HomeΜη κατηγοριοποιημένοΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΑΝΔΡΩΝ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΧΩΡΟΥ (OUTDOOR) T20 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2015

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΑΝΔΡΩΝ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΧΩΡΟΥ (OUTDOOR) T20 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2015

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΑΝΔΡΩΝ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΧΩΡΟΥ (OUTDOOR) T20 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2015

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού, του Eσωτερικού  Kανονισμού της ΕΛ.Ο.Κ, των Διεθνών Κανονισμών Κρίκετ και του  Ν.2725 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,

 

Προκηρύσσουμε

 

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών Ανοιχτού Χώρου (Outdoor) Αγωνιστικής Περιόδου 2015 – T20

 

ΑΡΘΡΟ  1Ο  –  ΣΩΜΑΤΕΙΑ  ΜΕ  ΔΙΚΑΙΩΜΑ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα σωματεία μέλη της ΕΛ.Ο.Κ. τα οποία έχουν  υποβάλει με έγγραφό τους δήλωση συμμετοχής.

 

ΑΡΘΡΟ  2Ο  –  ΕΝΑΡΞΗ  ΚΑΙ ΛΗΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Ημερομηνία  έναρξης  ορίζεται το Σάββατο 20/6/2015. Ημερομηνία λήξης ορίζεται η Κυριακή 29/11/2015.

 

ΑΡΘΡΟ  3Ο  –  ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ  ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ  ΚΑΙ  ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

  1. Την οργάνωση και διεξαγωγή του Πρωταθλήματος αναλαμβάνει η Επιτροπή Πρωταθλήματος η οποία αποτελείται, κατόπιν αποφάσεως της ΕΛ.Ο.Κ. από τους:

Α.  Πρόεδρο  τον  κ.  Στυλιανό Γούστη

Β.  Μέλη τον κ. Μιλτιάδη Βιτουλαδίτη και κ. Φώτη Σκούρτη.

  1. Οι κληρώσεις όλων των αγώνων του Ομίλου του Πρωταθλήματος θα διεξαχθούν στα γραφεία της ΕΛ.Ο.Κ. που βρίσκονται στην οδό Κώστα Γεωργάκη 26, την Τετάρτη 13 Μαίου και ώρα 18.00.
  2. Οι διαιτητές επιστρέφουν το φύλλο αγώνα και τα spares μπαλόνια την επόμενη εργάσιμη της αγωνιστικής στη γραμματεία της Ομοσπονδίας το αργότερο μέχρι ώρα 14.00. Διαιτητές που δεν τηρούν την παραπάνω διαδικασία θα παρακρατείται το 50% της αμοιβής τους.
  3. Ο ορισμός γυμνασιάρχου είναι ευθύνη της ΕΛ.Ο.Κ. Σε περίπτωση μη προσέλευσής του θα εκτελούν χρέη οι διαιτητές από κοινού.

 

ΑΡΘΡΟ 4Ο – ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ – ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Το Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε έναν (1) Όμιλο των πέντε ομάδων της Κέρκυρας οι οποίες είναι : Α.Ο ΦΑΙΑΞ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, Α.Σ ΑΤΛΑΣ, ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΘΙΝΑΛΙΩΝ , Γ.Σ.Κ ΒΥΡΩΝ & ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  και σε έναν (1) γύρο. Οι τέσσερις πρώτες ομάδες του Ομίλου της Κέρκυρας προκρίνονται στο Final Four και θα αγωνιστούν ως ακολούθως για τις θέσεις 1-4.

Final Four

1ος Αγώνας: Ο 1ος και ο 4ος του Ομίλου της Κέρκυρας θα αγωνιστούν μεταξύ τους.

2ος Αγώνας: Ο 2ος και ο 3ος του Ομίλου της Κέρκυρας θα αγωνιστούν μεταξύ τους.

3ος Αγώνας: Οι ηττημένοι του 1ου και 2ου αγώνα θα αγωνιστούν για τις θέσεις 3-4.

4ος Αγώνας: Οι νικητές του 1ου και 2ου αγώνα θα αγωνιστούν για τις θέσεις 1-2.

 

Την 5η  θέση  καταλαμβάνει  η πέμπτη σε κατάταξη ομάδα του ομίλου.

Μηδενισμός μιας (1) ή περισσοτέρων ομάδων της τελικής φάσης (Final Four)

 

  • Εάν στον 1ο ή 2ο αγώνα της τελικής φάσης (Final Four) η μια ομάδα μηδενιστεί η άλλη ομάδα περνάει by και αγωνίζεται στον τελικό για θέσεις 1-2.
  • Εάν στον 1ο αγώνα της τελικής φάσης (Final Four) μηδενιστούν και οι δύο (2) ομάδες, δεν διεξάγεται ο 4ος αγώνας και οι ομάδες του 2ου αγώνα θα αγωνιστούν για θέσεις 1-2. Οι δύο ομάδες που μηδενίστηκαν θα καταλάβουν την 3η ή 4η θέση βάσει της κατάταξης στον Όμιλο τους.
  • Ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθεί σε περίπτωση που οι δύο (2) ομάδες του 2ου αγώνα της τελικής φάσης (Final Four) μηδενιστούν.
  • Εάν μια ομάδα μηδενιστεί στον 3ο ή 4ο αγώνα της τελικής φάσης (Final Four) θα καταλάβει την 4η θέση.
  • Σε περίπτωση μηδενισμού δύο (2) ομάδων πχ. Μηδενίζεται μια ομάδα στον 3ο αγώνα και μια ομάδα στον 4ο αγώνα, η ομάδα που θα αγωνιζόταν στον 3ο αγώνα καταλαμβάνει την 1η θέση, η ομάδα που θα αγωνιζόταν στον 4ο αγώνα καταλαμβάνει την 2η θέση (παρόλο που έπαιζε για θέσεις 3-4) και οι δύο ομάδες που μηδενίστηκαν θα καταλάβουν την 3η ή 4η θέση βάσει της κατάταξης στον Όμιλο τους.
  • Ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθεί σε περίπτωση που τρεις ομάδες μηδενιστούν.

 

 

ΙΣΟΒΑΘΜΙΑ 2 Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ

(α) Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ομάδων προηγείται η ομάδα που έχει κερδίσει στον μεταξύ τους αγώνα.

(β) Σε περίπτωση νέας ισοβαθμίας δύο ή περισσοτέρων ομάδων προηγείται η ομάδα με τις περισσότερες νίκες σε όλους τους αγώνες.

(γ) Σε νέα ισοβαθμία προηγείται η ομάδα με το μεγαλύτερο σκορ (ρόνια) σε όλους τους αγώνες.

(δ) Σε νέα ισοβαθμία προηγείται η ομάδα που πέτυχε τα περισσότερα out σε όλους τους αγώνες.

(ε) Σε νέα ισοβαθμία προηγείται η ομάδα που πέτυχε τα περισσότερα bowled (ξύλα) σε όλους τους αγώνες.

(στ) Σε νέα ισοβαθμία κλήρωση.

             

ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ FINAL FOUR

Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος νικήτρια είναι η ομάδα:

  1. Που σκόραρε με τα λιγότερα out. Σε νέα ισοπαλία
  2. Που σκόραρε με τα λιγότερα bowled (ξύλα). Σε νέα ισοπαλία
  3. Οι έντεκα παίχτες της κάθε ομάδας εκτελούν μία ρίψη προς τα ξύλα. Οι διαιτητές διεξάγουν κλήρωση για το ποια ομάδα θα ξεκινήσει πρώτη και επιλέγουν την μεριά που θα γίνουν οι ρίψεις.

Νικήτρια η ομάδα που έκανε τις περισσότερες πτώσεις στα ξύλα. Σε περίπτωση νέας ισοπαλίας επαναλαμβάνεται η διαδικασία μέχρι να προκύψει νικητής. Εάν μια ομάδα έχει λιγότερο αριθμό παιχτών γίνονται και από τις δύο ομάδες τόσες ρίψεις όσοι οι αθλητές της ομάδας που δεν έχει όλους τους αθλητές παρόντες.

 

ΑΡΘΡΟ  5Ο  –  ΓΗΠΕΔΑ  ΑΓΩΝΩΝ

Όλοι οι αγώνες της Κέρκυρας θα διεξαχθούν στο γήπεδο της Μαρίνας στην περιοχή Γουβιά  ή και σε άλλα γήπεδα που θα ορίσει η ΕΛ.Ο.Κ.  Ομάδες οι οποίες  επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν ως έδρα άλλο γήπεδο εκτός της Μαρίνας Γουβιών ή δηλώσουν έδρα  άλλο Νομό της Ελληνικής Επικράτειας, πρέπει να δηλώσουν στην ΕΛ.Ο.Κ. το γήπεδο, στο οποίο θα αγωνίζονται στους αγώνες, συγχρόνως με την υποβολή της δήλωσης συμμετοχής. Ο τελικός θα διεξαχθεί σε γήπεδο της Κέρκυρας.

Η ΕΛ.Ο.Κ. διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής της έδρας και γηπέδου.

ΑΡΘΡΟ  6ο  –  Ο  ΑΓΩΝΑΣ
1 .  Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών OUTDOOR T20 θα διεξαχθεί σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς του I.C.C. όπως έχουν κωδικοποιηθεί το 2000 (έκδοση 2013).
2 .  Η γραμματεία και το φύλλο αγώνος θα είναι ευθύνη της ΕΛ.Ο.Κ. η οποία θα φροντίζει για τον ορισμό της, όπως και για την προετοιμασία του γηπέδου. Για τους αγώνες εκτός Κέρκυρας υπεύθυνο για την προετοιμασία του γηπέδου είναι το γηπεδούχο σωματείο. Σε περίπτωση που η ορισθείσα από την ΕΛ.Ο.Κ. γραμματεία δεν προσέλθει, τότε υποχρεούνται τα αγωνιζόμενα σωματεία να ορίσουν scorer για την καταγραφή του σκορ. Σωματείο που αδυνατεί να ορίσει scorer χάνει τον αγώνα και μηδενίζεται. Τα ξύλα και τα ρολίνια είναι ευθύνη του γηπεδούχου σωματείου (η ΕΛ.Ο.Κ. θα διευκολύνει σωματεία που δεν έχουν ξύλα και ρολίνια μετά από έγγραφη ενημέρωση).

3 .  Ο αγώνας αποτελείται από ένα (1) innings για κάθε ομάδα και κάθε innings αποτελείται από είκοσι (20) over.

  1. Το minimum των 10 overs θα πρέπει να παιχθούν από κάθε ομάδα για να θεωρηθεί έγκυρος ο αγώνας, εκτός και αν η ομάδα που κάνει batting γίνει out σε λιγότερα overs. Σε περίπτωση που δεν παιχθούν τα 10 overs από κάθε ομάδα ο αγώνας επαναλαμβάνεται.
  2. Καθυστέρηση στην έναρξη του 1ου innings

Για κάθε 8 λεπτά χαμένου χρόνου πριν την έναρξη του αγώνα θα αφαιρείται 1 over από κάθε innings.

  1. Ο αγώνας θα αποτελείται από δύο (2) innings της 1 ώρας και 20 λεπτών έκαστο και ένα ενδιάμεσο διάλλειμα των 10 λεπτών. Άρα η κάθε ομάδα θα έχει στην διάθεσή της 1 ώρα και 20 λεπτά για να κάνει bowling, εκτός κι αν γίνουν όλοι οι παίκτες out νωρίτερα. Αμέσως θα γίνει το διάλειμμα των 10 λεπτών και ξεκινάει το 2ο innings. Καμία ομάδα δεν έχει δικαίωμα να κάνει declare (αφήσει πάλα).
  2. Αν η ομάδα που κάνει fielding δεν ολοκληρώσει την ρίψη των 20 over στην καθορισμένη ώρα της 1 ώρας και 20 λεπτών, ο αγώνας συνεχίζεται κανονικά μέχρι την ολοκλήρωση και των 20 over. Εκτός κι αν οι διαιτητές κρίνουν διαφορετικά (π.χ. τραυματισμός κλπ) το innings της ομάδας που κάνει batting δεύτερη, μειώνεται κατά τον αριθμό των over που παίχθηκαν πέραν της 1 ώρας και 20 λεπτών που είχε στην διάθεσή της όταν έκανε fielding. Το σκορ για νίκη της ομάδας που έκανε fielding πρώτη παραμένει όπως έχει διαμορφωθεί από την ομάδα που έκανε πρώτη batting
  3. Το over που παίζεται πριν την στιγμή της ολοκλήρωσης  του χρόνου της 1 ώρας και 20 λεπτών θεωρείται ως εμπρόθεσμο  over.

Β. Σε περίπτωση χαμένου χρόνου η ομάδα που δεν ευθύνεται διατηρεί το δικαίωμα οι bowlers να ρίξουν το 1/5 των αρχικών συμφωνηθέντων οvers.

  1. Σε περίπτωση χάσιμο  χρόνου  ή  διακοπής  (όχι  με  ευθύνη  των  ομάδων), οι  διαιτητές θ’ αποφασίζουν για την αναπροσαρμογή του χρόνου και των overs που θα παιχθούν, με μέσω όρο τα 15 overs ανά ώρα ή 4 λεπτά ανά over.
  2. Η ώρα έναρξης του αγώνα θα καθορίζεται από την Επιτροπή Πρωταθλήματος.

10.   Στον κύκλο που θα είναι χαραγμένος στο γήπεδο θα ισχύουν τα κάτωθι:

Για τα πρώτα 6 over, μόνο δύο (2) παίκτες του field επιτρέπεται να είναι έξω από τον κύκλο κατά την στιγμή που παίζεται η μπαλονιά. Για τα υπόλοιπα 14 over, δηλαδή από το 7ο over και μετά, μόνο πέντε (5) παίκτες του field επιτρέπεται να είναι έξω από τον κύκλο κατά την στιγμή που παίζεται η μπαλονιά. Σε περίπτωση παράβασης των ανωτέρω οι διαιτητές φωνάζουν και δείχνουν Νo ball.

Αν υπάρξει μείωση των over, ο αριθμός των over που ισχύει για τα παραπάνω ισούται με το 30% των συμφωνηθέντων over.

Π.χ.

Για 20 overs o κύκλος ισχύει για 6 overs

Για 19 overs o κύκλος ισχύει για 6 οvers

Για 18 overs o κύκλος ισχύει για 5 οvers

Για 17 overs o κύκλος ισχύει για 5 overs

Για 16 overs o κύκλος ισχύει για 5 overs

Για 15 overs o κύκλος ισχύει για 5 overs

Για 14 overs o κύκλος ισχύει για 4 overs κ.ο.κ.

11. Κανένας bowler δεν μπορεί να ρίξει πάνω από 4 over στο κάθε innings. Σε περίπτωση που τα over έχουν μειωθεί και για τις δύο ομάδες ή για την ομάδα που κάνει bowling δεύτερη κανένας bowler δεν μπορεί να ρίξει πάνω από το 1/5 των over που θα παίξει η ομάδα του. Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση του άρθρου 6 παρ. 7 (η ομάδα που έκανε batting όταν θα έρθει στο field διατηρεί το δικαίωμα οι bowler να μπορούν να ρίξουν το 1/5 των αρχικά συμφωνηθέντων overs παρόλο που τα overs έχουν μειωθεί). Σε περίπτωση που το 1/5 δεν δίνει ακέραιο αριθμό, τότε ισχύει ο πλησιέστερος προς το πηλίκο ακέραιος αριθμός. Δηλαδή αν η διαίρεση μας δίνει 3,6 τότε ο bowler ρίχνει 4 overs, αν δίνει 3,4 ρίχνει 3 και αν δίνει 3,5 ρίχνει 4.

  1. Οι διαιτητές θα είναι πολύ αυστηροί στο να κρίνουν μια μπαλιά σαν wide. Οποιαδήποτε μπαλιά στην off-side (τραβερσάδα) ή leg-side (στην πισινή) η οποία κατά την γνώμη του διαιτητή δεν δίνει την δυνατότητα στον batsman να παίξει ένα κανονικό κτύπημα από την θέση του θα είναι wide. Σαν οδηγός γι’ αυτό: οποιαδήποτε μπαλονιά περάσει από την leg-side (πισινή) του batsman ο οποίος στέκεται στην αρχική του θέση θα είναι wide (Νόμος 25.1 α και β του κρίκετ).

13. Στη leg-side (ως leg-side θεωρούμε την προεκτεινόμενη ευθεία των μεσαίων ξύλων έως τα bounty) επιτρέπονται να βρίσκονται μέχρι και 5 παίχτες. Σε διαφορετική περίπτωση οι διαιτητές φωνάζουν και δείχνουν No ball.

  1. Αθλητής ο οποίος διαμαρτύρεται ή γενικότερα δημιουργεί πρόβλημα στην ομαλή διεξαγωγή του αγώνα με οποιονδήποτε τρόπο προς οποιονδήποτε (διαιτητές, scorer, γυμνασίαρχο, παρατηρητές, μέλη των επιτροπών και Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ., συναθλητές, αντίπαλους παίχτες, παρευρισκομένους εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου) οι διαιτητές τον παρατηρούν για πρώτη και μοναδική φορά (η παρατήρηση ισχύει και για τις 2 ομάδες και ενημερώνονται οι αρχηγοί τους). Εάν επαναληφθεί η ίδια ενέργεια από οποιονδήποτε αθλητή οποιασδήποτε ομάδας, οι διαιτητές θα δώσουν πέναλτι 5 ρόνια στην ομάδα του αθλητή που δημιούργησε το πρόβλημα. Στο τέλος του αγώνα ο αθλητής που υπέπεσε στην παράβαση γράφεται στο φύλλο αγώνα και κρατείται το δελτίο του.
  2. Σε αγώνες στους οποίους οι ομάδες είχαν την δυνατότητα να κάνουν batting για τον συμφωνημένο αριθμό over, η ομάδα η οποία έκανε τον μεγαλύτερο αριθμό ρονιών είναι η νικήτρια. Αν το σκορ είναι ισόπαλο τότε το αποτέλεσμα είναι ισοπαλία.
  3. Η διαιτησία είναι ευθύνη της ΕΛ.Ο.Κ. Σε περίπτωση που δεν παρουσιαστεί στον αγώνα ο ένας ή και οι δύο διαιτητές που ορίστηκαν για να πραγματοποιηθεί ο αγώνας θα ισχύσουν τα αναγραφόμενα στο άρθρο 17 παρ. 2 του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων της ΕΛ.Ο.Κ. “Σε περίπτωση που  δεν  παρουσιαστεί  στον  αγώνα  ο  ένας  ή  και  οι  δυο  διαιτητές  που  ορίστηκαν  για  να  πραγματοποιηθεί  ο  αγώνας  πρέπει:

α .  Αν  στο  γήπεδο  υπάρχουν  μέλη  του  Δ.Σ.  της  ΕΛ.Ο.Κ. , έχουν  το  δικαίωμα   να  προχωρήσουν  σε  αντικατάσταση των  διαιτητών, χρησιμοποιώντας  αξιολογημένους  κατ’  αρχάς  διαιτητές  που  τυχαία, βρίσκονται  στο  γήπεδο,

β .  Το  δικαίωμα  αλλαγής  διαιτητών, σε  περίπτωση  που  οι  ορισθέντες  διαιτητές  δεν  παρουσιάστηκαν κανονικά, διατηρεί  και  ο  ορισμένος  από  την  ΕΛ.Ο.Κ.  γυμνασίαρχος.

γ .   Σε  περίπτωση  που  στο  γήπεδο  υπάρχουν  περισσότεροι  των  δύο  διαιτητών, τότε  το  μέλος  του  Δ.Σ.  της  ΕΛ.Ο.Κ.  ή  ο  γυμνασίαρχος, παρουσία  των  αρχηγών  των  ομάδων, διενεργεί  κλήρωση.”  

  1. Όταν γίνεται Νo ball (από το πόδι του bowler) οι διαιτητές υποδεικνύουν free hit και δίνουν το bonus στην ομάδα που κάνει batting.

 

ΑΡΘΡΟ  7Ο  –  ΑΘΛΗΤΕΣ  ΜΕ  ΔΙΚΑΙΩΜΑ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών Τ20 έχουν οι γεννηθέντες από το 1997 και μεγαλύτεροι καθώς και αθλητές μικρότερης ηλικίας με ειδική άδεια που θα χορηγήσει η ΕΛ.Ο.Κ.  

Έχοντας υπόψη το άρθρο 33 παρ. 7 του Α.Ν. 2725/1999 απαγορεύεται η συμμετοχή μη Ελλήνων αθλητών. Σε περίπτωση έκδοσης σχετικής υπουργικής απόφασης κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του Πρωταθλήματος η ΕΛ.Ο.Κ. δύναται να εναρμονίσει το παρόν άρθρο βάσει της εκδοθείσας υπουργικής απόφασης.

Στους αγώνες του Πρωταθλήματος συμμετέχουν μόνο αθλητές που έχουν ενταχθεί στην δύναμη της ΕΛ.Ο.Κ. και έχουν εφοδιασθεί με το ατομικό δελτίο φιλάθλου αθλητή και το ατομικό δελτίο υγείας.

Τα σωματεία είναι υποχρεωμένα να προσκομίζουν στο γήπεδο τη θεωρημένη από την ΕΛ.Ο.Κ, λίστα αθλητών με δικαίωμα συμμετοχής  καθώς και τις ειδικές άδειες συμμετοχής στους αγώνες  που χορηγεί η ΕΛ.Ο.Κ . σε αθλητές μικρότερης ηλικίας. Σε περίπτωση που δεν προσκομιστoύν τα παραπάνω δικαιολογητικά, το σωματείο δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα και μηδενίζεται.

Στη σύνθεση κάθε ομάδας υποχρεωτικά συμμετέχει ένας (1) αθλητής ηλικίας 14 – 17 χρόνων (γεννημένος από το 2001 – 1998), ο οποίος μπορεί ν’ αντικατασταθεί με άλλον αθλητή.  Σε περίπτωση που δεν συμμετέχει ο προαναφερόμενος αθλητής στην έναρξη του αγώνα, η ομάδα του μηδενίζεται. Κατά τη διάρκεια του αγώνα εάν αποχωρήσει ο εν λόγω  αθλητής η ομάδα του θα συνεχίσει με δέκα (10) αθλητές. Ο αθλητής επιλέγεται με κριτήρια αγωνιστικής επάρκειας, συμμετέχει στους αγώνες  μετά την χορήγηση ειδικής άδειας από την ΕΛ.Ο.Κ  και με την απόλυτη ευθύνη του σωματείου του.

Η ΕΛ.Ο.Κ. χορηγεί ειδική άδεια συμμετοχής σε αθλητές μικρότερης ηλικίας, μέχρι και πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος.   Οι αθλητές   δηλώνονται από το σωματείο τους  είτε στο έντυπο της δήλωσης συμμετοχής στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα είτε με μετέπειτα αίτηση τους.  Οι αιτήσεις για χορήγηση ειδικής άδειας συνοδεύονται με Υ/Δ υπογεγραμένη και  από  τους  δύο γονείς ή κηδεμόνα. Η Επιτροπή Πρωταθλήματος εισηγείται τη συμμετοχή των αθλητών στο Δ.Σ. το οποίο είναι αρμόδιο να δώσει την τελική έγκριση και οι αθλητές αγωνίζονται με την απόλυτη ευθύνη του σωματείου τους.

ΑΡΘΡΟ  8Ο  –  ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ  ΟΜΑΔΩΝ – ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Για την έκδοση άδειας διεξαγωγής των αγώνων από τις αρμόδιες αρχές θα μεριμνά η ΕΛ.Ο.Κ. εκτός της περίπτωσης αγώνων εκτός Κέρκυρας, που υπεύθυνο είναι το γηπεδούχο σωματείο.

Οι αθλητές στους αγώνες πρωταθλήματος μπορούν να φορούν έγχρωμες ομοιόμορφες εμφανίσεις, εκτός από το χρώμα της μπάλας (κόκκινο). Δε θα επιτραπεί να αγωνίζονται αθλητές με ανομοιόμορφες χρωματικά εμφανίσεις.

Οι batsmen πρέπει να φορούν όλο τον προστατευτικό εξοπλισμό του κρίκετ (γκέτες, γάντια κλπ.). Ο προστατευτικός εξοπλισμός όπως τα προστατευτικά μηρού, επιγονατίδες και περικνημίδες πρέπει να φοριούνται κάτω από τα ρούχα.

Οι αθλητές γεννηθέντες από το 1997 και νεότεροι υποχρεούνται να χρησιμοποιούν κράνος. Σε αντίθετη περίπτωση οι διαιτητές δε θα τους επιτρέπουν να αγωνιστούν.

Ο επόμενος batsman, μετά από out, πρέπει να είναι έτοιμος να δεχτεί μπαλονιά εντός τριών λεπτών. Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι out από χρόνο, αν ζητηθεί από τους παίκτες του field.

Οι αρχηγοί των ομάδων υποχρεούνται να δίνουν τα δελτία των αθλητών της ομάδας τους καθώς και τις λίστες με τους αθλητές που επιτρέπεται να αγωνίζονται την παρούσα αγωνιστική περίοδο (τα ονόματα των αθλητών κατατίθενται στη γραμματεία σε έντυπο της ΕΛ.Ο.Κ.), 30 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν τότε έχουν το δικαίωμα να πράξουν αυτό μέχρι και 20 λεπτά, πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης του αγώνα (μετά την παρέλευση του ανωτέρω χρονικού διαστήματος ή σε περίπτωση που τα δελτία δεν φέρουν νόμιμη ιατρική βεβαίωση, τότε η ομάδα θεωρείται ότι δεν έχει προσέλθει νομότυπα στον αγώνα και μηδενίζεται, εξαιρούνται δελτία που εκδόθηκαν και δεν έχει παρέλθει ένας χρόνος από την ημερομηνία έκδοσής τους). Ταυτόχρονα διαιτητές και αρχηγοί των ομάδων προβαίνουν σε κλήρωση για το ποια ομάδα θα κάνει batting ή fielding.

Κάθε σωματείο είναι υπεύθυνο να προσκομίσει την μπάλα και να την παραδώσει στον διαιτητή μαζί με τη λίστα των αθλητών και τις ειδικές άδειες. Η μπάλα των αγώνων θα είναι το Surridge Premier Special 5 1/2 oz. Η ΕΛ.Ο.Κ. διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής της μπάλας πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος. Με την παράδοση της μπάλας του αγώνα κάθε σωματείο προσφέρει στους διαιτητές 3 μπαλόνια με διαφορετική φθορά έκαστο (spares). Στους διαιτητές η ΕΛ.Ο.Κ. θα προσφέρει 5 spare μπαλόνια. Όταν χαθούν μπαλόνια η σειρά που διατίθενται είναι (ΕΛ.Ο.Κ., γηπεδούχο σωματείο, φιλοξενούμενο σωματείο).   

Κανένας αγώνας δεν διεξάγεται και το σωματείο μηδενίζεται εάν δεν τηρηθούν τα αναφερόμενα της παραπάνω παραγράφου.

Ομάδα η οποία δεν διαθέτει το συγκεκριμένο μπαλόνι καθώς και τα spares  (στα οποία πρέπει να αναγνωρίζεται ο συγκεκριμένος τύπος της μπάλας) θα μηδενίζεται.

Οι ημέρες διεξαγωγής των αγώνων θα είναι Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή. Η ΕΛ.Ο.Κ. διατηρεί το δικαίωμα να ορίσει αγώνες και άλλες ημέρες της εβδομάδος εάν το κρίνει σκόπιμο.  Κατά την διάρκεια του αγώνα τα σωματεία είναι υπεύθυνα για την ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη των αθλητών τους.

Στο ειδικό έντυπο θα αναγράφονται όλοι όσοι κάθονται στον πάγκο της κάθε ομάδας καθώς επίσης και οι ιδιότητές τους. Το ανώτερο θα επιτρέπονται τέσσερις (4) (εκτός των 12 αθλητών), οι οποίοι θα είναι ένας (1) υπεύθυνος συνοδός, ένας (1) προπονητής, ένας (1) βοηθός προπονητή και ένας (1) ιατρός.

Πέραν των τεσσάρων (4) απαγορεύεται οποιοσδήποτε άλλος να έχει παρουσία στον πάγκο της ομάδας.

Οι προπονητές και συνοδοί των ομάδων θα πρέπει να είναι ευπρεπώς ενδεδυμένοι και να συμπεριφέρονται σύμφωνα με το πνεύμα του κρίκετ (spirit of cricket).

 

ΑΡΘΡΟ  9Ο  –  ΑΝΑΒΟΛΕΣ  ΑΓΩΝΩΝ

1 .   Σε αγώνα που καθυστερεί η έναρξή του, όχι με υπαιτιότητα των ομάδων, θα ισχύσουν όσα προβλέπονται από το άρθρο 13 παρ. 4, 5 του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων της ΕΛ.Ο.Κ. “Αν  για  λόγους  ανωτέρας  βίας  καθυστερήσουν  οι  ορισθέντες  διαιτητές  και  δεν  είναι  δυνατή  η  έναρξη  του  αγώνα, ο  χρόνος  ενάρξεως  μετατίθεται  κατά  τριάντα  ( 30 )  το  πολύ  λεπτά με  την  προϋπόθεση  ότι  το  χρονικό  αυτό  περιθώριο, επιτρέπει  την  ομαλή  τέλεση  και  ολοκλήρωση  του  αγώνα .

Αν  για  λόγους  ανωτέρας  βίας, όπως  διακοπή  ηλεκτρικού  ρεύματος  ή  απρόβλεπτης  ζημιάς  του  γηπέδου, η  έναρξη  του  αγώνα  μετατίθεται  μέχρι  και  εξήντα  ( 60 )  λεπτά.”

Στις περιπτώσεις του άρθρου 13 παρ. 4, 5 οι μόνοι που αποφασίζουν για τη μετάθεση της ώρας ή της αναβολής του αγώνα είναι οι ορισμένοι διαιτητές. Ο αγώνας που αναβάλλεται θα ορίζεται εκ νέου, εντός οκτώ ημερών ή την πρώτη Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο ή Κυριακή ημέρες που διεξάγεται το πρωτάθλημα κι όταν δεν υπάρχει προγραμματισμένος αγώνας.

2 .   Αγώνας  που  αναβλήθηκε  ή  ματαιώθηκε  από  οποιανδήποτε  αιτία  και  πρόκειται  να  επαναληφθεί, ορίζεται  ξανά  μετά  από  απόφαση  της  Επιτροπής  Πρωταθλήματος.

  1. Ρητά αναφέρεται ότι τυχόν μη καταβολή οδοιπορικών από την ΕΛ.Ο.Κ. δεν συνιστά λόγο αναβολής αγώνα.

 

ΑΡΘΡΟ  10Ο – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΔΕΛΤΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ

  1. Έχοντας υπόψη το άρθρο 13 παρ. 1 του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων της ΕΛ.Ο.Κ. οι ομάδες πριν την έναρξη του αγώνα πρέπει να παρουσιάζονται στον αγωνιστικό χώρο με ελάχιστο αριθμό αθλητών εννέα (9), εκ των οποίων ο ένας υποχρεωτικά θα είναι ηλικίας 14-17 χρονών (γεννημένος από το 2001 – 1998) και ο οποίος συμμετέχει με ειδική άδεια και με την απόλυτη ευθύνη του σωματείου του. Μετά την έναρξη του αγώνα μπορούν να αποχωρήσουν αθλητές. Ομάδα η οποία μένει με εφτά (7) αθλητές δεν μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται, χάνει τον αγώνα και μηδενίζεται.
  2. Θεωρούμε ότι αθλητής που μπήκε σαν αλλαγή έχει συμμετοχή όταν έχει αγωνιστική παρουσία σε 6 overs (fielding). Οι διαιτητές είναι υπεύθυνοι να επιβεβαιώσουν στο φύλλο αγώνα τη συμμετοχή του αθλητή.
  3. Ο έλεγχος των  δελτίων της  λίστας  και των ειδικών αδειών θα  γίνεται  πριν  την  έναρξη  του  αγώνα  από  τους  διαιτητές.
  4. Τα δελτία των  αθλητών  δύνανται  οι  αρχηγοί  των  ομάδων  να τα ζητήσουν  προς  έλεγχο, σε  κάθε  περίπτωση, πριν το  κλείσιμο του φύλλου αγώνα, αφού  προηγουμένως  ενημερώσουν  τους  διαιτητές.
  5. Σε περίπτωση υποβολής  ένστασης  αναφορικά  με  την  ταυτότητα, την αντικανονική συμμετοχή   ή και για οποιοδήποτε παράπτωμα του Π.Δ  υποπέσει αθλητής, τότε ο διαιτητής παρακρατεί το δελτίο του.

 

ΑΡΘΡΟ  11Ο  –  ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Σε περίπτωση κατά την οποία διαγωνιζόμενο σωματείο υποβάλλει οποιαδήποτε ένσταση, βάσει του δικαιώματος που απορρέει από τον Εσωτερικό Κανονισμό, υποχρεούται να καταβάλει το ποσόν (παράβολο) των 100,00 Ευρώ στην ΕΛ.Ο.Κ. εντός 48 ωρών. Εάν η ένσταση απορριφθεί από την αρμόδια επιτροπή το παραπάνω ποσό εκπίπτει υπέρ της ΕΛ.Ο.Κ. Σε αντίθετη περίπτωση επιστρέφεται το παράβολο.

 

ΑΡΘΡΟ  12Ο  –  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ  ΘΕΜΑΤΑ

Με απόφαση του Δ.Σ. (Πρακτικό Νο 67/19-02-2014) της ΕΛ.Ο.Κ. η αποζημίωση των διαιτητών ορίζεται στα 30,00€ καθαρά.

 

ΑΡΘΡΟ  13Ο  –  ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Η βαθμολογία η οποία θα ισχύσει στους αγώνες πρωταθλήματος θα είναι η εξής:

  1. Νίκη τρεις (3) βαθμούς
  2. Ισοπαλία δύο (2) βαθμούς
  3. Ήττα ένας (1) βαθμός
  4. Μηδενισμός (0) βαθμοί
  5. Αποκλεισμός (0) βαθμοί

 

ΑΡΘΡΟ  14Ο  –  ΕΠΑΘΛΑ  –  ΒΡΑΒΕΙΑ

1 .      Στην Πρωταθλήτρια ομάδα θα απονεμηθεί κύπελλο και χρυσά μετάλλια.

2 .      Στην δεύτερη ομάδα θα απονεμηθούν αργυρά μετάλλια .

3 .      Στην τρίτη ομάδα θα απονεμηθούν  χάλκινα μετάλλια.

 

ΑΡΘΡΟ 15ο  – ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΣΕ ΑΘΛΗΤΕΣ

Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Α.Ν. 2725/99, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και με τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργού Πολιτισμού, οι αθλητές του κρίκετ είναι υποχρεωμένοι να δέχονται τη διενέργεια ελέγχου ντόπινγκ εντός ή εκτός αγώνων όποτε τους ζητηθεί από τους αρμόδιους κατά νόμο φορείς που έχουν την αρμοδιότητα να δίνουν σχετική εντολή. Για το ντόπινγκ ισχύουν όσα αναφέρονται στον Κανονισμό της ΕΛ.Ο.Κ.

 

ΑΡΘΡΟ  16Ο  :  ΓΕΝΙΚΑ.

Για κάθε θέμα που δεν προβλέπεται από την παρούσα προκήρυξη, καθώς  επίσης  κάθε  ασάφεια  που  χρειάζεται  συμπλήρωση  ή  διευκρίνιση, θα ρυθμίζεται  από  την Επιτροπή Πρωταθλήματος.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                     Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                    

ΙΩΣΗΦ ΝΙΚΗΤΑΣ                                                                   ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΓΟΥΣΤΗΣ

     

Share With: