Ιστορια του Κρικετ

Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ

Ήρεμο Ομαδικό Άθλημα

Το κρίκετ είναι ένα ήρεμο ομαδικό άθλημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη σχεδόν τέλεια λειτουργικότητα, έκδηλη αρχοντιά στην εμφάνιση και στην εκτέλεση, φιλήσυχη εξέλιξη καθώς και από πραγματικό υψηλό αθλητικό πνεύμα. Είναι άθλημα χωρίς ακρότητες που κυριαρχείται από πειθάρχηση στις απαιτήσεις του κανονισμού του, μέσα σε μια πολιτισμένη ατμόσφαιρα παικτών και θεατών. Είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο με 2,5 δισεκατομμύρια οπαδούς.

Πότε εμφανίστηκε στην Ελλάδα;

Το κρίκετ εμφανίζεται ιστορικά στην Ελλάδα για πρώτη φορά στην Κέρκυρα, η οποία βρισκόταν υπό αγγλική κατοχή, στις 23 Απριλίου 1823 με ένα παιχνίδι ανάμεσα στους αξιωματικούς του Βρετανικού Ναυτικού. Οι έφηβοι Κερκυραίοι, ακόμη και οι ενήλικες της εποχής εκείνης, δελεάστηκαν από αυτό το ευγενικό και ήρεμο ψυχαγωγικό ομαδικό παιχνίδι και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την εκμάθησή του ενώ οι Άγγλοι από την πλευρά τους προθυμοποιήθηκαν με ευχαρίστηση να το διδάξουν και να το διαδώσουν.

Ιστορία Του Κρίκετ | Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ
Ιστορία Του Κρίκετ | Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ

Δημιουργία ομάδων στην Κέρκυρα

Από τη στιγμή αυτή και μετά χρειάστηκαν μόνο 12 χρόνια στους κερκυραίους για να μάθουν το παιχνίδι και να δημιουργήσουν δύο τοπικές ομάδες για να παίζουν με τους Βρετανούς.. Μετά την αποχώρηση των Άγγλων το 1864 από την Κέρκυρα και την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, δημιουργήθηκαν δύο τοπικές ομάδες η Εταιρία Γκογκάκης και το σωματείο Καμπίτσης. Το 1893 λόγω έλλειψης παικτών τα δύο αυτά σωματεία συγχωνεύτηκαν και δημιούργησαν τον Κερκυραϊκό Γυμναστικό Σύλλογο (Κ.Γ.Σ.), το τρίτο αρχαιότερο σωματείο στην Ελλάδα μετά τον Πανελλήνιο και τον Πανιώνιο.

Ά Παγκόσμιος Πόλεμος

Ο Κ.Γ.Σ. ήταν ο μοναδικός αντίπαλος για τις ομάδες των πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού που επισκέπτονταν την Κέρκυρα. Το 1923 ιδρύθηκε ο Εργατικός και το 1925 άνοιξε τις πύλες του στην αριστοκρατία και ιδρύθηκε ο Γ.Σ.Κ. Βύρωνας, στη μνήμη του μεγάλου ποιητή. Αποκορύφωμα στην εποχή πριν από τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν το 1904 με 30-40 πλοία του Μεσογειακού στόλου να παρευρίσκονται στους αγώνες κρίκετ και το 1932 που ήταν παρούσα η πριγκίπισσα της Ουαλίας στο πολεμικό πλοίο Queen Elizabeth καθώς και 45 άλλα πλοία.

Ιστορία Του Κρίκετ | Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ
Ιστορία Του Κρίκετ | Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ

Κρίκετ & Ολυμπιακοί Αγώνες

Ιστορικά το κρίκετ εμφανίστηκε στο χρονοδιάγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, το 1900, ενώ ήταν επίσης προγραμματισμένο να συμπεριληφθεί στους Αγώνες του 1904 στο Σεν Λούις- όμως λόγω έλλειψης εγκαταστάσεων δεν κατέστη δυνατόν. Στην Κέρκυρα το κρίκετ δεν ήταν απλώς ένα αθλητικό θέαμα, αλλά αποτελούσε ένα μοναδικό κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός, που, κατ’ αρχάς συνδέθηκε άμεσα με την ισχυρή αστική τάξη και τις «παλιές αριστοκρατίες» και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς και παρέσυρε όλο τον κόσμο του νησιού. Η «ημέρα του κρίκετ» έγινε η κατ’ εξοχήν διασκέδαση των Κερκυραίων, μια μοναδική ευκαιρία για έξοδο και συνάντηση, ένα αναπόσπαστο και περιζήτητο στοιχείο της καθημερινότητας τους.

Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ

Το 1996 ιδρύεται η Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ (EΛ.Ο.Κ) η οποία έχει πανελλήνια εμβέλεια με έδρα την Κέρκυρα, είναι αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κρίκετ (I.C.C). Κύριος στόχος της είναι να διατηρήσει το Κρίκετ σε υψηλό αγωνιστικό και οργανωτικό επίπεδο και παράλληλα να φροντίσει για τη διάδοση διάδοσης σε όλη την ελληνική επικράτεια, και το πέρασμά του στις επόμενες γενιές. Η Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ επιτυγχάνει τους σκοπούς της με την τέλεση αθλητικών αγώνων, με την έκδοση ειδικών εντύπων και συγγραμμάτων για θέματα και ζητήματα σχετικά με το άθλημα, συνεργάζεται με φορείς σχολικού αθλητισμού, μαζικούς φορείς και άλλους οργανισμούς με κοινό αντικείμενο ενδιαφέροντος.

Αρμοδιότητες Ομοσπονδίας Κρίκετ

Μεριμνά για την κατάρτιση, την επιμόρφωση και μετεκπάιδευση Διαιτητών Προπονητών και συμμετέχει σε ενεργά σε αθλητικά και πολιτιστικά ζητήματα. Συνεργάζεται με άλλους αθλητικούς οργανισμούς αλλά και με οργανισμούς οι οποίοι επιδιώκουν τους ίδιους ή παράλληλους σκοπούς. Η διοργάνωση ετησίων διεθνών Πρωταθλημάτων Νέων και Ανδρών αποτελούν σημαντικά αθλητικά δρώμενα, ενώ η επιτυχής διοργάνωση Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων τοποθετεί την Ελλάδα στις πρώτες χώρες προτίμησης διεξαγωγής διεθνών αγώνων.

Κρίκετ & Τουρισμός

Πέρα από την ανάπτυξη και διάδοση του αθλήματος, το κρίκετ συμβάλλει καθοριστικά στον αθλητικό τουρισμό της Κέρκυρας και της Ελλάδος γενικότερα καθώς ετησίως ομάδες του εξωτερικού επισκέπτονται το νησί για να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες. Η Κέρκυρα έχει καθιερωθεί σε χώρο συνάντησης, αγωνιστικής, επιστημονικής ψυχαγωγικής, με σημείο αναφοράς το κρίκετ. Η Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ υλοποιεί ειδικά κοινωνικά προγράμματα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και συμβάλει στην μείωση της περιθωριοποίησης των αλλοδαπών νέων, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης και της ισοτιμίας στο κοινωνικό σύνολο.

Το Κρίκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2028

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κρίκετ (ΙCC) έχει επιβεβαιώσει την πρόθεση της να “αγωνιστεί” για την ένταξη του αθλήματος μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028, ξεκινώντας με την συγκρότηση Ειδικής επιτροπής Ολυμπιακής ομάδας εργασίας. Το Παγκόσμιο Κρίκετ είναι ενωμένο πίσω από αυτήν την προσπάθεια και ατενίζουμε με αισιοδοξία και προοπτική την μελλοντική ένταξη του, στην ύψιστη αθλητική διοργάνωση του κόσμου.

Συμμετοχή σε Αθλητικές Διοργανώσεις

Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος, όμως, το Κρίκετ είναι πλέον έτοιμο να βάλει τα δυνατά του και να γίνει μέρος των Ολυμπιακών αγώνων. Η απόφαση της παγκόσμιας Ομοσπονδίας να τερματίσει την απουσία 128 χρόνων από τα ολυμπιακά προγράμματα θα περιλαμβάνει πολλαπλές επιδείξεις σε αθλητικά γεγονότα όπως στο Μπέρμιγχαμ το 2022 στους Ασιατικούς Αγώνες στο Χανγκζού της Κίνας, τον επόμενο μήνα, ενώ υπάρχουν σχέδια να συμπεριληφθεί στους Αγώνες Αφρικής του 2023 στη Γκάνα.