HomeΜη κατηγοριοποιημένοΕιδική Προκήρυξη Πρωταθλήματος Ανδρών 2015-2016

Ειδική Προκήρυξη Πρωταθλήματος Ανδρών 2015-2016

Ειδική Προκήρυξη Πρωταθλήματος Ανδρών 2015-2016

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΡΙΚΕΤ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΑΝΔΡΩΝ  ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΧΩΡΟΥ (INDOOR)

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2015- 2016.

 

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού, του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων της ΕΛ.Ο.Κ, των Διεθνών Κανονισμών Κρίκετ και του Ν.2725 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει .

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών   Κλειστού Χώρου (Indoor) Αγωνιστικής Περιόδου 2015- 2016.

‘Άρθρο  1Ο  –  ΣΩΜΑΤΕΙΑ  ΜΕ  ΔΙΚΑΙΩΜΑ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ                                                 Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρωτάθλημα έχουν όλα τα σωματεία – μέλη της ΕΛ.Ο.Κ. τα οποία έχουν υποβάλει εγγράφως δηλώσεις συμμετοχής.

Άρθρο   2Ο  –  ΕΝΑΡΞΗ  ΚΑΙ ΛΗΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Η έναρξη των αγώνων του Πρωταθλήματος  ορίζεται το Σάββατο 05 Δεκεμβρίου 2015. Ως καταληκτική ημερομηνία  λήξης του Πρωταθλήματος ορίζεται το Σάββατο  30 Απριλίου  2016. Μέσα στο παραπάνω χρονικό διάστημα θα διεξαχθούν όλοι οι αγώνες του Πρωταθλήματος.

 

Άρθρο   3Ο  –  ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ  ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ  ΚΑΙ  ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

 1. Την ευθύνη οργάνωσης και διεξαγωγής  του Πρωταθλήματος έχει  η Επιτροπή Πρωταθλήματος  η οποία αποτελείται, κατόπιν αποφάσεως της ΕΛ.Ο.Κ. από τους:

Πρόεδρο  τον  κ.  Γούστη Στυλιανό.

Μέλη τον κ. Σκούρτη Φώτη  και Κορωνάκη Κωνσταντίνο.

 1. Οι κληρώσεις όλων των αγώνων του Πρωταθλήματος (Ομίλου) θα διεξαχθούν στα γραφεία της ΕΛ.Ο.Κ. που βρίσκονται στην οδό Κώστα Γεωργάκη 26 την Δευτέρα 02/11/2015 και ώρα 18.00.
 2. Οι διαιτητές υποχρεούνται να επιστρέφουν το φύλλο αγώνα την επόμενη εργάσιμη της αγωνιστικής στη γραμματεία της Ομοσπονδίας πλήρως συμπληρωμένο το αργότερο μέχρι ώρα 14.00. Διαιτητές που δεν τηρούν την παραπάνω διαδικασία θα παρακρατείται το 50% της αμοιβής τους.
 3. Ο ορισμός γυμνασιάρχου είναι ευθύνη της ΕΛ.Ο.Κ. Σε περίπτωση μη προσέλευσής του θα εκτελούν χρέη οι διαιτητές από κοινού.

 

Άρθρο   4Ο – ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ  ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ – ΤΕΛΙΚΗ  ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Το Πανελλήνιο  Πρωτάθλημα Ανδρών Κλειστού Χώρου,  θα διεξαχθεί σε έναν  (1) όμιλο  και ένα (1) γύρο. Τον  όμιλο θα αποτελέσουν  οι έξι (6) ομάδες της Κέρκυρας και δύο (2) των Αθηνών, ήτοι συνολικά οχτώ(8) ομάδες. Οι ομάδες αποκτούν βαθμολογία βάσει των αγώνων τους. Η τελική κατάταξη των ομάδων  θα διαμορφωθεί βάσει της βαθμολογίας.

 • ΙΣΟΒΑΘΜΙΑ 2 Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΤΟΥΣ Η ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ

(α) Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ομάδων προηγείται στην κατάταξη η ομάδα με τις περισσότερες νίκες στους μεταξύ τους αγώνες.

(β) Σε περίπτωση νέας ισοβαθμίας δύο ή περισσοτέρων ομάδων προηγείται στην κατάταξη η ομάδα με τις περισσότερες νίκες σε όλους τους αγώνες του Ομίλου.

(γ) Σε νέα ισοβαθμία προηγείται στην κατάταξη η ομάδα που πέτυχε τα περισσότερα runs σε όλους τους αγώνες του Ομίλου.

(δ) Σε περίπτωση νέας ισοβαθμίας προηγείται στην κατάταξη η ομάδα που πέτυχε τα περισσότερα out σε όλους τους αγώνες του Ομίλου.

(ε) Σε νέα ισοβαθμία προηγείται η ομάδα που πέτυχε τα περισσότερα bowled (ξύλα) σε όλους τους αγώνες του Ομίλου.

(στ) Σε νέα ισοβαθμία θα ακολουθήσει κλήρωση για την κατάταξη των ομάδων η οποία θα γίνει στα γραφεία της ΕΛ.Ο.Κ.

 

 • ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Σε περίπτωση που σωματείο αποκλειστεί από τους αγώνες του Πρωταθλήματος θα ισχύουν τα προβλεπόμενα από το άρθρο 25 του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων.

ΑΡΘΡΟ  25 :  ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ  ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Σε  περίπτωση  που  Σωματείο  υποπέσει  για  δεύτερη  φορά  ( σε  οποιαδήποτε  φάση  του  πρωταθλήματος ) σε  οποιαδήποτε  από  τις  παραβάσεις  του  προηγούμενου  άρθρου  και  ανεξάρτητα  του  είδους  της  πρώτης  του  παράβασης , αποκλείεται  από  τους  υπόλοιπους  αγώνες  του  πρωταθλήματος . Οι  αγώνες  που  στο  μεταξύ  έχουν  γίνει , παραμένουν  ισχυροί  σχετικά  με  τα  αποτελέσματα  που  σημειώθηκαν  και  το  Σωματείο  παραμένει  στο  βαθμολογικό  πίνακα , αφού  μηδενιστεί  σε  όλους  τους  υπόλοιπους  αγώνες . Στα  Σωματεία  που  υποπίπτουν  σε  τέτοια  παράβαση  σε  πρωταθλήματα  ανδρών – γυναικών  επιβάλλεται  επιπλέον  στην  αντίστοιχη  ομάδα  τους  ποινή  αφαίρεσης  έξι  ( 6 )  βαθμών  από  το  πρωτάθλημα  της  επομένης  αγωνιστικής  περιόδου , αν  αγωνιστούν  στην  ίδια  κατηγορία  και  τριών  ( 3 )  αν  αγωνιστούν  στην  κατώτερη  κατηγορία .

 

Άρθρο   5Ο  –  ΓΗΠΕΔΑ ΑΓΩΝΩΝ

Οι αγώνες του Ομίλου θα διεξαχθούν στο Ναυσιθόειο Κλειστό Γυμναστήριο Κέρκυρας. Η ΕΛ.Ο.Κ. διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής γηπέδου και της έδρας διεξαγωγής των αγώνων. Διευκρινίζεται ότι λόγω ιδιομορφίας του Ναυσιθοείου θα εφαρμοσθούν τα εξής:

 1. ΥΨΟΣ

α) Στις τρεις πλευρές η μπάλα βρίσκεται σε κανονικό χτύπημα, όταν δεν ακουμπήσει  το δίχτυ ή το κάτω μέρος του ορίου.

β) Όταν η μπάλα χτυπήσει  στον τοίχο (είσοδος Ναυσιθόειου) θα μετρήσουν έξι (6) ρόνια εκτός της περίπτωσης που η μπάλα περάσει πρώτα πάνω από την κερκίδα που τότε σημειώνουμε roof out.

 1. ΝΕΚΡΑ ΣΗΜΕΙΑ

Θεωρούμε τις σιδερένιες κολώνες που υπάρχουν κάτω από την κερκίδα, τα ταμπλό και οι προεκτάσεις τους. Όσον αναφορά τα ταμπλό και τις προεκτάσεις τους, όταν η μπάλα μετά από χτύπημα του batsman έρθει σε επαφή με τη μπασκέτα, που βρίσκεται πίσω του, ο παίκτης είναι out (roof). Αν έρθει σε επαφή με την μπασκέτα που βρίσκεται πίσω από τον bowler δεν έχουμε out και σημειώνουμε έξι (6) ρόνια.

 1. ΟΡΙΑ ΓΗΠΕΔΟΥ

Οι τσιμεντένιες κολώνες είναι όρια του γηπέδου .Τα όρια μπορούν ν’ αλλάξουν ανάλογα με τις ιδιομορφίες του γηπέδου. Οι διαιτητές είναι οι μόνοι αρμόδιοι και υπεύθυνοι να ενημερώσουν τους αρχηγούς των ομάδων για τα ισχύοντα και για τυχόν αλλαγές πριν την έναρξη του αγώνα .

 1. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ – ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ

Για τη γραμματεία θα ορισθεί χώρος στην κερκίδα.

Όπου δεν υπάρχουν αποδυτήρια θα χρησιμοποιηθούν οι κερκίδες στο άκρο τους. Απαγορεύεται η παρουσία οποιουδήποτε παίχτη ή παράγοντα στον αγωνιστικό χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Τις παραγράφους 1,2,3,4 του παρόντος άρθρου η ΕΛ.Ο.Κ. διατηρεί το δικαίωμα να τις διαφοροποιήσει λόγω αλλαγής γηπέδων ή άλλης αιτίας.

Άρθρο   60   –  Ο  ΑΓΩΝΑΣ

 1. Οι Nόμοι του Κρίκετ (Laws of Cricket) ισχύουν για τα πρωταθλήματα Κλειστού Χώρου (Indoor) εκτός των ειδικών κανονισμών(special regulations) που καθορίζονται στην παρούσα προκήρυξη από την Επιτροπή πρωταθλήματος.
 2. Η ώρα έναρξης του αγώνα θα καθορίζεται από την Επιτροπή Πρωταθλήματος. Η ώρα έναρξης του αγώνα μετατίθεται  μόνο προς αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών που οφείλονται στις  γηπεδικές εγκαταστάσεις, ή στην ώρα λήξης του προηγούμενου αγώνα  ή άλλες ακαθόριστες αιτίες.
 3. Η γραμματεία και το φύλλο αγώνος θα είναι ευθύνη της ΕΛ.Ο.Κ. η οποία θα φροντίζει για τον ορισμό της, όπως και για την προετοιμασία του γηπέδου. Για τους αγώνες εκτός Κέρκυρας υπεύθυνο για την προετοιμασία του γηπέδου είναι το γηπεδούχο σωματείο. Σε περίπτωση που η ορισθείσα από την ΕΛ.Ο.Κ. γραμματεία δεν προσέλθει, τότε υποχρεούνται τα αγωνιζόμενα σωματεία να ορίσουν άτομο για την καταγραφή του σκορ (scorer) άνευ χρηματικής αμοιβής. Σωματείο που αδυνατεί να ορίσει γραμματεία χάνει τον αγώνα και μηδενίζεται. Τα ξύλα και τα ρολίνια είναι ευθύνη της ΕΛ.Ο.Κ.
 4. Ο αγώνας αποτελείται από ένα (1) innings για κάθε ομάδα αποτελούμενη από έξι (6) αθλητές και κάθε innings αποτελείται από δέκα (10) overs.
 5. Ο αγώνας θα αποτελείται από δύο (2) innings των 30 λεπτών έκαστο. Με τη λήξη του 1ου innings άμεσα ξεκινάει το 2ο innings χωρίς να μεσολαβήσει διάλειμμα. Καμία ομάδα δεν έχει δικαίωμα να κάνει declare (αφήσει πάλα).
 6. Αν η ομάδα που κάνει fielding δεν ολοκληρώσει την ρίψη των δέκα (10) over στην καθορισμένη ώρα των τριάντα (30) λεπτών, ο αγώνας μέχρι την ολοκλήρωση των δέκα (10) over συνεχίζεται κανονικά και στο τέλος θα χρεώνονται στην πλευρά του batting δέκα (10) ρόνια (penalty runs) για κάθε ένα καθυστερημένο over.

Το over που παίζεται κατά την ολοκλήρωση του χρόνου των τριάντα (30) λεπτών θεωρείται ως εμπρόθεσμο ολοκληρωμένο over.

 1. Αθλητής ο οποίος διαμαρτύρεται, κάνει υποδείξεις στους διαιτητές ή γενικότερα δημιουργεί πρόβλημα στην ομαλή διεξαγωγή του αγώνα με οποιονδήποτε τρόπο προς οποιονδήποτε (διαιτητές, scorer, γυμνασίαρχο, παρατηρητές, μέλη των επιτροπών και Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ., συναθλητές, αντίπαλους παίχτες, παρευρισκομένους εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου), θεωρείται ότι ενεργεί κατά του πνεύματος του παιχνιδιού (against the spirit of cricket). Οι διαιτητές τον παρατηρούν για πρώτη και μοναδική φορά (η παρατήρηση ισχύει και για τις 2 ομάδες και ενημερώνονται οι αρχηγοί τους). Εάν επαναληφθεί η ίδια ενέργεια από οποιονδήποτε αθλητή οποιασδήποτε ομάδας, οι διαιτητές θα δώσουν πέναλτι 5 ρόνια στην ομάδα του αθλητή που δημιούργησε το πρόβλημα. Στο τέλος του αγώνα ο αθλητής που υπέπεσε στην παράβαση γράφεται στο φύλλο αγώνα και κρατείται το δελτίο του.
 2. Οι διαιτητές θα είναι πολύ αυστηροί στο να κρίνουν μια μπαλιά σαν wide. Οποιαδήποτε μπαλιά στην off-side (τραβερσάδα) ή leg-side (πισινή) η οποία κατά την γνώμη του διαιτητή δεν δίνει τη δυνατότητα στον batsman να παίξει ένα κανονικό κτύπημα από την θέση του, θα είναι wide. Σαν οδηγός γι’ αυτό: οποιαδήποτε μπαλονιά περάσει από την leg-side (πισινή) του batsman ο οποίος στέκεται στην αρχική του θέση θα είναι wide (Νόμος 25.1 α και β του κρίκετ).
 3. Σε αγώνες στους οποίους οι ομάδες είχαν την δυνατότητα να κάνουν batting για τον συμφωνημένο αριθμό over, η ομάδα η οποία έκανε τον μεγαλύτερο αριθμό ρονιών είναι η νικήτρια. Αν το σκορ είναι ισόπαλο τότε το αποτέλεσμα είναι ισοπαλία.
 4. Η διαιτησία είναι ευθύνη της ΕΛ.Ο.Κ. Σε περίπτωση που δεν παρουσιαστεί στον αγώνα ο ένας ή και οι δύο διαιτητές που ορίστηκαν για να πραγματοποιηθεί ο αγώνας θα ισχύσουν τα αναγραφόμενα στο άρθρο 17 παρ. 2 του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων της ΕΛ.Ο.Κ.

“Σε  περίπτωση  που  δεν  παρουσιαστεί  στον  αγώνα  ο  ένας  ή  και  οι  δυο  διαιτητές  που  ορίστηκαν  για  να  πραγματοποιηθεί  ο  αγώνας  πρέπει:

α .        Αν  στο  γήπεδο  υπάρχουν  μέλη  του  Δ.Σ.  της  ΕΛ.Ο.Κ., έχουν  το  δικαίωμα   να  προχωρήσουν σε αντικατάσταση των διαιτητών, χρησιμοποιώντας  αξιολογημένους  κατ’  αρχάς  διαιτητές  που  τυχαία, βρίσκονται  στο  γήπεδο.

β .        Το  δικαίωμα  αλλαγής  διαιτητών, σε  περίπτωση  που  οι  ορισθέντες  διαιτητές  δεν  παρουσιάστηκαν κανονικά, διατηρεί  και  ο  ορισμένος  από  την  ΕΛ.Ο.Κ.  γυμνασίαρχος.

γ .         Σε  περίπτωση  που  στο  γήπεδο  υπάρχουν  περισσότεροι των  δύο  διαιτητών, τότε  το  μέλος  του  Δ.Σ.  της  ΕΛ.Ο.Κ.  ή  ο  γυμνασίαρχος, παρουσία  των  αρχηγών  των  ομάδων, διενεργεί  κλήρωση.”

 1. Σε περίπτωση αποχώρησης αθλητή λόγω σοβαρού τραυματισμού και με την σύμφωνη γνώμη των διαιτητών, επιτρέπεται η χρησιμοποίηση ενός (1) αναπληρωματικού με την προϋπόθεση ότι έχει δηλωθεί πριν την έναρξη του αγώνα (ο αθλητής που αποχώρησε δεν επανέρχεται). Σε καμία περίπτωση δεν ξεκινά ή συνεχίζεται ο αγώνας όταν η ομάδα μείνει με πέντε (5) αθλητές.
 2. Οι διαιτητές έχουν σαν επιπρόσθετο καθήκον να δείχνουν το πλήθος από τα ρόνια και τα extras που σημειώνονται στη γραμματεία. Επίσης είναι υπεύθυνοι για τη σωστή σύνταξη του Φύλλου Αγώνα.
 3. Κάθε αγώνας (2 innings) θα γίνεται με δύο μπαλόνια ένα για κάθε innings.

Άρθρο  7Ο  –  ΕΙΔΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ (SPECIAL REGULATIONS)

 1. 1. Οι ομάδες θα αποτελούνται από έξι (6) παίκτες και επιπρόσθετα θα οριστεί και ένας (1) αναπληρωματικός. Σε περίπτωση που ένας (1) παίκτης υποστεί σοβαρό τραυματισμό, τότε ο αναπληρωματικός μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις. Τραυματισμοί όπως τράβηγμα κάποιου μυ, κράμπα κλπ δεν περιλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία.
 2. Κάθε innings θα περιλαμβάνει το πολύ δέκα (10) over των έξι (6) μπαλονιών. Όλα τα over θα ριχτούν από την ίδια πλευρά. Ο φερμαδόρος υπό κανονικές συνθήκες δεν θα κάνει ρίψη. Σε περίπτωση που ο αρχηγός υπολογίσει λάθος, ώστε να χρειαστεί ο bowler να ρίξει δύο (2) συνεχόμενα over, τότε θα επιβληθεί ποινή αφαίρεσης είκοσι (20) ρονιών και ο φερμαδόρος θα επιτραπεί να ρίξει το ένα (1) από τα δύο (2) τελευταία over. Διαιτητές και batsmen θα αλλάζουν πλευρά στο τέλος κάθε over.
 3. Δεν μπορούν να ριχτούν πάνω από δύο (2) over από τον κάθε bowler. Over το οποίο έχει παιχτεί κατά ένα μέρος λόγω τραυματισμού, συνεχίζεται και ολοκληρώνεται από αναπληρωματικό ή από τον φερμαδόρο και χρεώνεται από ένα over σε κάθε παίχτη.
 4. Το innings θα θεωρείται ολοκληρωμένο, όταν γίνει και το πέμπτο 5ο out.
 5. Βatsman ο οποίος σκοράρει εικοσιπέντε (25) ρόνια γίνεται αυτομάτως «retired» αφού η φάση γίνει «νεκρή». Επανέρχεται στον αγώνα μετά και το τελευταίο out. Σε περίπτωση παραπάνω του ενός “retired”, επανέρχονται με την σειρά αποχώρησης.
 6. ΛΟΓΟΙ OUT-How’s That?

Εκτός από τους  λόγους out που περιλαμβάνονται στους Νόμους  του Κρίκετ, θα εφαρμοστούν οι παρακάτω ειδικοί κανονισμοί:

Ο batsman θα βγει out από πιάσιμο, όταν το μπαλόνι έχει κτυπήσει σε έναν από τους πλευρικούς τοίχους ή τον τοίχο που βρίσκεται πίσω από τον φερμαδόρο, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει ακουμπήσει στο έδαφος και πιαστεί από έναν παίκτη (Σημείωση: Δεν αναφερόμαστε στον τοίχο που βρίσκεται πίσω από τον bowler) και δεν προστίθενται ρόνια στο σκορ. Επιπρόσθετα ο batsman θα είναι out roof εάν το μπαλόνι χτυπήσει πάνω από τα όρια ή  στην οροφή ή σε οποιαδήποτε αντικείμενο που συνδέεται με αυτή (περίπτωση κρεμασμένου φωτιστικού). Σημείωση: Οι πλευρές του τοίχου οι οποίες βρίσκονται πάνω από μια σχεδιασμένη γραμμή κατά προσέγγιση στα 2,5 – 3 μέτρα θα θεωρούνται μέρος της οροφής. Εάν ο batsman βγει out για οποιονδήποτε από τους δύο αυτούς λόγους , τότε δεν προστίθενται  ρόνια στο σκορ.

Ι. Ο batsman δεν βγαίνει out, εάν το μπαλόνι αναπηδήσει από ένα παίχτη και χτυπήσει σε έναν από τους τοίχους και είναι σε σημείο που έχει ορισθεί σαν μέρος της οροφής.

ΙΙ. Εάν το μπαλόνι χτυπήσει την σιδερένια ή άλλου υλικού βάση των ξύλων και πέσουν, δεν έχουμε out.

 

 1. ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΡΟΝΙΑ

Tο σκορ  θα σημειώνεται ως εξής:

 1. Εάν το μπαλόνι χτυπήσει τον τοίχο που θεωρείται όριο(boundary) πίσω από τον bowler χωρίς να έχει ακουμπήσει το έδαφος ή κάποιο άλλο τοίχο θα σημειωθούν έξι (6) ρόνια. Εάν, ωστόσο, το μπαλόνι ακουμπήσει το έδαφος, αλλά δεν ακουμπήσει κανέναν από τους άλλους τοίχους και χτυπήσει στον τοίχο που θεωρείται σαν όριο, θα σημειωθούν τέσσερα (4) ρόνια.
 2. Εάν το μπαλόνι κτυπήσει σε έναν ή περισσότερους από τους πλαϊνούς τοίχους ή στον πίσω τοίχο θα μετρήσει ένα (1) ρόνι, ακόμη και αν το μπαλόνι στη συνέχεια χτυπήσει τον τοίχο πίσω από τον bowler. Δύο (2) ρόνια θα προστεθούν στο σκορ εάν οι batsmen ολοκληρώσουν ένα (1) ρόνι. (Εάν το μπαλόνι χτυπήσει σε κάποιον από τους πλαϊνούς ή στον πίσω τοίχο και ο batsman μετά βγει out θα προστεθεί στο σκορ ένα (1) ρόνι).
 3. Δύο (2) ρόνια θα προστεθούν στο σκορ, εάν ο batsman παίξει το μπαλόνι, το οποίο δεν θα χτυπήσει σε τοίχο και οι batsmen θα ολοκληρώσουν ένα (1) ρόνι.
 4. Ένα (1) bye θα μετρήσει σαν ένα (1) extra, εάν το μπαλόνι χτυπήσει σε έναν τοίχο (ακόμη και πάνω από το όριο). Ένα (1) leg bye θα μετρήσει σαν ένα (1) extra, εάν το μπαλόνι χτυπήσει σε έναν τοίχο (ακόμη και πάνω από το όριο). Σε κάθε περίπτωση που οι batsmen ολοκληρώσουν ένα (1) ρόνι, θα προστεθούν δύο (2) ρόνια στο σκορ.
 5. Δύο (2) bye ή δύο (2) leg bye θα σημειωθούν στο σκορ, εάν οι batsmen ολοκληρώσουν ένα (1) ρόνι χωρίς το μπαλόνι να χτυπήσει τον τοίχο.
 6. No ball

Α. Η ποινή για ένα no ball θα είναι τρία (3) ρόνια επιπλέον, ανεξάρτητα τον αριθμό των ρονιών που έχουν σημειωθεί και δεν επαναλαμβάνεται η μπαλονιά.

και επιπρόσθετα:

 • Εάν ο batsman χτυπήσει την μπάλα, προστίθενται στο σκορ κι όσα ρόνια σημειωθούν και χρεώνονται στον παίκτη.
 • Εάν ο batsman δεν χτυπήσει την μπάλα, προστίθενται στο σκορ όσα ρόνια σημειωθούν σαν no ball.

Β. Από ένα χτύπημα του batsman θα σημειώνονται ρόνια όπως στους κανονισμούς του σκορ 3.1., 3.2. τα οποία  χρεώνονται στον batsman.

Γ. Σε περίπτωση Νo ball ο batsman είναι out από roof.

Αν παίκτης του field ακουμπά το όριο (γραμμή ή τοίχο) δεν σημειώνονται τέσσερα (4) ή έξι (6) ρόνια για το batting και υπάρχει out από ψιλή.

Δ. Επιπρόσθετα Νo ball θα σημειωθεί εάν το μπαλόνι χτυπήσει πίσω ή και πάνω στην κεντρική γραμμή.

7.Wide

Α.  Η ποινή για ένα (1) wide ball θα είναι τρία (3) ρόνια επιπλέον, ανεξάρτητα των αριθμό των ρονιών που έχουν σημειωθεί και δεν επαναλαμβάνεται η μπαλονιά.

Β. Εάν αναγγελθεί wide ball και το μπαλόνι χτυπήσει σε τοίχο τότε ένα (1) ρόνι θα προστεθεί στα τρία (3) του wide ball και θα χρεώνονται σαν extras. Επιπρόσθετα, δύο (2) ρόνια θα προστίθενται στο σκορ, και θα χρεώνονται σαν extras κάθε φορά που οι batsmen ολοκληρώνουν ένα (1) ρόνι.

Γ. Εάν οι διαιτητές καλέσουν και δείξουν wide ball, αλλά το μπαλόνι δεν χτυπήσει σε τοίχο, τότε δύο (2) ρόνια θα χρεώνονται σαν extras για κάθε ρόνι που ολοκληρώνεται από τους batsmen. Εάν οι batsmen δεν τρέξουν τότε τρία (3) ρόνια ποινής θα χρεώνονται σαν extras.

Δ. Αν ένα σκιτσέτο χτυπήσει σε τοίχο τότε θα μετρήσει μόνο ένα (1) ρόνι στον batsman ή στο σύνολο των extras που σημειώνονται. Επιπρόσθετα, σκιτσέτα   που χτυπούν σε τοίχο για κάθε ένα θα προστίθεται στο σκορ ένα (1) ρόνι.

Ε. Δεν θα σημειωθούν ρόνια, εάν ο batsman είναι out από πιάσιμο ή του δοθεί roof out.

Στ. Εάν κατά την γνώμη του διαιτητή το μπαλόνι παγιδευτεί στα δίχτυα ή σε κάποιο άλλο εμπόδιο, τότε ο διαιτητής θα αναγγείλει και θα δείξει «dead ball» θα αναγνωρίσει ένα (1) ρόνι για άγγιγμα σε τοίχο και αν είναι εφαρμόσιμο, δύο (2) ρόνια για κάθε ρόνι που είναι σε εξέλιξη.

 

Άρθρο   8Ο  –  ΑΘΛΗΤΕΣ  ΜΕ  ΔΙΚΑΙΩΜΑ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών   έχουν οι γεννηθέντες από το 1998 και μεγαλύτεροι, καθώς και μέχρι πέντε (5)αθλητές μικρότερης ηλικίας με ειδική άδεια που θα χορηγήσει η ΕΛ.Ο.Κ.

Στους αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ανδρών συμμετέχουν μόνο αθλητές που έχουν ενταχθεί στην δύναμη της ΕΛ.Ο.Κ. και έχουν εφοδιασθεί με το ατομικό δελτίο φιλάθλου αθλητή και το ατομικό δελτίο υγείας.

Σε ειδικές περιπτώσεις χορηγείται από την ΕΛ.Ο.Κ. ειδική άδεια συμμετοχής σε αθλητές μικρότερης ηλικίας (μετά από αίτηση του σωματείου που ανήκει ο αθλητής). Η Επιτροπή Πρωταθλήματος εισηγείται τη συμμετοχή του αθλητή στο Δ.Σ. το οποίο είναι αρμόδιο να δώσει την τελική έγκριση και ο αθλητής αγωνίζεται με την απόλυτη ευθύνη του σωματείου του. Σε περίπτωση που δεν προσκομιστεί η ειδική άδεια συμμετοχής αθλητών μικρότερης ηλικίας, το σωματείο δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα και μηδενίζεται.

Βάσει του άρθρου 33 παρ. 7 του Ν. 2725/1999 “Στα ελληνικά διασυλλογικά πρωταθλήματα και τους αγώνες κυπέλλου επιτρέπεται να συμμετέχουν ομογενείς ή αλλοδαποί με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, ύστερα από πρόταση της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας”.

 

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

Άρθρο   9Ο  –  ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ  ΟΜΑΔΩΝ – ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Για την έκδοση άδειας διεξαγωγής των αγώνων από τις αρμόδιες αρχές θα μεριμνά η ΕΛ.Ο.Κ. εκτός της περίπτωσης αγώνων εκτός Κέρκυρας, που υπεύθυνο είναι το γηπεδούχο σωματείο.

Όλοι οι παίχτες πρέπει να φορούν άσπρα ρούχα, εκτός και αν κάποια ομάδα έχει διαφορετικό χρώμα (ομοιόμορφη εμφάνιση, εκτός του χρώματος της μπάλας, το οποίο είναι κόκκινο και των αποχρώσεων). Οι batsmen πρέπει να φορούν όλο τον προστατευτικό εξοπλισμό του κρίκετ (γκέτες, γάντια κλπ.). Ο προστατευτικός εξοπλισμός όπως τα προστατευτικά μηρού, επιγονατίδες και περικνημίδες πρέπει να φοριούνται κάτω από τα ρούχα. Οι αθλητές γεννηθέντες μικρότεροι του  1998  υποχρεούνται να χρησιμοποιούν κράνος. Σε αντίθετη περίπτωση οι διαιτητές δε θα τους επιτρέπουν να αγωνιστούν. Ο επόμενος batsman μετά από out, πρέπει να είναι έτοιμος να δεχτεί μπαλονιά εντός ενός λεπτού. Σε αντίθετη περίπτωση αν ζητηθεί out από τους παίκτες του field, θα είναι out από χρόνο (timed out). Οι αρχηγοί των ομάδων υποχρεούνται να παραδώσουν στους διαιτητές τριάντα (30) λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα:

α. Τα δελτία των αθλητών που θα αγωνιστούν,

β. Tην ειδική άδεια που παραχωρεί η ΕΛ.Ο.Κ. στο σωματείο προκειμένου ν’ αγωνιστεί αθλητής του μικρότερης ηλικίας απ’ ότι προβλέπει η προκήρυξη,

γ. Tο έντυπο συμμετοχής αθλητών στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Κλειστού Χώρου (Indoor) 2015-2016 συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο από τον υπεύθυνο συνοδό της ομάδας,

Μόλις παρέλθει η προθεσμία των τριάντα (30) λεπτών, δίνετε προθεσμία άλλων δέκα (10) λεπτών να παραδώσουν τα ως άνω προβλεπόμενα (α, β, γ). Εάν δεν παραδοθούν ή σε περίπτωση που τα δελτία δεν φέρουν νόμιμη ιατρική βεβαίωση, τότε η ομάδα θεωρείται ότι δεν έχει προσέλθει νομότυπα στον αγώνα και μηδενίζεται. Ταυτόχρονα διαιτητές και αρχηγοί των ομάδων προβαίνουν σε κλήρωση για το ποια ομάδα θα κάνει batting ή fielding. Εάν οι διαιτητές του αγώνα που εξελίσσεται είναι διαιτητές και στον επόμενο αγώνα τότε την κλήρωση εκτελούν οι αρχηγοί των ομάδων (20 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα) και ενημερώνουν την γραμματεία ή με την πρώτη ευκαιρία τους διαιτητές του αγώνα. Η μπάλα των αγώνων θα είναι χρώματος κίτρινου . Οι μπάλες του αγώνα είναι ευθύνη των ομάδων. Ομάδες οι οποίες δεν διαθέτουν καινούργια μπάλα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στο innings τους (fielding) μεταχειρισμένη, οι διαιτητές είναι υπεύθυνοι να επιλέξουν και να κρίνουν ποια μπάλα είναι κατάλληλη και πότε αυτή πρέπει να αντικατασταθεί.  Η κάθε ομάδα υποχρεούται να έχει και δύο (2) μπaλόνια spares.Κατά την διάρκεια του αγώνα τα σωματεία είναι υπεύθυνα για την ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη των αθλητών τους. Στο ειδικό έντυπο θα αναγράφονται όλοι όσοι κάθονται στον πάγκο της κάθε ομάδας καθώς επίσης και οι ιδιότητές τους. Το ανώτερο θα επιτρέπονται 4 (εκτός των 7 αθλητών), οι οποίοι θα είναι 1 υπεύθυνος συνοδός. 1 προπονητής, 1 βοηθός προπονητή και 1 ιατρός.   Πέραν των 4 απαγορεύεται οποιοσδήποτε άλλος να έχει παρουσία στον πάγκο της ομάδας. Οι ομάδες είναι υπεύθυνες για την τήρηση της παρουσίας των επιτρεπομένων παραγόντων και να απομακρύνουν τους μη προβλεπόμενους. Οι διαιτητές είναι υπεύθυνοι να επιβλέπουν και υποδεικνύουν την απομάκρυνση των μη προβλεπόμενων. Εάν δεν συμμορφωθούν στις υποδείξεις των διαιτητών, οι διαιτητές διακόπτουν τον αγώνα και τον κατοχυρώνουν στην άλλη ομάδα. Οι προπονητές και συνοδοί των ομάδων θα πρέπει να είναι ευπρεπώς ενδεδυμένοι  και να συμπεριφέρονται σύμφωνα με το πνεύμα του κρίκετ (spirit of cricket).Απαγορεύεται το coaching. Η ομάδα που κάνει batting είναι υπεύθυνη για τη συμπλήρωση του πίνακα του σκορ.

Άρθρο   10Ο  –  ΑΝΑΒΟΛΕΣ  ΑΓΩΝΩΝ

Σε περίπτωση που αγώνας αναβλήθηκε ή ματαιώθηκε από οποιαδήποτε αιτία και πρόκειται να επαναληφθεί, ορίζεται εκ νέου μετά από απόφαση της Επιτροπής Πρωταθλήματος.

Ρητά αναφέρεται ότι τυχόν μη καταβολή οδοιπορικών από την ΕΛ.Ο.Κ. δεν συνιστά λόγο αναβολής αγώνα.               

Άρθρο   11Ο – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΔΕΛΤΙΑ  ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ

 1. Έχοντας υπόψη το άρθρο 13 παρ. 1 του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων της ΕΛ.Ο.Κ. οι ομάδες πριν την έναρξη του αγώνα πρέπει να παρουσιάζονται στον αγωνιστικό χώρο με ελάχιστο αριθμό έξι (6) αθλητών.
 2. Θεωρούμε ότι αθλητής που μπήκε σαν αλλαγή έχει συμμετοχή όταν έχει αγωνιστική παρουσία σε τρία (3) overs. Οι διαιτητές είναι υπεύθυνοι να επιβεβαιώσουν στο φύλλο αγώνα τη συμμετοχή του αθλητή.
 3. Οι αθλητές που  ανήκουν  στις  ομάδες  που  αγωνίζονται  πρέπει  να   έχουν  τα  σχετικά  δελτία  της  ΕΛ.Ο.Κ.  Ο  έλεγχος  των  δελτίων  θα  γίνεται  πριν  την  έναρξη  του  αγώνα  από  τους διαιτητές.
 4. Τα δελτία των  αθλητών  δύνανται  οι  αρχηγοί  των  ομάδων  να τα ζητήσουν  προς  έλεγχο, σε  κάθε  περίπτωση, πριν  το  κλείσιμο  του  φύλλου  αγώνα, αφού  προηγουμένως  ενημερώσουν  το  διαιτητή.
 5. Δεν επιστρέφεται δελτίο παίκτη, όταν υποβληθεί  ένσταση  σχετικά  με  την ταυτότητα  ή  την αντικανονική συμμετοχή  του ή και για οποιοδήποτε παράπτωμα.
 6. Τα δελτία υγείας των αθλητών πρέπει να έχουν ευκρινώς γραμμένη την ημερομηνία θεώρησής τους. Για οτιδήποτε δημιουργεί αμφιβολία για την ημερομηνία θεώρησης οι διαιτητές δεν θα επιτρέψουν ν’ αγωνιστεί ο αθλητής.

 

 

Άρθρο   12Ο  –  ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Σε περίπτωση κατά την οποία διαγωνιζόμενο σωματείο υποβάλλει οποιαδήποτε ένσταση, βάσει του δικαιώματος που απορρέει από τον Γενικό Κανονισμό Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων της ΕΛ.Ο.Κ., υποχρεούται να καταβάλει το ποσόν (παράβολο) των 100,00 Ευρώ στην ΕΛ.Ο.Κ. εντός τριών (3) ημερών από την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα. Εάν η ένσταση απορριφθεί από την αρμόδια επιτροπή το παραπάνω ποσό εκπίπτει υπέρ της ΕΛ.Ο.Κ και βαρύνει τον ΚΑΕ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ . Σε αντίθετη περίπτωση επιστρέφεται το παράβολο.

 

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ 

Άρθρο   13Ο  –  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ  ΘΕΜΑΤΑ

Μετά από απόφαση του Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ. η αποζημίωση των διαιτητών   ορίζεται σε 10 € καθαρά έκαστος. Η γραμματεία των αγώνων δεν αποζημιώνεται. Σωματείο το οποίο   έχει δηλώσει συμμετοχή στο Πρωτάθλημα και έχει ενταχθεί στο επίσημο αγωνιστικό καλεντάρι της Ομοσπονδίας, δύναται να  την αποσύρει με νεότερη  δήλωση του  υπογεγραμμένη από τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα   του σωματείου  το αργότερο έως την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 14:00.  Σωματείο  που δεν αποσύρει την συμμετοχή του και    δεν προσέλθει να αγωνιστεί στο 50% συν ένα των αγώνων που υποχρεούται να δώσει, τότε θα καταβάλει  χρηματικό πρόστιμο ύψους 200,00 ευρώ. Το ποσό θα πιστωθεί στους λογαριασμούς της ΕΛ.Ο.Κ  και θα βαρύνει τον ΚΑΕΈΣΟΔΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΒΟΛΑ –ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ.

 

Άρθρο   14Ο  –  ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Η βαθμολογία η οποία θα ισχύσει στους αγώνες πρωταθλήματος θα είναι η εξής:

 1. Νίκη τρεις (3) βαθμούς
 2. Ισοπαλία δύο (2) βαθμούς
 3. Ήττα ένας (1) βαθμός
 4. Μηδενισμός (0) βαθμοί
 5. Αποκλεισμός (0) βαθμοί

Σε περίπτωση που κάποιο σωματείο αποκλειστεί από το Πρωτάθλημα, διατηρείται η βαθμολογία για τα υπόλοιπα σωματεία που πρόκειται να αγωνιστεί. Σωματείο που αποκλειστεί από το Πρωτάθλημα, διατηρεί την βαθμολογία του και συμπεριλαμβάνεται στην Τελική Κατάταξη του Πρωταθλήματος.

ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΡΑΡΙΣΜΑ

Σημείωση των extras   ΧΩΡΙΣ ΤΡΕΞΙΜΟ ΜΕ ΤΡΕΞΙΜΟ
Wide Δεν χτυπάει σε τοίχο 3 wide 3 + 2 = 5wide
Χτυπάει σε τοίχο 3 wide+ 1 = 4 3wide+1+2=6wide
Χτύπημα no-ball Δεν χτυπάει σε τοίχο 3 no ball 3 no ball + 2 =5 no ball
  Χτυπάει σε τοίχο  

3 no ball+1=4

 

3 no ball +1+2=6 no ball
BYE Δεν χτυπάει σε τοίχο Δεν σημειώνονται ρόνια 2 bye
Χτυπάει σε τοίχο 1 bye 3 bye
LEG BYE Δεν χτυπάει σε τοίχο Δεν σημειώνονται ρόνια 2 leg- bye
Χτυπάει σε τοίχο 1 leg – bye 3 leg- bye

 

Άρθρο   15Ο  –  ΕΠΑΘΛΑ  –  ΒΡΑΒΕΙΑ

1 .      Στην Πρωταθλήτρια ομάδα θα απονεμηθεί κύπελλο και χρυσά μετάλλια.

2 .      Στην δεύτερη ομάδα θα απονεμηθούν αργυρά μετάλλια .

3 .      Στην τρίτη ομάδα θα απονεμηθούν χάλκινα μετάλλια.

 

ΑΡΘΡΟ 16ο  – ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΣΕ ΑΘΛΗΤΕΣ

Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Α.Ν. 2725/99, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και με τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργού Πολιτισμού, οι αθλητές του κρίκετ είναι υποχρεωμένοι να δέχονται τη διενέργεια ελέγχου ντόπινγκ εντός ή εκτός αγώνων όποτε τους ζητηθεί από τους αρμόδιους κατά νόμο φορείς που έχουν την αρμοδιότητα να δίνουν σχετική εντολή.

Για το ντόπινγκ ισχύουν όσα αναφέρονται στον Κανονισμό της ΕΛ.Ο.Κ.

 

ΑΡΘΡΟ  17Ο  :  ΓΕΝΙΚΑ.

Για κάθε θέμα που δεν προβλέπεται από την παρούσα προκήρυξη, καθώς  επίσης  κάθε  ασάφεια  που  χρειάζεται  συμπλήρωση  ή  διευκρίνιση, θα ρυθμίζεται  από  την Επιτροπή Πρωταθλήματος.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ         

                                     

ΙΩΣΗΦ ΝΙΚΗΤΑΣ                                                                                        ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΓΟΥΣΤΗΣ

 

 

Share With: