HomeΠρωταθλήματα Indoor 2013Προκήρυξη Πανελληνίου Πρωταθήματος Ανδρών Indoor 2013

Προκήρυξη Πανελληνίου Πρωταθήματος Ανδρών Indoor 2013

Προκήρυξη Πανελληνίου Πρωταθήματος Ανδρών Indoor 2013

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού, του Εσωτερικού Κανονισμού της ΕΛ.Ο.Κ, των Διεθνών Κανονισμών Κρίκετ και του Ν.2725 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον Ν.3057 / 02

 Προκηρύσσουμε

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών Indoor 2013

ΑΡΘΡΟ 1Ο – ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα σωματεία μέλη της ΕΛ.Ο.Κ. τα οποία έχουν υποβάλει εγγράφως δηλώσεις συμμετοχής.

ΑΡΘΡΟ 2Ο – ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΙ ΛΗΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Ημερομηνία έναρξης ορίζεται η Κυριακή 19/05/2013. Ημερομηνία λήξης ορίζεται η Κυριακή 29 / 12 / 2013.

ΑΡΘΡΟ 3Ο – ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

1. Την οργάνωση και διεξαγωγή του Πρωταθλήματος αναλαμβάνει η Επιτροπή Πρωταθλήματος η οποία αποτελείται, κατόπιν αποφάσεως της ΕΛ.Ο.Κ. από τους:

Α. Πρόεδρο τον κ. Μάζη Γεώργιο.

Β. Μέλη τον κ. Γούστη Στυλιανό και τον κ. Βιτουλαδίτη Μιλτιάδη.

2. Οι κληρώσεις όλων των αγώνων του Πρωταθλήματος (ομίλου και ημιτελικής φάσης) θα διεξαχθούν στα γραφεία της ΕΛ.Ο.Κ. που βρίσκονται στην οδό Κώστα Γεωργάκη 26 την Τετάρτη 10/04/2013 και ώρα 18.00.

3. Οι διαιτητές επιστρέφουν το φύλλο αγώνα και τα μπαλόνια την επόμενη εργάσιμη της αγωνιστικής στη γραμματεία της Ομοσπονδίας το αργότερο μέχρι ώρα 14.00. Διαιτητές που δεν τηρούν την παραπάνω διαδικασία θα παρακρατείται το 50% της αμοιβής τους.

4. Ο ορισμός γυμνασιάρχου είναι ευθύνη της ΕΛ.Ο.Κ. Σε περίπτωση μη προσέλευσής του θα εκτελούν χρέη οι διαιτητές από κοινού.

ΑΡΘΡΟ 4Ο – ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ – ΚΑΤΑΤΑΞΗ – ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ

Το Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε έναν (1) Όμιλο και έναν (1) γύρο. Τον Όμιλο θα αποτελέσουν οι έξι (6) ομάδες της Κέρκυρας. Η ομάδα των Αθηνών Α.Ο. ΦΑΕΘΩΝ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ θα συμμετέχει στην τελική φάση Final Four (F.F.).

ΙΣΟΒΑΘΜΙΑ 2 Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΤΟΥΣ

(α) Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ομάδων προηγείται η ομάδα που έχει κερδίσει στον μεταξύ τους αγώνα.

(β) Σε περίπτωση νέας ισοβαθμίας δύο ή περισσοτέρων ομάδων προηγείται η ομάδα με τις περισσότερες νίκες σε όλους τους αγώνες.

(γ) Σε νέα ισοβαθμία προηγείται η ομάδα με το μεγαλύτερο σκορ (ρόνια) σε όλους τους αγώνες.

(δ) Σε νέα ισοβαθμία προηγείται η ομάδα που πέτυχε τα περισσότερα out σε όλους τους αγώνες.

(ε) Σε νέα ισοβαθμία προηγείται η ομάδα που πέτυχε τα περισσότερα bowled (ξύλα) σε όλους τους αγώνες.

(στ) Σε νέα ισοβαθμία κλήρωση.

ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ

FINAL FOUR:

1ος ΑΓΩΝΑΣ: Ο 1ος του Ομίλου της Κέρκυρας με τον Α.Ο. ΦΑΕΘΩΝ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

2ος ΑΓΩΝΑΣ: Ο 2ος του Ομίλου της Κέρκυρας με τον 3ο του Ομίλου της Κέρκυρας.

3ος ΑΓΩΝΑΣ: Νικητές 1ου και 2ου αγώνα για θέσεις 1-2

4ος ΑΓΩΝΑΣ: Ηττημένοι 1ου και 2ου αγώνα για θέσεις 3-4

ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ FINAL FOUR

Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος σε αγώνες Final Four νικήτρια είναι η ομάδα:

1. Που σκόραρε με τα λιγότερα out. Σε νέα ισοπαλία

2. Που σκόραρε με τα λιγότερα bowled (ξύλα). Σε νέα ισοπαλία

3.Οι έντεκα παίχτες της κάθε ομάδας εκτελούν μία ρίψη προς τα ξύλα. Οι διαιτητές διεξάγουν κλήρωση για το ποια ομάδα θα ξεκινήσει πρώτη και επιλέγουν την μεριά που θα γίνουν οι ρίψεις.

Νικήτρια η ομάδα που έκανε τις περισσότερες πτώσεις στα ξύλα. Σε περίπτωση νέας ισοπαλίας επαναλαμβάνεται η διαδικασία μέχρι να προκύψει νικητής.

 Στο Final Four εάν ομάδα αδυνατεί να προσέλθει η ομάδα που έχει κληρωθεί να αγωνιστεί εναντίον της περνάει by.

 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ 5-8

Οι ομάδες κατατάσσονται βάσει της βαθμολογίας που απέκτησαν στους αγώνες των ομίλων τους.

Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Πρωταθλήματος και απόφαση του Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ. με αρ. 25/3-04-2013 η παρακάτω παράγραφος (ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ – Β ΕΘΝΙΚΗ) δεν θα ισχύσει για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

 ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ – Β ΕΘΝΙΚΗ

  • Από τη νέα αγωνιστική περίοδο 2013 θα δημιουργηθεί η Β Εθνική Κατηγορία η οποία θα αποτελείται από τις 5 τελευταίες καταταγείσες ομάδες.

  • Στο Πρωτάθλημα του 2014 στην Α Εθνική θα αγωνίζεται η Πρωταθλήτρια ομάδα της Β Εθνικής (περιόδου 2013) και στην Β Εθνική θα αγωνίζεται η τελευταία καταταγείσα ομάδα της Α Εθνικής.

  • Κάθε νέα εγγραφόμενη στη δύναμη της ΕΛ.Ο.Κ. ομάδα θα αγωνίζεται στην Β Εθνική κατηγορία.

  • Κάθε ομάδα που δηλώνει συμμετοχή μετά από διακοπή συμμετοχής στο Πρωτάθλημα, συμμετέχει στην Β Εθνική κατηγορία.

ΑΡΘΡΟ 5Ο – ΓΗΠΕΔΑ ΑΓΩΝΩΝ

Οι αγώνες του Ομίλου της Κέρκυρας θα διεξαχθούν στο Ναυσιθόειο Κλειστό Γυμναστήριο Κέρκυρας. Οι αγώνες του Ομίλου των Αθηνών θα διεξαχθούν στο Ο.Α.Κ.Α. ή σε άλλα γήπεδα που θα ορίσει η ΕΛ.Ο.Κ.

Διευκρινίζεται ότι λόγω ιδιομορφίας του Ναυσιθοείου θα εφαρμοσθούν τα εξής :

1. ΥΨΟΣ

Και από τις δύο πλευρές θεωρούμε ότι η μπάλα βρίσκεται σε κανονικό χτύπημα, όταν αυτή δεν ακουμπά το δίχτυ ή δεν ακουμπά στο κάτω μέρος του ορίου (γραμμή ή όπως καθορίζεται). Στο γήπεδο των Αθηνών θεωρούμε ότι η μπάλα βρίσκεται σε κανονικό κτύπημα όταν δεν ακουμπά το όριο των 2,50μ.

2. ΝΕΚΡΑ ΣΗΜΕΙΑ

Θεωρούμε τις σιδερένιες κολώνες που υπάρχουν κάτω από την κερκίδα, τα ταμπλό και οι προεκτάσεις του. Όσον αναφορά τα ταμπλό και τις προεκτάσεις τους, όταν η μπάλα μετά από χτύπημα του batsman έρθει σε επαφή με τη μπασκέτα, που βρίσκεται πίσω του, ο παίκτης είναι out (roofed). Αν έρθει σε επαφή με την μπασκέτα που βρίσκεται πίσω από τον bowler δεν έχουμε out και σημειώνουμε 6 ρόνια.

3. ΟΡΙΑ ΓΗΠΕΔΟΥ

Οι τσιμεντένιες κολόνες είναι όρια του γηπέδου.

Τα όρια μπορούν ν’ αλλάξουν ανάλογα με τις ιδιομορφίες του γηπέδου. Οι διαιτητές είναι υπεύθυνοι να ενημερώσουν τους αρχηγούς των ομάδων για τα ισχύοντα και για τυχών αλλαγές.

4. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ – ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ

Για τη γραμματεία θα ορισθεί χώρος στην κερκίδα.

Όπου δεν υπάρχουν αποδυτήρια θα χρησιμοποιηθούν οι κερκίδες στο άκρο τους. Απαγορεύεται η παρουσία οποιουδήποτε παίχτη ή παράγοντα στον αγωνιστικό χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Τις παραγράφους 1,2,3,4 του παρόντος άρθρου η ΕΛ.Ο.Κ. διατηρεί το δικαίωμα να τις διαφοροποιήσει λόγω αλλαγής γηπέδων ή άλλης αιτίας.

ΑΡΘΡΟ 6ο – Ο ΑΓΩΝΑΣ

1. Το παραπάνω Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς που ορίζει το ICC για τα πρωταθλήματα Indoor.

2. Η ώρα έναρξης του αγώνα θα καθορίζεται από την Επιτροπή Πρωταθλήματος. Για κανένα λόγο η ώρα έναρξης του αγώνα δεν μετατίθεται πέραν της αρχικής ορισθείσας εκτός δικαιολογημένης καθυστέρησης.

3. Η γραμματεία και το φύλλο αγώνος θα είναι ευθύνη της ΕΛ.Ο.Κ. η οποία θα φροντίζει για τον ορισμό της, όπως και για την προετοιμασία του γηπέδου. Για τους αγώνες εκτός Κερκύρας υπεύθυνο για την προετοιμασία του γηπέδου είναι το γηπεδούχο σωματείο. Σε περίπτωση που η ορισθείσα από την ΕΛ.Ο.Κ. γραμματεία δεν προσέλθει, τότε υποχρεούνται τα αγωνιζόμενα σωματεία να ορίσουν άτομο για την καταγραφή του σκορ (scorer) άνευ χρηματικής αμοιβής. Σωματείο που αδυνατεί να ορίσει γραμματεία χάνει τον αγώνα και μηδενίζεται. Τα μπαλόνια, τα ξύλα και τα ρολίνια είναι ευθύνη της ΕΛ.Ο.Κ.

4. Ο αγώνας αποτελείται από ένα (1) innings για κάθε ομάδα και κάθε innings αποτελείται από δέκα (10) overs.

5. Ο αγώνας θα αποτελείται από δύο (2) innings των 30 λεπτών έκαστο. Με τη λήξη του 1ου innings άμεσα ξεκινάει το 2ο innings χωρίς να μεσολαβήσει διάλειμμα. Καμία ομάδα δεν έχει δικαίωμα να κάνει declare (αφήσει πάλα).

6. Αν η ομάδα που κάνει fielding δεν ολοκληρώσει την ρίψη των 10 over στην καθορισμένη ώρα των 30 λεπτών, ο αγώνας μέχρι την ολοκλήρωση των 10 over συνεχίζεται κανονικά στο τέλος θα της επιβάλλεται ποινή 10 ρονιών για κάθε ένα καθυστερημένο over.

Το over που παίζεται κατά την ολοκλήρωση του χρόνου των 30 λεπτών θεωρείται ως εμπρόθεσμο ολοκληρωμένο over.

7. Αθλητής ο οποίος διαμαρτύρεται ή γενικότερα δημιουργεί πρόβλημα στην ομαλή διεξαγωγή του αγώνα με οποιονδήποτε τρόπο προς οποιονδήποτε (διαιτητές, scorer, γυμνασίαρχο, παρατηρητές, μέλη των επιτροπών και Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ., συναθλητές, αντίπαλους παίχτες, παρευρισκομένους εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου) οι διαιτητές τον παρατηρούν για πρώτη και μοναδική φορά (η παρατήρηση ισχύει και για τις 2 ομάδες και ενημερώνονται οι αρχηγοί τους). Εάν επαναληφθεί η ίδια ενέργεια από οποιονδήποτε αθλητή οποιασδήποτε ομάδας, οι διαιτητές θα δώσουν πέναλτι 5 ρόνια στην ομάδα του αθλητή που δημιούργησε το πρόβλημα. Στο τέλος του αγώνα ο αθλητής που υπέπεσε στην παράβαση γράφεται στο φύλλο αγώνα και κρατείται το δελτίο του.

8. Η ώρα έναρξης του αγώνα θα καθορίζεται από την Επιτροπή Πρωταθλήματος.

9. Οι διαιτητές θα είναι πολύ αυστηροί στο να κρίνουν μια μπαλιά σαν wide. Οποιαδήποτε μπαλιά στην off-side (τραβερσάδα) ή leg-side (στην πισινή) η οποία κατά την γνώμη του διαιτητή δεν δίνει την δυνατότητα στον batsman να παίξει ένα κανονικό κτύπημα από την θέση του θα είναι wide. Σαν οδηγός γι’ αυτό: οποιαδήποτε μπαλονιά περάσει από την leg-side (πισινή) του batsman ο οποίος στέκεται στην αρχική του θέση θα είναι wide (Νόμος 25.1 α και β του κρίκετ).

10. Σε αγώνες στους οποίους οι ομάδες είχαν την δυνατότητα να κάνουν batting για τον συμφωνημένο αριθμό over, η ομάδα η οποία έκανε τον μεγαλύτερο αριθμό ρονιών είναι η νικήτρια. Αν το σκορ είναι ισόπαλο τότε το αποτέλεσμα είναι ισοπαλία.

11. Η διαιτησία είναι ευθύνη της ΕΛ.Ο.Κ. Σε περίπτωση που δεν παρουσιαστεί στον αγώνα ο ένας ή και οι δύο διαιτητές που ορίστηκαν για να πραγματοποιηθεί ο αγώνας θα ισχύσουν τα αναγραφόμενα στο άρθρο 17 παρ. 2 του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων της ΕΛ.Ο.Κ.

12. Σε περίπτωση αποχώρησης αθλητή λόγω σοβαρού τραυματισμού και με την σύμφωνη γνώμη των διαιτητών, επιτρέπεται η χρησιμοποίηση ενός (1) αναπληρωματικού (ο αθλητής που αποχώρησε δεν επανέρχεται). Σε καμία περίπτωση δεν ξεκινά ή συνεχίζεται ο αγώνας όταν η ομάδα μείνει με πέντε (5) αθλητές.

13. Οι διαιτητές έχουν σαν επιπρόσθετο καθήκον να δείχνουν το πλήθος από τα ρόνια και τα extras που σημειώνονται στη γραμματεία. Επίσης είναι υπεύθυνοι για τη σωστή σύνταξη του Φύλλου Αγώνα.

14. Κάθε αγώνας (2 innings) θα γίνεται με δύο μπαλόνια ένα για κάθε innings.

ΑΡΘΡΟ 7Ο – ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Οι κανονισμοί του κρίκετ θα εφαρμοσθούν με τις εξής εξαιρέσεις:

1. Οι ομάδες θα αποτελούνται από 6 παίκτες και επιπρόσθετα θα οριστεί και 1 αναπληρωματικός. Σε περίπτωση που 1 παίκτης υποστεί σοβαρό τραυματισμό, τότε ο αναπληρωματικός μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις. Τραυματισμοί όπως τράβηγμα κάποιου μύα, κράμπα κλπ δεν περιλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία.

2. Κάθε innings θα περιλαμβάνει το πολύ δέκα (10) over των έξη (6) μπαλονιών. Όλα τα over θα ριχτούν από την ίδια πλευρά. Ο φερμαδόρος υπό κανονικές συνθήκες δεν θα κάνει ρίψη. Σε περίπτωση που ο αρχηγός υπολογίσει λάθος, ώστε να χρειαστεί ο bowler να ρίξει 2 συνεχόμενα over, τότε θα επιβληθεί ποινή αφαίρεσης 20 ρονιών και ο φερμαδόρος θα επιτραπεί να ρίξει το ένα από τα 2 τελευταία over.

Διαιτητές και batsmen θα αλλάζουν πλευρά στο τέλος κάθε over.

3. Δεν μπορούν να ριχτούν πάνω από 2 over από τον κάθε bowler. Over το οποίο έχει παιχτεί κατά ένα μέρος λόγω τραυματισμού, συνεχίζεται και ολοκληρώνεται από αναπληρωματικό ή από τον φερμαδόρο και χρεώνεται από ένα over σε κάθε παίχτη.

4. Το innings θα θεωρείται ολοκληρωμένο, όταν γίνει και το πέμπτο 5ο out.

5. Βatsman ο οποίος σκοράρει 25 ρόνια γίνεται αυτομάτως «retired» αφού η φάση γίνει «νεκρή». Επανέρχεται στον αγώνα μετά και το τελευταίο out. Σε περίπτωση παραπάνω του ενός “retired”, επανέρχονται με την σειρά αποχώρησης.

6. ΛΟΓΟΙ OUT

Εκτός από τους συνήθεις λόγους out που περιλαμβάνονται στους κανονισμούς του κρίκετ, οι παρακάτω αλλαγές θα εφαρμοστούν :

Ο batsman θα βγει out από πιάσιμο, όταν το μπαλόνι έχει κτυπήσει σε έναν από τους πλευρικούς τοίχους ή τον τοίχο που βρίσκεται πίσω από τον φερμαδόρο, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει ακουμπήσει στο έδαφος και πιαστεί από έναν παίκτη (Σημείωση: Δεν αναφερόμαστε στον τοίχο που βρίσκεται πίσω από τον bowler) και δεν προστίθενται ρόνια στο σκορ. Επιπρόσθετα ο batsman θα είναι out roofed εάν το μπαλόνι χτυπήσει πάνω από τα όρια ή στην οροφή ή σε οποιαδήποτε αντικείμενο που συνδέεται με αυτή (περίπτωση κρεμασμένου φωτιστικού). Σημείωση: Οι πλευρές του τοίχου οι οποίες βρίσκονται πάνω από μια σχεδιασμένη γραμμή κατά προσέγγιση στα 2,5 – 3 μέτρα θα θεωρούνται μέρος της οροφής. Εάν ο batsman βγει out για οποιονδήποτε από τους δύο αυτούς λόγους , τότε δεν προστίθενται ρόνια στο σκορ.

Ι. Ο batsman δεν βγαίνει out, εάν το μπαλόνι αναπηδήσει από ένα παίχτη και χτυπήσει σε έναν από τους τοίχους και είναι σε σημείο που έχει ορισθεί σαν μέρος της οροφής.

ΙΙ. Εάν το μπαλόνι χτυπήσει την σιδερένια ή άλλου υλικού βάση των ξύλων και πέσουν, δεν έχουμε out.

7. ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΡΟΝΙΑ

Το σκορ στο Indoor Κρίκετ θα σημειώνεται ως εξής :

1. Εάν το μπαλόνι χτυπήσει τον τοίχο που θεωρείται όριο πίσω από τον bowler χωρίς να έχει ακουμπήσει το έδαφος ή κάποιο άλλο τοίχο θα μετρήσει 6 ρόνια. Εάν, ωστόσο, το μπαλόνι ακουμπήσει το έδαφος, αλλά δεν ακουμπήσει κανέναν από τους άλλους τοίχους και χτυπήσει στον τοίχο που θεωρείται σαν όριο, θα μετρήσει 4 ρόνια.

2. Εάν το μπαλόνι κτυπήσει σε έναν ή περισσότερους από τους πλαϊνούς τοίχους ή στον πίσω τοίχο θα μετρήσει 1 ρόνι, ακόμη και αν το μπαλόνι στη συνέχεια χτυπήσει τον τοίχο πίσω από τον bowler. 2 ρόνια θα προστεθούν στο σκορ εάν οι batsmen ολοκληρώσουν 1 ρόνι. (Εάν το μπαλόνι χτυπήσει σε κάποιον από τους πλαϊνούς ή στον πίσω τοίχο και ο batsman μετά βγει out θα προστεθεί στο σκορ 1 ρόνι).

3. Δύο ρόνια θα προστεθούν στο σκορ, εάν ο batsman παίξει το μπαλόνι, το οποίο δεν θα χτυπήσει σε τοίχο και οι batsmen θα ολοκληρώσουν 1 ρόνι.

4. Ένα bye θα μετρήσει σαν ένα extra, εάν το μπαλόνι χτυπήσει σε έναν τοίχο (ακόμη και πάνω από το όριο). Ένα leg bye θα μετρήσει σαν ένα extra, εάν το μπαλόνι χτυπήσει σε έναν τοίχο (ακόμη και πάνω από το όριο). Σε κάθε περίπτωση που οι batsmen ολοκληρώσουν ένα ρόνι, θα προστεθούν 2 ρόνια στο σκορ.

5. Δύο bye ή δύο leg bye θα σημειωθούν στο σκορ, εάν οι batsmen ολοκληρώσουν 1 ρόνι χωρίς το μπαλόνι να χτυπήσει τον τοίχο.

6. No ball

Α. Η ποινή για ένα no ball θα είναι 3 ρόνια από no ball (και δε θα παιχθεί μια extra μπαλονιά. Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων over το no ball επαναλαμβάνεται)

και

1. Εάν ο batsman χτυπήσει την μπάλα, προστίθενται στο σκορ κι όσα ρόνια σημειωθούν και χρεώνονται στον παίκτη.

2. Εάν ο batsman δεν χτυπήσει την μπάλα, προστίθενται στο σκορ όσα ρόνια σημειωθούν σαν no ball.

Β. Από ένα χτύπημα του batsman θα σημειώνονται ρόνια όπως στους κανονισμούς του σκορ 3.1., 3.2. Αυτά χρεώνονται στον batsman.

Γ. Σε περίπτωση no ball ο παίκτης είναι out από run out ή roof out.

Αν παίκτης του field ακουμπά το όριο (γραμμή ή τοίχο) δεν σημειώνονται 4 ή 6 ρόνια για το batting και υπάρχει out από ψιλή.

Δ. Επιπρόσθετα no ball θα σημειωθεί εάν το μπαλόνι κάνει γκέλ πίσω από την κεντρική γραμμή.

7.Wide

Α1. Για τα πρώτα οχτώ over του αγώνα, η ποινή για ένα wide θα είναι 3 ρόνια επιπλέον, ανεξάρτητα των αριθμό των ρονιών που έχουν σημειωθεί, και δεν επαναλαμβάνεται η μπαλονιά.

Α2. Για το 9ο & 10ο over του αγώνα, η ποινή για ένα wide θα είναι 3 ρόνια επιπλέον, ανεξάρτητα τον αριθμό των ρονιών που έχουν σημειωθεί, και θα επαναλαμβάνεται η μπαλονιά.

Β. Εάν αναγγελθεί wide ball και το μπαλόνι χτυπήσει σε τοίχο τότε 1 ρόνι θα προστεθεί στα 3 του wide ball και θα χρεώνονται σαν extras. Επιπρόσθετα, 2 ρόνια θα προστίθενται στο σκορ, και θα χρεώνονται σαν extras κάθε φορά που οι batsmen ολοκληρώνουν 1 ρόνι.

Γ. Εάν αναγγελθεί wide ball, αλλά το μπαλόνι δεν χτυπήσει σε τοίχο, τότε 2 ρόνια θα χρεώνονται σαν extras για κάθε ρόνι που ολοκληρώνεται από τους batsmen. Εάν οι batsmen δεν τρέξουν τότε 3 ρόνια ποινής θα χρεώνονται σαν extras.

Δ. Αν ένα σκιτσέτο χτυπήσει σε τοίχο τότε θα μετρήσει μόνο 1 ρόνι στον batsman ή στο σύνολο των extras που σημειώνονται. Επιπρόσθετα, σκιτσέτα που χτυπούν σε τοίχο για κάθε ένα θα προστίθεται στο σκορ 1 ρόνι.

Ε. Δεν θα σημειωθούν ρόνια, εάν ο batsman είναι out από πιάσιμο ή του δοθεί roofed out.

Στ. Εάν κατά την γνώμη του διαιτητή το μπαλόνι παγιδευτεί στα δίχτυα ή σε κάποιο άλλο εμπόδιο, τότε ο διαιτητής θα αναγγείλει και θα δείξει «dead ball» θα αναγνωρίσει ένα ρόνι για άγγιγμα σε τοίχο και, αν είναι εφαρμόσιμο, 2 ρόνια για κάθε ένα ρόνι που είναι σε εξέλιξη.

ΑΡΘΡΟ 8Ο – ΑΘΛΗΤΕΣ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στους αγώνες του Πρωταθλήματος – Κυπέλλου συμμετέχουν μόνο αθλητές που έχουν ενταχθεί στην δύναμη της ΕΛ.Ο.Κ. και έχουν εφοδιασθεί με το ατομικό δελτίο φιλάθλου αθλητή και το ατομικό δελτίο υγείας.

Τα σωματεία είναι υποχρεωμένα να προσκομίζουν στο γήπεδο τη θεωρημένη λίστα αθλητών που έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν. Σε περίπτωση που δεν προσκομιστεί η παραπάνω λίστα, το σωματείο δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα και μηδενίζεται.

Σε ειδικές περιπτώσεις χορηγείται από την ΕΛ.Ο.Κ. ειδική άδεια συμμετοχής σε αθλητές μικρότερης ηλικίας (μετά από αίτηση του σωματείου που ανήκει ο αθλητής). Η Επιτροπή Πρωταθλήματος εισηγείται τη συμμετοχή του αθλητή στο Δ.Σ. το οποίο είναι αρμόδιο να δώσει την τελική έγκριση και ο αθλητής αγωνίζεται με την απόλυτη ευθύνη του σωματείου του.

ΑΡΘΡΟ 9Ο – ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΟΜΑΔΩΝ – ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Για την έκδοση άδειας διεξαγωγής των αγώνων από τις αρμόδιες αρχές θα μεριμνά η ΕΛ.Ο.Κ. εκτός της περίπτωσης αγώνων εκτός Κερκύρας, που υπεύθυνο είναι το γηπεδούχο σωματείο.

Όλοι οι παίχτες πρέπει να φορούν άσπρα ρούχα, εκτός και αν κάποια ομάδα έχει διαφορετικό χρώμα (ομοιόμορφη εμφάνιση, εκτός του χρώματος της μπάλας, το οποίο είναι κόκκινο και των αποχρώσεων).

Οι batsmen πρέπει να φορούν όλο τον προστατευτικό εξοπλισμό του κρίκετ (γκέτες, γάντια κλπ.). Ο προστατευτικός εξοπλισμός όπως τα προστατευτικά μηρού, επιγονατίδες και περικνημίδες πρέπει να φοριούνται κάτω από τα ρούχα.

Οι αθλητές γεννηθέντες από το 1995 και μετά υποχρεούνται να χρησιμοποιούν κράνος. Σε αντίθετη περίπτωση οι διαιτητές δε θα τους επιτρέπουν να αγωνιστούν.

Ο επόμενος batsman, μετά από out, πρέπει να είναι έτοιμος να δεχτεί μπαλονιά εντός ενός λεπτού. Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι out από χρόνο, αν ζητηθεί από τους παίκτες του field.

Οι αρχηγοί των ομάδων υποχρεούνται να δίνουν τα δελτία των αθλητών της ομάδας τους καθώς και τις λίστες με τους αθλητές που επιτρέπεται να αγωνίζονται την παρούσα αγωνιστική περίοδο (τα ονόματα των αθλητών κατατίθενται στη γραμματεία σε έντυπο της ΕΛ.Ο.Κ.) 30 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν τότε έχουν το δικαίωμα να πράξουν αυτό μέχρι και 20 λεπτά, πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης του αγώνα (μετά την παρέλευση του ανωτέρω χρονικού διαστήματος ή σε περίπτωση που τα δελτία δεν φέρουν νόμιμη ιατρική βεβαίωση, τότε η ομάδα θεωρείται ότι δεν έχει προσέλθει νομότυπα στον αγώνα και μηδενίζεται). Ταυτόχρονα διαιτητές και αρχηγοί των ομάδων προβαίνουν σε κλήρωση για το ποια ομάδα θα κάνει batting ή fielding. Εάν οι διαιτητές του αγώνα που εξελίσσεται είναι διαιτητές και στον επόμενο αγώνα τότε την κλήρωση εκτελούν οι αρχηγοί των ομάδων (20 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα) και ενημερώνουν την γραμματεία ή με την πρώτη ευκαιρία τους διαιτητές του αγώνα.

Η μπάλα των αγώνων θα είναι το Senior Readers Supaball Match χρώματος κοκκινο.

Οι ημέρες διεξαγωγής των αγώνων θα είναι Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή. Η ΕΛ.Ο.Κ. διατηρεί το δικαίωμα να ορίσει αγώνες και άλλες ημέρες της εβδομάδος εάν το κρίνει σκόπιμο.

Κατά την διάρκεια του αγώνα τα σωματεία είναι υπεύθυνα για την ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη των αθλητών τους.

Στο ειδικό έντυπο θα αναγράφονται όλοι όσοι κάθονται στον πάγκο της κάθε ομάδας καθώς επίσης και οι ιδιότητές τους. Το ανώτερο θα επιτρέπονται 4 (εκτός των 7 αθλητών), οι οποίοι θα είναι 1 υπεύθυνος συνοδός. 1 προπονητής, 1 βοηθός προπονητή κα 1 ιατρός.

Πέραν των 4 απαγορεύεται οποιοσδήποτε άλλος να έχει παρουσία στον πάγκο της ομάδας. Οι ομάδες είναι υπεύθυνες για την τήρηση της παρουσίας των επιτρεπομένων παραγόντων και να απομακρύνουν τους μη προβλεπόμενους. Οι διαιτητές είναι υπεύθυνοι να επιβλέπουν και υποδεικνύουν την απομάκρυνση των μη εχόντων εργασία. Εάν δεν συμμορφωθούν στις υποδείξεις των διαιτητών οι διαιτητές διακόπτουν τον αγώνα και τον κατοχυρώνουν στην άλλη ομάδα.

Οι προπονητές και συνοδοί των ομάδων θα πρέπει να είναι ευπρεπώς ενδεδυμένοι και να συμπεριφέρονται σύμφωνα με το πνεύμα του κρίκετ (spirit of cricket).

Απαγορεύεται το coaching.

ΑΡΘΡΟ 10Ο – ΑΝΑΒΟΛΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

1 . Σε περίπτωση που αγώνας αναβλήθηκε ή ματαιώθηκε από οποιαδήποτε αιτία και πρόκειται να επαναληφθεί, ορίζεται εκ νέου μετά από απόφαση της Επιτροπής Πρωταθλήματος.

2. Ρητά αναφέρεται ότι τυχόν μη καταβολή οδοιπορικών από την ΕΛ.Ο.Κ. δεν συνιστά λόγο αναβολής αγώνα.

ΑΡΘΡΟ 11Ο – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΔΕΛΤΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ

1. Έχοντας υπόψη το άρθρο 13 παρ. 1 του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων της ΕΛ.Ο.Κ. οι ομάδες πριν την έναρξη του αγώνα πρέπει να παρουσιάζονται στον αγωνιστικό χώρο με ελάχιστο αριθμό αθλητών έξι (6).

2. Θεωρούμε ότι αθλητής που μπήκε σαν αλλαγή έχει συμμετοχή όταν έχει αγωνιστική παρουσία σε 3 overs. Οι διαιτητές είναι υπεύθυνοι να επιβεβαιώσουν στο φύλλο αγώνα τη συμμετοχή του αθλητή.

3. Οι αθλητές που ανήκουν στις ομάδες που αγωνίζονται πρέπει να έχουν τα σχετικά δελτία της ΕΛ.Ο.Κ. Ο έλεγχος των δελτίων θα γίνεται πριν την έναρξη του αγώνα από τον διαιτητή.

4. Τα δελτία των αθλητών δύνανται οι αρχηγοί των ομάδων να τα ζητήσουν προς έλεγχο, σε κάθε περίπτωση, πριν το κλείσιμο του φύλλου αγώνα, αφού προηγουμένως ενημερώσουν το διαιτητή.

5. Δεν επιστρέφεται δελτίο παίκτη, όταν υποβληθεί ένσταση σχετικά με την ταυτότητα ή την αντικανονική συμμετοχή του ή και για οποιοδήποτε παράπτωμα.

ΑΡΘΡΟ 12Ο – ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Σε περίπτωση κατά την οποία διαγωνιζόμενο σωματείο υποβάλλει οποιαδήποτε ένσταση, βάσει του δικαιώματος που απορρέει από τον Εσωτερικό Κανονισμό, υποχρεούται να καταβάλει το ποσόν (παράβολο) των 100,00 Ευρώ στην ΕΛ.Ο.Κ. εντός 48 ωρών. Εάν η ένσταση απορριφθεί από την αρμόδια επιτροπή το παραπάνω ποσό εκπίπτει υπέρ της ΕΛ.Ο.Κ. Σε αντίθετη περίπτωση επιστρέφεται το παράβολο.

ΑΡΘΡΟ 13Ο – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μετά από απόφαση του Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ. η αποζημίωση των διαιτητών και της γραμματείας ορίζεται σε 10 € καθαρά έκαστος.

ΑΡΘΡΟ 14Ο – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Η βαθμολογία η οποία θα ισχύσει στους αγώνες πρωταθλήματος θα είναι η εξής:

1. Νίκη τρεις (3) βαθμούς

2. Ισοπαλία δύο (2) βαθμούς

3. Ήττα ένας (1) βαθμός

4. Μηδενισμός (0) βαθμοί

5. Αποκλεισμός (0) βαθμοί

ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΡΑΡΙΣΜΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ EXTRAS

ΧΩΡΙΣ ΤΡΕΞΙΜΟ

ΜΕ ΤΡΕΞΙΜΟ

Wide

Δεν χτυπάει σε τοίχο

3 wide

3 + 2 = 5wide

Χτυπάει σε τοίχο

3 wide+ 1 = 4

3wide+1+2=6wide

Χτύπημα no-ball

Δεν χτυπάει σε τοίχο

3 no ball

3 no ball + 2 =5 no ball

Χτυπάει σε τοίχο

3 no ball+1=4

3 no ball +1+2=6 no ball

BYE

Δεν χτυπάει σε τοίχο

Δεν σημειώνονται ρόνια

2 bye

Χτυπάει σε τοίχο

1 bye

3 bye

LEG BYE

Δεν χτυπάει σε τοίχο

Δεν σημειώνονται ρόνια

2 leg- bye

Χτυπάει σε τοίχο

1 leg – bye

3 leg- bye

 ΑΡΘΡΟ 15Ο – ΕΠΑΘΛΑ – ΒΡΑΒΕΙΑ

1 . Στην Πρωταθλήτρια ομάδα θα απονεμηθεί κύπελλο και χρυσά μετάλλια.

2 . Στην δεύτερη ομάδα θα απονεμηθούν αργυρά μετάλλια .

3 . Στην τρίτη ομάδα θα απονεμηθούν χάλκινα μετάλλια.

ΑΡΘΡΟ 16ο – ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΣΕ ΑΘΛΗΤΕΣ

Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Α.Ν. 2725/99, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και με τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργού Πολιτισμού, οι αθλητές του κρίκετ είναι υποχρεωμένοι να δέχονται τη διενέργεια ελέγχου ντόπινγκ εντός ή εκτός αγώνων όποτε τους ζητηθεί από τους αρμόδιους κατά νόμο φορείς που έχουν την αρμοδιότητα να δίνουν σχετική εντολή.

Για το ντόπινγκ ισχύουν όσα αναφέρονται στον Κανονισμό της ΕΛ.Ο.Κ.

ΑΡΘΡΟ 17Ο : ΓΕΝΙΚΑ.

Για κάθε θέμα που δεν προβλέπεται από την παρούσα προκήρυξη, καθώς επίσης κάθε ασάφεια που χρειάζεται συμπλήρωση ή διευκρίνιση, θα ρυθμίζεται από την Επιτροπή Πρωταθλήματος.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΣΗΦ ΝΙΚΗΤΑΣ                                                                        ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΓΟΥΣΤΗΣ

 

 

Share With: