαιτητών και σε περίπτωση παραπτώματος παίκτη , το ονοματεπώνυμό του , την ομάδα που ανήκει , την ιδιότητά του στον αγώνα ( πχ αρχηγός ) τον αρ. δελτίου αθλητικής ιδιότητας και τον τύπο του παραπτώματος .
β . Τυχόν ενστάσεις ομάδων .
γ . Η διακοπή σε βάρος της μιας ή και των δύο ομάδων και η κατοχύρωσή του υπέρ της μιας ομάδας εφόσον συντρέχουν οι από τον κανονισμό λόγοι .
6 . Το φύλλο αγώνα υπογράφεται από τους διαιτητές και τον γυμνασίαρχο και σε περίπτωση ένστασης και από τους αρχηγούς των ομάδων .
7 . Παράληψη υπογραφής του φύλου αγώνα , δεν αποτελεί ισχυρό λόγο ακυρότητάς του , αποτελεί όμως πειθαρχικό παράπτωμα εκείνων , που δεν τηρούν την υποχρέωσή τους .
8 . Μετά το κλείσιμο και την υπογραφή του φύλλου αγώνα , απαγορεύεται οποιαδήποτε συμπλήρωση ή διόρθωσή του .

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 21: Αναβολές αγώνων” variation=”deepblue”]

1 . Επιτρέπεται η χορήγηση αναβολής μόνο με απόφαση της Επιτροπής Πρωταθλημάτων , η οποία επικυρώνεται από το Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ. και μόνο αν συντρέχουν λόγοι των παρακάτω περιπτώσεων .
α . Αν το Σωματείο την μέρα του αγώνα διαθέτει έναν τουλάχιστον αθλητή που αγωνίζεται στην Ελλάδα , την ίδια ημέρα με την Εθνική Ομάδα της Ελλάδας .
β . Αν το Σωματείο την ίδια μέρα του αγώνα , αγωνίζεται στην Ελλάδα στα Κύπελλα Ευρώπης .
γ . Αν το Σωματείο που αγωνίζεται για τα κύπελλα Ευρώπης , όπως πιο πάνω στο Εξωτερικό , δεν βρίσκεται στην Ελλάδα ή αναχωρεί ή επιστρέφει την ίδια ημέρα του αγώνα .
δ . Αν ένας ή περισσότεροι αθλητές Σωματείου που μετέχουν σε Εθνική Ομάδα , όπως παραπάνω , που αγωνίζεται στο Εσωτερικό ή Εξωτερικό , δεν βρίσκονται στην έδρα του σωματείου τους , την ίδια ημέρα του αγώνα του Σωματείου τους .
( Όλες οι παραπάνω συμμετοχές και αθλητικές εκδηλώσεις , θεωρούνται μόνο αυτές που αναφέρονται στο άθλημα του Κρίκετ και εφόσον πρόκειται για επίσημους ή φιλικούς αγώνες , όχι προετοιμασίας )
ε . Αν το Σωματείο τη μέρα του αγώνα διαθέσει έναν τουλάχιστον αθλητή που αγωνίζεται στην Ελλάδα , την ίδια μέρα με την σχολική ομάδα στην τελική φάση του Πανελλήνιου Σχολικού πρωταθλήματος Κρίκετ ή συμμετέχει στους αγώνες του Παγκόσμιου Σχολικού Πρωταθλήματος Κρίκετ .
στ . Απαγορεύεται απόλυτα κάθε διακοπή αγωνιστικού προγράμματος των πρωταθλημάτων , με σκοπό να προηγηθούν αγώνες που διακόπηκαν ή αναβλήθηκαν ή βρίσκονται σε εκτρεμότητα . Η τύχη αυτών των αγώνων ρυθμίζονται από την Επιτροπή Πρωταθλημάτων της ΕΛ.Ο.Κ.
ζ . Απαγορεύεται απόλυτα η αναβολή αγώνα με την αιτιολογία ότι παις ή κορασίδα συμμετέχει σε αγώνα εφήβων ή νεανίδων , ενώ την ίδια ώρα , πριν ή μετά έχει αγώνα παιδικό ή κορασίδων . Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση που έφηβος ή νεανίδα , παις ή κορασίδα , συμμετέχουν σε αγώνες ανδρών ή γυναικών .
2 . Απαγορεύεται απόλυτα η χορήγηση αναβολής αγώνα με το αιτιολογικό ότι οι ξένοι αθλητές ή αθλήτριες που αγωνίζονται στη χώρα μας , καλούνται στην Εθνική ομάδα της χώρας τους σε επίσημους ή φιλικούς αγώνες .

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 22: Βαθμολογία – Κατάταξη” variation=”deepblue”]

1 . Το Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ. με την Γενική Προκήρυξη κάθε έτους καθορίζει το σύστημα βαθμολόγησης ομάδων σε κάθε πρωτάθλημα .
2 . Η ανακήρυξη της πρωταθλήτριας ομάδας καθώς και η βαθμολογική κατάταξη των ομάδων που έλαβαν μέρος σε κάθε πρωτάθλημα , καθορίζονται από την αντίστοιχη προκήρυξη της ΕΛ.Ο.Κ.
3 . Κατά τη λήξη κάθε πρωταθλήματος ή και φάσεών του και σε περιπτώσεις ισοβαθμίας ομάδων , για όλες τις θέσεις , εφαρμόζονται όσα προβλέπονται από τις προκηρύξεις , με τις οποίες ρυθμίζεται το σύστημα που θα εφαρμοστεί σε κάθε πρωτάθλημα , όπως π.χ. αγώνες κατάταξης , αποτελέσματα μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν κλπ.
4 . Τα πρωτοεγγραφόμενα στη δύναμη της ΕΛ.Ο.Κ. Σωματεία υποχρεούνται να συμμετέχουν στα υπ΄ αυτής διοργανούμενα πρωταθλήματα , στην πρώτη αγωνιστική περίοδο , με οποιαδήποτε ( έστω και μία ) ομάδα δηλώσουν συμμετοχή .
5 . Με το τέλος του πρωταθλήματος ή κυπέλλου , το Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ. επικυρώνει την βαθμολογία και την τελική κατάταξη των ομάδων .

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 23: Απώλεια αγώνα” variation=”deepblue”]

1 . Σε περίπτωση που κάποια διαγωνιζόμενη ομάδα εμφανίσει αθλητές λιγότερους από τον απαιτούμενο ελάχιστο αριθμό αθλητών με αθλητική περιβολή , έτοιμους να αγωνιστούν , σύμφωνα με την αντίστοιχη Προκήρυξη , ο αγώνας δεν διεξάγεται . Οι διαιτητές του αγώνα είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν στο φύλλο αγώνα το γεγονός και να κατακυρώσει υπέρ της νόμιμα εμφανισθείσας ομάδας , με σκορ 100 – 0 ρονια . Σε περίπτωση που και οι δυο ομάδες δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό αθλητών , ο αγώνας δεν γίνεται και οι δυο ομάδες μηδενίζονται .
2 . Σε περίπτωση που κάποιο Σωματείο υπερβεί τις δύο περιπτώσεις απώλειας αγώνα , για οποιονδήποτε λόγω , τότε μηδενίζεται στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα .

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 24: Μηδενισμός σωματείων” variation=”deepblue”]

Μηδενίζονται οι ομάδες των Σωματείων που ανήκουν σε μια από τις παρακάτω περιπτώσεις :
α . Σε περίπτωση που δεν παρουσιαστεί με τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό αθλητών , βάσει της Προκήρυξης . ( 9 στο out door , 6 στο in door )
β . Σε περίπτωση που δεν παρουσιάσει τα δελτία αθλητικής ιδιότητας των αθλητών του .
γ . Σε περίπτωση που τα δελτία δεν έχουν θεώρηση ιατρού ή δεν κατατεθεί στη γραμματεία θεωρημένη κατάσταση υγείας .
δ . Σε περίπτωση αποχώρησης από τον αγώνα , πριν από την κανονική λήξη του .
ε . Σε περίπτωση αντικανονικής συμμετοχής αθλητή και κατόπιν ένστασης από την αντίπαλη ομάδα . Το ίδιο ισχύει αν αθλητής λάβει μέρος σε αγώνα χωρίς να έχει δηλωθεί στο φύλλο αγώνα .
στ . Σε περίπτωση αποχώρησης με εγράφη δήλωση από τους υπόλοιπους αγώνες του πρωταθλήματος ή κυπέλλου .
ζ . Σε περίπτωση που ομάδα μείνει με επτά ( 7 ) .
η . Στην περίπτωση του άρθρου 29 παρ. 4 του παρόντος κανονισμού .
θ . Σε περίπτωση που δεν παρουσιαστεί στους διαιτητές η θεωρημένη κατάσταση των αθλητών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής .
ι . Μετά την έναρξη του αγώνα , οι ομάδες υποχρεούνται να αγωνίζονται με τουλάχιστον οκτώ ( 8 ) αθλητές για το out door .

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 25: Αποκλεισμός σωματείων” variation=”deepblue”]

1 . Σε περίπτωση που Σωματείο υποπέσει για δεύτερη φορά ( σε οποιαδήποτε φάση του πρωταθλήματος ) σε οποιαδήποτε από τις παραβάσεις του προηγούμενου άρθρου και ανεξάρτητα του είδους της πρώτης του παράβασης , αποκλείεται από τους υπόλοιπους αγώνες του πρωταθλήματος . Οι αγώνες που στο μεταξύ έχουν γίνει , παραμένουν ισχυροί σχετικά με τα αποτελέσματα που σημειώθηκαν και το Σωματείο παραμένει στο βαθμολογικό πίνακα , αφού μηδενιστεί σε όλους τους υπόλοιπους αγώνες . Στα Σωματεία που υποπίπτουν σε τέτοια παράβαση σε πρωταθλήματα ανδρών – γυναικών επιβάλλεται επιπλέον στην αντίστοιχη ομάδα τους ποινή αφαίρεσης έξι ( 6 ) βαθμών από το πρωτάθλημα της επομένης αγωνιστικής περιόδου , αν αγωνιστούν στην ίδια κατηγορία και τριών ( 3 ) αν αγωνιστούν στην κατώτερη κατηγορία .
2 . Σε περίπτωση που το σωματείο συμμετέχει σε αγώνες Play Offs πρωταθλήματος ανδρών – γυναικών και κατά την διάρκειά τους υποπέσει σε μηδενισμό , ο οποίος θα είναι ο πρώτος κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου , αποκλείεται από τους υπόλοιπους αγώνες Play Offs και επιβάλλεται αφαίρεση τριών ( 3 ) βαθμών από το πρωτάθλημα της επομένης αγωνιστικής περιόδου .
Αν το Σωματείο υποπέσει σε μηδενισμό , ο οποίος θα είναι ο πρώτος κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου , σε αγώνες Play Offs ηλικιακών πρωταθλημάτων , αποκλείεται από τους υπόλοιπους αγώνες Play Offs .

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 26: Παθητική αγωνιστική συμπεριφορά” variation=”deepblue”]

1 . Όταν αθλητές μιας ομάδας αγωνίζονται παθητικά κατά τρόπο που προσβάλει και δυσφημεί το άθλημα ( σκόπιμα μειωμένη απόδοση κλπ ) τότε θα γίνεται από τους διαιτητές παρατήρηση προς τον αρχηγό της ομάδας . Αν και μετά την πρώτη παρατήρηση , ακολουθεί η ίδια συμπεριφορά , οι διαιτητές είναι υποχρεωμένοι να διακόψουν τον αγώνα , μηδενίζοντας την ομάδα της οποίας οι παίκτες της οποίας αγωνίζονται παθητικά , κάνοντας και σχετική έκθεση προς τη διοργανώτρια .
2 . Σε περίπτωση που η ίδια ομάδα υποπέσει στο ίδιο παράπτωμα κατά την διάρκεια της ίδιας αγωνιστικής περιόδου , μηδενίζεται στους υπόλοιπους αγώνες του πρωταθλήματος και άσχετα με την τελική κατάταξη , καταλαμβάνει την τελευταία θέση και θα αφαιρούνται πέντε ( 5 ) βαθμοί από το πρωτάθλημα της επομένης αγωνιστικής περιόδου . Στους αθλητές που υπέπεσαν στο παραπάνω παράπτωμα , θα επιβάλλεται ποινή αποκλεισμού από τους αγώνες μέχρι ένα ( 1 ) έτος .
3 . Αρμόδιες για την επιβολή των ποινών της ανωτέρω παραγράφου είναι το Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ. , μετά από εισήγηση της Επιτροπής πρωταθλήματος .

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 27: Ενστάσεις” variation=”deepblue”]

1 . Οι ενστάσεις υποβάλλονται μόνο από τις ομάδες που συμμετέχουν σε αγώνα και για τους παρακάτω και μόνον λόγους και υπό τις εξής προϋπόθεσης για την τυπική και ουσιαστική αποδοχή τους .
α . Για αντικανονικό γήπεδο , δηλαδή όταν το γήπεδο δεν συγκεντρώνει όλες τις προϋπόθεσης των Κανονισμών .
Οι ενστάσεις αυτές υποβάλλονται πριν την έναρξη του αγώνα , σημειώνονται στο φύλλο αγώνα από τον αρχηγό της ομάδας και επιβεβαιώνουν με υπογραφή , ότι είναι γνώστες της ένστασης , ο αρχηγός της αντίπαλης ομάδας και οι διαιτητές του αγώνα .
Για το αν θα γίνει ή όχι ο αγώνας , όταν το γήπεδο κρίνεται αντικανονικό , μόνοι αρμόδιοι να αποφασίσουν είναι οι διαιτητές , που είναι υποχρεωμένοι να σημειώσουν στο φύλλο αγώνα την απόφασή τους και να την αιτιολογήσουν .
Οι ομάδες που αγωνίζονται είναι υποχρεωμένες να συμμορφωθούν με την απόφαση των διαιτητών , αλλά έχουν το δικαίωμα υποστήριξης της ένστασής τους .
β . Για αντικανονική συμμετοχή αθλητή ( να αναφέρουν απαραίτητα ονοματεπώνυμο αθλητή , αριθμό Δελτίου και αναλυτικά τους λόγους ) .
Οι ενστάσεις αυτές πρέπει να είναι συγκεκριμένες , υποβάλλονται δε πριν από την έναρξη του αγώνα ή και ενώ διεξάγεται και μέχρι την λήξη του , σημειώνονται στο φύλλο αγώνα από τον αρχηγό της ομάδας και επιβεβαιώνουν με υπογραφή ότι είναι γνώστες της ένστασης ο αρχηγός της αντίπαλης ομάδας και οι διαιτητές του αγώνα .
γ . Για πλαστοπροσωπία που γίνεται από αθλητή .
Η ένσταση για πλαστοπροσωπία υποβάλλεται όσο διαρκεί ο αγώνας και μέχρι το κλείσιμο του φύλλου αγώνα . Βεβαιώνεται από τους διαιτητές του αγώνα , ακόμα και όταν δεν καταγγέλλεται από το αντίπαλο σωματείο . Οι διαιτητές έχουν υποχρέωση , να δώσουν εντολή στον αθλητή , τη συμμετοχή του οποίου αφορά η ένσταση , να μην φύγει από το γήπεδο μέχρις ότου συγκεντρώσουν και καταχωρήσουν στο φύλλο αγώνα τα απαραίτητα στοιχεία που θα βοηθήσουν το αρμόδιο όργανο στην εκδίκαση της ένστασης ( στοιχεία ταυτότητας , ιδιαίτερα χαρακτηριστικά , δείγμα υπογραφής κλπ ) . Επίσης οι διαιτητές οφείλουν , εφόσον κατά την κρίση τους πιθανολογείται η τέλεση πλαστοπροσωπίας , να κρατήσουν το δελτίο του αθλητή , το οποίο πρέπει να παραδώσουν στη διοργανώτρια μαζί με το φύλλο αγώνα . Τα προαναφερόμενα ισχύουν και στην περίπτωση αντικατάστασης , αποχώρησης ή αποβολής του αθλητή , εφόσον η ένσταση πλαστοπροσωπίας που τον αφορά έγινε πριν ή κατ την αντικατάσταση , αποχώρηση ή αποβολή του . Η άρνηση του αθλητή να συμμορφωθεί στις εντολές του διαιτητή ( την οποία ο τελευταίος υποχρεούται να σημειώσει στις παρατηρήσεις στο φύλλο αγώνα ) θεωρείται ως ομολογία του ιδίου και της ομάδας του για την διάπραξη του παραπτώματος . Αν ο αθλητής αρνηθεί ή αποχωρήσει , σημειώνουν το περιστατικό στο φύλλο Αγώνα με την εκτίμησή τους για τους λόγους αρνήσεως ή αποχωρήσεως . Πλαστοπροσωπία θεωρείται και μόνο η αναγραφή του και επικύρωση από τους υπεύθυνους της ομάδας του ( αθλητής – αρχηγός , προπονητής ) , στο φύλλο αγώνα άσχετα αν ο αθλητής δεν αγωνιστεί και έχουν όλοι τις προβλεπόμενες επιπτώσεις .
Η πλαστοπροσωπία τιμωρείται με μηδενισμό της ομάδας , που χρησιμοποιεί τον αθλητή , για το συγκεκριμένο αγώνα και με αφαίρεση δέκα ( 10 ) βαθμών από τον πίνακα της βαθμολογίας του πρωταθλήματος έστω και αν πρόκειται για αγώνα Κυπέλλου , ενώ στον αθλητή , τον αρχηγό της ομάδας και τον προπονητή επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στο Πειθαρχικό Δίκαιο της ΕΛ.Ο.Κ.
δ . Για παράβαση ή κακή εφαρμογή των Κανονισμών Παιδιάς , από τους διαιτητές , των οποίων συνέπεια ήταν η διαμόρφωση αποτελέσματος που σε αντίθετη περίπτωση να ήταν υπέρ της ενιστάμενης ομάδας .
Οι ενστάσεις αυτές; Πρέπει να αναφέρονται στους διαιτητές , από τον αρχηγό της ομάδας , τη στιγμή της παράβασης ή και μέσα στο διάστημα της πρώτης διακοπής του αγώνα που ακολουθεί την παράβαση .
Η ένσταση σημειώνεται στο φύλλο αγώνα μετά τη λήξη του over , όπου σημειώθηκε η παράβαση , ή μετά τη λήξη του αγώνα , από τον αρχηγό της ομάδας . Επιβεβαιώνουν με υπογραφή , ότι είναι γνώστες της ένστασης ο αρχηγός ή ο προπονητής της αντίπαλης ομάδας και οι διαιτητές . Επίσης γνώση λαμβάνει για κάθε ένσταση και ο γυμνασίαρχος , αν υπάρχει . Η ένσταση πρέπει να είναι ορισμένη και να αναφέρεται στη συγκεκριμένη παράβαση και όχι γενικά για κακή διαιτησία .
Για τις ενστάσεις που υποβάλλονται για παράβαση ή κακή εφαρμογή των κανονισμών παιδιάς , οι διαιτητές είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν περιληπτικά , στις παρατηρήσεις του φύλλου αγώνα , δίνοντας εξηγήσεις για την απόφαση βάσει των διεθνών Κανονισμών παιδιάς .
ε . Για χρησιμοποίηση αλλοδαπού προπονητή κατά παράβαση του παρόντος κανονισμού , της αθλητικής νομοθεσίας και του κοινοτικού δικαίου .
2 . Η ένσταση που υποβάλλεται και υπογράφεται στο φύλλο αγώνα , για να γίνει δεκτή για συζήτηση , πρέπει να υποστηριχθεί , μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών ( 3 ) ημερών από την ημέρα [που έγινε ο αγώνας , με έγγραφο που υπογράφεται νόμιμα από το σωματείο που υπέβαλλε την ένσταση και να καταβληθεί το παράβολο που προβλέπεται από την προκήρυξη του πρωταθλήματος , Σε περίπτωση απόρριψης της ένστασης το παράβολο περιέρχεται στη διοργανώτρια .
3 . Οι διαιτητές του αγώνα είναι υποχρεωμένοι να δέχονται να σημειώνεται στο φύλλο αγώνα , κάθε ένσταση που υποβάλλεται σύμφωνα με τα παραπάνω . Αδικαιολόγητη άρνηση των διαιτητών να δεχθούν ένσταση , αποτελεί πειθαρχικό διαιτητικό παράπτωμα .
4 . Οι ενστάσεις που υποβάλλονται για αγώνες πρωταθλημάτων και κυπέλλου και που αφορούν το κύρος του αγώνα , εκδικάζονται από την Επιτροπή Πρωταθλημάτων της ΕΛ.Ο.Κ. και επικυρώνονται από το Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ.
5 . Ειδικά οι ενστάσεις που υποβάλλονται για παράβαση ή κακή εφαρμογή των κανονισμών παιδιάς , εκδικάζονται από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας ( Κ.Ε.Δ. ) της ΕΛ.Ο.Κ. , σύμφωνα με το ν. 2725 / 1999 , όπως τροποποιήθηκε και ισχύει .
6 . Οι αποφάσεις των αρμοδίων για την εκδίκαση των ενστάσεων οργάνων , ανακοινώνονται και στα δύο ενδιαφερόμενα σωματεία .
7 . Η υποβολή ένστασης δεν επηρεάζει την πρόοδο του πρωταθλήματος .

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 28: Εφέσεις – Προσφυγές” variation=”deepblue”]

1 . Οι εφέσεις ή προσφυγές που υποβάλλονται κατά των αποφάσεων των Αρμοδίων Οργάνων της ΕΛ.Ο.Κ. , εκδικάζονται από το Ανώτατο Συμβούλιο Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών ( Α.Σ.Ε.Α.Δ. ) , σύμφωνα με όσα προβλέπονται στα άρθρα 121 παρ. 1α και 124 και 127 Α του ν. 2725 / 1999 .
2 . Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που μετέχουν με οποιοδήποτε τρόπο στους διεξαγόμενους αγώνες αποδέχονται και καθιστούν αρμόδια ως διαιτητικά όργανα , για την επίλυση των μεταξύ τους αγωνιστικών διαφορών , μόνο τα προβλεπόμενα από το ν. 2725 / 1999 ή τους οικείους κανονισμούς δικαιοδοτικά όργανα ή επιτροπές .
3 . Η άσκηση προσφυγής ή έφεσης δεν επηρεάζει την πρόοδο του πρωταθλήματος .

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 29: Οικονομικοί όροι” variation=”deepblue”]

1 . Οι οικονομικοί όροι ( εισιτήρια , παράβολα , αποζημιώσεις ομάδων και διαιτητών κλπ ) με βάσει τους οποίους διεξάγονται τα διάφορα πρωταθλήματα και αγώνες Κυπέλλου , καθορίζονται με τις Προκηρύξεις .
2 . Με τις ίδιες προκηρύξεις , θα καθορίζονται οι όροι , οι προϋποθέσεις και οι οικονομικοί όροι τηλεοπτικής ή ραδιοφωνικής μετάδοσης αγώνων ανά κατηγορία πρωταθλήματος , σύμφωνα με τα λοιπά οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 84 του ν. 2725 / 1999 , όπως αυτός τροποποιήθηκε με το άρθρο 30 του ν. 3057 / 2002 .
3 . Ομάδα η οποία δεν προσέλθει σε προγραμματισμένο αγώνα , δεν συμμετάσχει σε αυτόν ή αποχωρήσει από αυτόν πριν την κανονική του λήξη , πλέον των προβλεπομένων από τις διατάξεις του Πειθαρχικού Δικαίου του Εσωτερικού Κανονισμού της ΕΛ.Ο.Κ. κυρώσεων , δεν δικαιούνται κανενός απολύτως , χρηματικού ποσού από εισπράξεις , αποζημιώσεις μετακινήσεων κλπ , το δε ποσοστό που αναλογεί περιέχεται στο ταμείο της ΕΛ.Ο.Κ. .
4 . Εάν η ΕΛ.Ο.Κ. αδυνατεί προσωρινά να καλύψει τα έξοδα μετακίνησης των ομάδων , ή για οποιαδήποτε άλλη δαπάνη , αυτή καταβάλλεται από τα σωματεία , και η ΕΛ.Ο.Κ. είναι υποχρεωμένη να τα καταβάλλει , το ταχύτερο δυνατόν , όταν η ταμιακή της δυνατότητα το επιτρέψει , με την είσπραξη της επιχορήγησης από την Γ.Γ.Α.
5 . Μη συμμετοχή ομάδας σε προγραμματισμένο αγώνα πρωταθλήματος ή κυπέλλου , επικαλούμενη την αδυναμία της ΕΛ.Ο.Κ. να καλύψει άμεσα τα έξοδα μετακίνησης , αποτελεί άρνηση συμμετοχής στον συγκεκριμένο αγώνα , και η ομάδα μηδενίζεται .

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 30: Θέματα Doping” variation=”deepblue”]

1 . Σε όλους τους αγώνες Πρωταθλημάτων και Κυπέλλου , καθώς και σε όλους τους διεθνείς αγώνες που διοργανώνονται από την ΕΛ.Ο.Κ. , μπορεί να διενεργείται έλεγχος ντόπινγκ , με εντολή του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ ( Ε.Σ.ΚΑ.Ν. ) σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 128 Ε του ν. 2725 / 1999 , όπως προστέθηκε με το άρθρο 56 του ν. 3057 / 2002 , την ΥΑ 19514 / 2005 και τους ιατρικούς Κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κρίκετ ( I.C.C. ) . η επιλογή των αθλητών κάθε ομάδας που υποβάλλονται σε έλεγχο γίνεται μετά από κλήρωση , σύμφωνα με όσα προβλέπονται στους ιατρικούς Κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κρίκετ ( I.C.C. ) . Για το αποτέλεσμα της κλήρωσης συντάσσεται πρακτικό όπου αναγράφονται τα στοιχεία των κληρωθέντων . Το πρακτικό υπογράφεται από τον υπεύθυνο ελέγχου ντόπινγκ , το γυμνασίαρχο του αγώνα ή τους διαιτητές και τους εκπροσώπους των ομάδων . Αν δεν προσέλθουν οι εκπρόσωποι των ομάδων , τότε υπογράφεται μόνο από τον υπεύθυνο ελέγχου και τον γυμνασίαρχο ή τους διαιτητές .
2 . Εκτός από τους αθλητές που κληρώνονται με την παραπάνω διαδικασία , με εντολή του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. μπορεί να διενεργείται έλεγχος ντόπινγκ και σε άλλους αθλητές , που συμμετέχουν ή όχι στον αγώνα , εφόσον τηρηθούν οι προϋποθέσεις του ν. 2725 / 1999 , όπως ισχύει , της Υ.Α. 19514 / 2005 και των ιατρικών κανονισμών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κρίκετ ( I.C.C. )
3 . Σε Διεθνείς αγώνες Κρίκετ , που διοργανώνονται στην Ελλάδα από την Διεθνή Ομοσπονδία Κρίκετ ( I.C.C. ) , δικαίωμα ελέγχου έχει και η διοργανώτρια αρχή . Σε περίπτωση που η διοργανώτρια αρχή αποφασίσει να μην διενεργήσει έλεγχο , το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. μπορεί να δώσει σχετική εντολή σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 3 της Υ.Α. 19514 / 2005 .
4 . Σε όλους τους αθλητές που έχουν δελτίο αθλητικής ιδιότητας Κρίκετ , μπορεί να διενεργηθεί έλεγχος ντόπινγκ εκτός αγώνων , σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 128 Ε του ν. 2725 / 1999 , όπως προστέθηκε με το άρθρο 56 του ν. 3057 / 2002 και την ΥΑ 19514 / 2005 . Έλεγχο ντόπινγκ εκτός αγώνων μπορούν να ζητήσουν το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. , ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού , η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή , η ΕΛ.Ο.Κ. , η Διεθνής Ομοσπονδία Κρίκετ ( I.C.C. ), και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κρίκετ ( E.C.C. ) .
5 . Όσοι αθλητές υπάγονται στον κατάλογο ελεγχομένων αθλητών , που καταρτίζει το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. , υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες διαμονής και προπόνησης ( whereabouts information ) σύμφωνα με το άρθρο 6 της Υ.Α. 19514 / 2005 .
6 . Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να δέχονται τη διενέργεια ελέγχου όποτε τους ζητηθεί από τους αρμόδιους φορείς τηρουμένων των προϋποθέσεων του ν. 2725 / 1999 , όπως ισχύει , της Υ.Α. 19514 / 2005 και των ιατρικών Κανονισμών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κρίκετ ( I.C.C. )
7 . Απαγορευμένες ουσίες και μέθοδοι θεωρούνται κάθε φορά αυτές που συμπεριλαμβάνονται στην ισχύουσα Υ.Α. του άρθρου 128 γ του ν. 2725 / 1999 , όπως ισχύει , στον Κατάλογο απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων , της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κρίκετ ( I.C.C. ) και στον Απαγορευμένο Κατάλογο του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντιντόπινγκ ( WADA ) .
8 . Σε περίπτωση που αθλητής πρέπει να χρησιμοποιήσει απαγορευμένη ουσία για θεραπευτικούς σκοπούς , υποχρεούται να εφαρμόσει τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 128 Ζ παρ. 5 του ν. 2725 / 1999 , όπως ισχύει , στο άρθρο 6 της Υ.Α. 3416 / 2006 , στο Διεθνές Πρότυπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ ( WADA ) και στους ιατρικός κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κρίκετ ( I.C.C. ) .
9 . Η εκάστοτε ισχύουσα Υ.Α. περί διαδικασιών έλεγχου ντόπινγκ του άρθρου 128 Ε του ν. 2725 / 1999 , όπως ισχύει και ο εκάστοτε ισχύων ιατρικός κανονισμός της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κρίκετ ( I.C.C. ) , αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του παρόντος Κανονισμού .

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 31: Περί ισχύος κανονισμού” variation=”deepblue”]

1 . Τα Σωματεία μέλη της ΕΛ.Ο.Κ. , υποχρεούνται να τηρούν κατά γράμμα , όλα όσα ορίζονται από τις διατάξεις του παρόντα Κανονισμού , τα λοιπά Κεφάλαια του Εσωτερικού Κανονισμού και το Καταστατικό της ΕΛ.Ο.Κ. και να αλληλογραφούν με την Ομοσπονδία , σε περίπτωση ανάγκης για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με την εφαρμογή τους .
2 . Το Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ. διατηρεί το δικαίωμα της αυξομείωσης των συμμετεχόντων , ανά κατηγορία και Πρωταθλήματα , ομάδων , υπό την προϋπόθεση της τουλάχιστον ενός έτους πριν από την εφαρμογή της σχετικής απόφασης γνωστοποιήσεως κάθε αλλαγής στα ενδιαφερόμενα Σωματεία .
3 . Η έννοια της λέξης ‘’αθλητής’’ στις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού , συμπεριλαμβάνει πάντα και αυτήν της ‘’αθλήτριας’’ , εκτός αν αυτό ορίζεται ρητά στον παρόντα Κανονισμό . Επίσης η έννοια της λέξης ‘’προπονητής’’ στις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού , συμπεριλαμβάνει πάντα και αυτήν της ‘’προπονήτριας’’ , εκτός αν αυτό ορίζεται ρητά στον παρόντα Κανονισμό.
4 . Η έννοια της λέξης ‘’ πρωτάθλημα ‘’ στις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού , συμπεριλαμβάνει πάντα και αυτήν του ‘’ κυπέλλου ‘’ Ελλάδας .

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 32: Έγκριση κανονισμού” variation=”deepblue”]

Ο παρόν αποτελεί το Γενικό Κανονισμό Πρωταθλημάτων Ελληνικής Ομοσπονδίας Κρίκετ ( οργάνωση και διεξαγωγή ) , συγκείμενος από τριάντα δυο ( 32 ) συνολικά άρθρα , καταρτίστηκε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 27 του ν. 2725/1999 ( ΦΕΚ 121/17.6.99 ) , του ν. 3057 / 2002 και των τροποποιήσεων τους , ψηφίσθηκε από τις Γ.Σ. των σωματείων – μελών της ΕΛ.Ο.Κ. της ……………, ακολούθως υποβλήθηκε προς έγκριση στον αρμόδιο για θέματα αθλητισμού Υφυπουργό Πολιτισμού .

[/toggle]

Share With: