HomeChampionship Indoor 2014Προκήρυξη Παν. Πρωταθλήματος Παίδων Κλειστού Χώρου 2013-2014

Προκήρυξη Παν. Πρωταθλήματος Παίδων Κλειστού Χώρου 2013-2014

Προκήρυξη Παν. Πρωταθλήματος Παίδων Κλειστού Χώρου 2013-2014

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού, του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων της ΕΛ.Ο.Κ, των Διεθνών Κανονισμών Κρίκετ και του Ν.2725 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον Ν.3057 / 02.

 

Προκηρύσσουμε

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων Κλειστού Χώρου (Indoor) Αγωνιστικής Περιόδου 2013-2014

ΑΡΘΡΟ 1Ο – ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα σωματεία μέλη της ΕΛ.Ο.Κ. τα οποία έχουν υποβάλει εγγράφως δηλώσεις συμμετοχής.

ΑΡΘΡΟ 2Ο – ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΙ ΛΗΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Ημερομηνία έναρξης ορίζεται η Κυριακή 19/01/2014. Ημερομηνία λήξης ορίζεται η Κυριακή 30/11/2014.

ΑΡΘΡΟ 3Ο – ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

1. Την οργάνωση και διεξαγωγή του Πρωταθλήματος αναλαμβάνει η Επιτροπή Πρωταθλήματος η οποία αποτελείται, κατόπιν αποφάσεως της ΕΛ.Ο.Κ. από τους:

Α. Πρόεδρο τον κ. Μάζη Γεώργιο.

Β. Μέλη τον κ. Γούστη Στυλιανό και τον κ. Βιτουλαδίτη Μιλτιάδη.

2. Οι κληρώσεις όλων των αγώνων του Πρωταθλήματος (Ομίλου) θα διεξαχθούν στα γραφεία της ΕΛ.Ο.Κ. που βρίσκονται στην οδό Κώστα Γεωργάκη 26 την Τετάρτη 13/11/2013 και ώρα 18.00.

3. Οι διαιτητές επιστρέφουν το φύλλο αγώνα την επόμενη εργάσιμη της αγωνιστικής στη γραμματεία της Ομοσπονδίας το αργότερο μέχρι ώρα 14.00. Διαιτητές που δεν τηρούν την παραπάνω διαδικασία θα παρακρατείται το 50% της αμοιβής τους.

4. Ο ορισμός γυμνασιάρχου είναι ευθύνη της ΕΛ.Ο.Κ. Σε περίπτωση μη προσέλευσής του θα εκτελούν χρέη οι διαιτητές από κοινού.

ΑΡΘΡΟ 4Ο – ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ – ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Το Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε έναν (1) Όμιλο και δύο (2) γύρους. Τον Όμιλο θα αποτελέσουν οι επτά (7) ομάδες της Κέρκυρας.

ΙΣΟΒΑΘΜΙΑ 2 Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΤΟΥΣ

(α) Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ομάδων προηγείται στην κατάταξη η ομάδα με τις περισσότερες νίκες στους μεταξύ τους αγώνες.

(β) Σε περίπτωση νέας ισοβαθμίας δύο ή περισσοτέρων ομάδων προηγείται στην κατάταξη η ομάδα με τις περισσότερες νίκες σε όλους τους αγώνες του Ομίλου.

(γ) Σε νέα ισοβαθμία προηγείται στην κατάταξη η ομάδα που πέτυχε τα περισσότερα runs σε όλους τους αγώνες του Ομίλου.

(δ) Σε περίπτωση νέας ισοβαθμίας προηγείται στην κατάταξη η ομάδα που πέτυχε τα περισσότερα out σε όλους τους αγώνες του Ομίλου.

(ε) Σε νέα ισοβαθμία προηγείται η ομάδα που πέτυχε τα περισσότερα bowled (ξύλα) σε όλους τους αγώνες του Ομίλου.

(στ) Σε νέα ισοβαθμία θα ακολουθήσει κλήρωση για την κατάταξη των ομάδων η οποία θα γίνει στα γραφεία της ΕΛ.Ο.Κ.

ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ

FINAL FOUR:

1ος ΑΓΩΝΑΣ: Ο 1ος του Ομίλου της Κέρκυρας με τον 4ο του Ομίλου της Κέρκυρας.

2ος ΑΓΩΝΑΣ: Ο 2ος του Ομίλου της Κέρκυρας με τον 3ο του Ομίλου της Κέρκυρας.

3ος ΑΓΩΝΑΣ: Νικητές 1ου και 2ου αγώνα για θέσεις 1-2.

4ος ΑΓΩΝΑΣ: Ηττημένοι 1ου και 2ου αγώνα για θέσεις 3-4.

ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ FINAL FOUR

Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος σε αγώνες Final Four νικήτρια είναι η ομάδα:

1. Που σκόραρε με τα λιγότερα out. Σε νέα ισοπαλία νικήτρια ομάδα είναι

2. Που σκόραρε με τα λιγότερα bowled (ξύλα). Σε νέα ισοπαλία

3.Οι έξι παίχτες της κάθε ομάδας εκτελούν μία ρίψη προς τα ξύλα. Οι διαιτητές διεξάγουν κλήρωση για το ποια ομάδα θα ξεκινήσει πρώτη και επιλέγουν την μεριά που θα γίνουν οι ρίψεις.

Νικήτρια η ομάδα που έκανε τις περισσότερες πτώσεις στα ξύλα. Σε περίπτωση νέας ισοπαλίας επαναλαμβάνεται η διαδικασία μέχρι να προκύψει νικητής.

Σωματείο που συμμετέχει σε αγώνες Play Offs πρωταθλήματος ανδρών – γυναικών και κατά την διάρκειά τους υποπέσει σε μηδενισμό, ο οποίος θα είναι ο πρώτος κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, αποκλείεται από τους υπόλοιπους αγώνες Play Offs και επιβάλλεται αφαίρεση τριών ( 3 ) βαθμών από το πρωτάθλημα της επομένης αγωνιστικής περιόδου.

Αν το Σωματείο υποπέσει σε μηδενισμό, ο οποίος θα είναι ο πρώτος κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, σε αγώνες Play Offs ηλικιακών πρωταθλημάτων, αποκλείεται από τους υπόλοιπους αγώνες Play Offs. (Άρθρο 25 παρ. 2 Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων της ΕΛ.Ο.Κ.)

Μηδενισμός μιας (1) ή περισσοτέρων ομάδων της τελικής φάσης (Final Four)

  • Εάν στον 1ο ή 2ο αγώνα της τελικής φάσης (Final Four) η μια ομάδα μηδενιστεί η άλλη ομάδα περνάει by και αγωνίζεται στον τελικό για θέσεις 1-2.
  • Εάν στον 1ο αγώνα της τελικής φάσης (Final Four) μηδενιστούν και οι δύο (2) ομάδες, δεν διεξάγεται ο 4ος αγώνας και οι ομάδες του 2ου αγώνα θα αγωνιστούν για θέσεις 1-2. Οι δύο ομάδες που μηδενίστηκαν θα καταλάβουν την 3η ή 4η θέση βάσει της κατάταξης στον Όμιλο τους.
  • Ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθεί σε περίπτωση που οι δύο (2) ομάδες του 2ου αγώνα της τελικής φάσης (Final Four) μηδενιστούν.
  • Εάν μια ομάδα μηδενιστεί στον 3ο ή 4ο αγώνα της τελικής φάσης (Final Four) θα καταλάβει την 4η θέση.
  • Σε περίπτωση μηδενισμού δύο (2) ομάδων πχ. Μηδενίζεται μια ομάδα στον 3ο αγώνα και μια ομάδα στον 4ο αγώνα, η ομάδα που θα αγωνιζόταν στον 3ο αγώνα καταλαμβάνει την 1η θέση, η ομάδα που θα αγωνιζόταν στον 4ο αγώνα καταλαμβάνει την 2η θέση (παρόλο που έπαιζε για θέσεις 3-4) και οι δύο ομάδες που μηδενίστηκαν θα καταλάβουν την 3η ή 4η θέση βάσει της κατάταξης στον Όμιλο τους.
  • Ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθεί σε περίπτωση που τρεις ομάδες μηδενιστούν.

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ 5-7

Οι ομάδες κατατάσσονται βάσει της βαθμολογίας που απέκτησαν στους αγώνες των ομίλων τους.

ΑΡΘΡΟ 5Ο – ΓΗΠΕΔΑ ΑΓΩΝΩΝ

Οι αγώνες του Ομίλου της Κέρκυρας θα διεξαχθούν στο Ναυσιθόειο Κλειστό Γυμναστήριο Κέρκυρας ή στο νέο κλειστό γυμναστήριο του Ε.Α.Κ.Κ.. ή σε άλλα γήπεδα που θα ορίσει η ΕΛ.Ο.Κ. Η ΕΛ.Ο.Κ. διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής της έδρας διεξαγωγής του τελικού.

Διευκρινίζεται ότι λόγω ιδιομορφίας του Ναυσιθοείου θα εφαρμοσθούν τα εξής:

1. ΥΨΟΣ

Και από τις δύο πλευρές θεωρούμε ότι η μπάλα βρίσκεται σε κανονικό χτύπημα, όταν αυτή δεν ακουμπά το δίχτυ ή δεν ακουμπά στο κάτω μέρος του ορίου (γραμμή ή όπως καθορίζεται).

2. ΝΕΚΡΑ ΣΗΜΕΙΑ

Θεωρούμε τις σιδερένιες κολώνες που υπάρχουν κάτω από την κερκίδα, τα ταμπλό και οι προεκτάσεις τους. Όσον αναφορά τα ταμπλό και τις προεκτάσεις τους, όταν η μπάλα μετά από χτύπημα του batsman έρθει σε επαφή με τη μπασκέτα, που βρίσκεται πίσω του, ο παίκτης είναι out (roof). Αν έρθει σε επαφή με την μπασκέτα που βρίσκεται πίσω από τον bowler δεν έχουμε out και σημειώνουμε έξι (6) ρόνια.

3. ΟΡΙΑ ΓΗΠΕΔΟΥ

Οι τσιμεντένιες κολόνες είναι όρια του γηπέδου.

Τα όρια μπορούν ν’ αλλάξουν ανάλογα με τις ιδιομορφίες του γηπέδου. Οι διαιτητές είναι οι μόνοι αρμόδιοι και υπεύθυνοι να ενημερώσουν τους αρχηγούς των ομάδων για τα ισχύοντα και για τυχών αλλαγές.

4. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ – ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ

Για τη γραμματεία θα ορισθεί χώρος στην κερκίδα.

Όπου δεν υπάρχουν αποδυτήρια θα χρησιμοποιηθούν οι κερκίδες στο άκρο τους. Απαγορεύεται η παρουσία οποιουδήποτε παίχτη ή παράγοντα στον αγωνιστικό χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Τις παραγράφους 1,2,3,4 του παρόντος άρθρου η ΕΛ.Ο.Κ. διατηρεί το δικαίωμα να τις διαφοροποιήσει λόγω αλλαγής γηπέδων ή άλλης αιτίας. Οι διαιτητές θα ενημερώσουν τους αρχηγούς των ομάδων για τα ισχύοντα όσον αφορά τα όρια του γηπέδου.

ΑΡΘΡΟ 6ο – Ο ΑΓΩΝΑΣ

1. Οι κανονισμοί που ορίζει το ICC για τα πρωταθλήματα Κλειστού Χώρου (Indoor) θα ισχύσουν εκτός εξαιρέσεων που καθορίζονται στην παρούσα προκήρυξη από την Επιτροπή πρωταθλήματος.

2. Η ώρα έναρξης του αγώνα θα καθορίζεται από την Επιτροπή Πρωταθλήματος. Για κανένα λόγο η ώρα έναρξης του αγώνα δεν μετατίθεται πέραν της αρχικής ορισθείσας εκτός δικαιολογημένης καθυστέρησης.

3. Η γραμματεία και το φύλλο αγώνος θα είναι ευθύνη της ΕΛ.Ο.Κ. η οποία θα φροντίζει για τον ορισμό της, όπως και για την προετοιμασία του γηπέδου. Για τους αγώνες εκτός Κέρκυρας υπεύθυνο για την προετοιμασία του γηπέδου είναι το γηπεδούχο σωματείο. Σε περίπτωση που η ορισθείσα από την ΕΛ.Ο.Κ. γραμματεία δεν προσέλθει, τότε υποχρεούνται τα αγωνιζόμενα σωματεία να ορίσουν άτομο για την καταγραφή του σκορ (scorer) άνευ χρηματικής αμοιβής. Σωματείο που αδυνατεί να ορίσει γραμματεία χάνει τον αγώνα και μηδενίζεται. Τα ξύλα (παιδικά 27 ίντσες – 68,58cm) και τα ρολίνια ή πλαστικά ξύλα kwick cricket (χωρίς ρολίνια) είναι ευθύνη της ΕΛ.Ο.Κ.

4. Ο αγώνας αποτελείται από ένα (1) innings για κάθε ομάδα και κάθε innings αποτελείται από δέκα (10) overs.

5. Ο αγώνας θα αποτελείται από δύο (2) innings των 30 λεπτών έκαστο. Με τη λήξη του 1ου innings άμεσα ξεκινάει το 2ο innings χωρίς να μεσολαβήσει διάλειμμα. Καμία ομάδα δεν έχει δικαίωμα να κάνει declare (αφήσει πάλα).

6. Αν η ομάδα που κάνει fielding δεν ολοκληρώσει την ρίψη των δέκα (10) over στην καθορισμένη ώρα των τριάντα (30) λεπτών, ο αγώνας μέχρι την ολοκλήρωση των δέκα (10) over συνεχίζεται κανονικά και στο τέλος θα της επιβάλλεται ποινή δέκα (10) ρονιών για κάθε ένα καθυστερημένο over.

Το over που παίζεται κατά την ολοκλήρωση του χρόνου των τριάντα (30) λεπτών θεωρείται ως εμπρόθεσμο ολοκληρωμένο over.

7. Αθλητής ο οποίος διαμαρτύρεται, κάνει υποδείξεις στους διαιτητές ή γενικότερα δημιουργεί πρόβλημα στην ομαλή διεξαγωγή του αγώνα με οποιονδήποτε τρόπο προς οποιονδήποτε (διαιτητές, scorer, γυμνασίαρχο, παρατηρητές, μέλη των επιτροπών και Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ., συναθλητές, αντίπαλους παίχτες, παρευρισκομένους εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου) οι διαιτητές τον παρατηρούν για πρώτη και μοναδική φορά (η παρατήρηση ισχύει και για τις 2 ομάδες και ενημερώνονται οι αρχηγοί τους). Εάν επαναληφθεί η ίδια ενέργεια από οποιονδήποτε αθλητή οποιασδήποτε ομάδας, οι διαιτητές θα δώσουν πέναλτι 5 ρόνια στην ομάδα του αθλητή που δημιούργησε το πρόβλημα. Στο τέλος του αγώνα ο αθλητής που υπέπεσε στην παράβαση γράφεται στο φύλλο αγώνα και κρατείται το δελτίο του.

8. Οι διαιτητές θα είναι πολύ αυστηροί στο να κρίνουν μια μπαλιά σαν wide. Οποιαδήποτε μπαλιά στην off-side (τραβερσάδα) ή leg-side (πισινή) η οποία κατά την γνώμη του διαιτητή δεν δίνει τη δυνατότητα στον batsman να παίξει ένα κανονικό κτύπημα από την θέση του, θα είναι wide. Σαν οδηγός γι’ αυτό: οποιαδήποτε μπαλονιά περάσει από την leg-side (πισινή) του batsman ο οποίος στέκεται στην αρχική του θέση θα είναι wide (Νόμος 25.1 α και β του κρίκετ).

9. Σε αγώνες στους οποίους οι ομάδες είχαν την δυνατότητα να κάνουν batting για τον συμφωνημένο αριθμό over, η ομάδα η οποία έκανε τον μεγαλύτερο αριθμό ρονιών είναι η νικήτρια. Αν το σκορ είναι ισόπαλο τότε το αποτέλεσμα είναι ισοπαλία.

10. Η διαιτησία είναι ευθύνη της ΕΛ.Ο.Κ. Σε περίπτωση που δεν παρουσιαστεί στον αγώνα ο ένας ή και οι δύο διαιτητές που ορίστηκαν για να πραγματοποιηθεί ο αγώνας θα ισχύσουν τα αναγραφόμενα στο άρθρο 17 παρ. 2 του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων της ΕΛ.Ο.Κ.

Σε περίπτωση που δεν παρουσιαστεί στον αγώνα ο ένας ή και οι δυο διαιτητές που ορίστηκαν για να πραγματοποιηθεί ο αγώνας πρέπει:

α . Αν στο γήπεδο υπάρχουν μέλη του Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ., έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε αντικατάσταση των διαιτητών, χρησιμοποιώντας αξιολογημένους κατ’ αρχάς διαιτητές που τυχαία, βρίσκονται στο γήπεδο.

β . Το δικαίωμα αλλαγής διαιτητών, σε περίπτωση που οι ορισθέντες διαιτητές δεν παρουσιάστηκαν κανονικά, διατηρεί και ο ορισμένος από την ΕΛ.Ο.Κ. γυμνασίαρχος.

γ . Σε περίπτωση που στο γήπεδο υπάρχουν περισσότεροι των δύο διαιτητών, τότε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ. ή ο γυμνασίαρχος, παρουσία των αρχηγών των ομάδων, διενεργεί κλήρωση.”

11. Σε περίπτωση αποχώρησης αθλητή λόγω σοβαρού τραυματισμού και με την σύμφωνη γνώμη των διαιτητών, επιτρέπεται η χρησιμοποίηση ενός (1) αναπληρωματικού εάν αυτός έχει δηλωθεί πριν την έναρξη του αγώνα (ο αθλητής που αποχώρησε δεν επανέρχεται). Σε καμία περίπτωση δεν ξεκινά ή συνεχίζεται ο αγώνας όταν η ομάδα μείνει με πέντε (5) αθλητές.

12. Οι διαιτητές έχουν σαν επιπρόσθετο καθήκον να δείχνουν το πλήθος από τα ρόνια και τα extras που σημειώνονται στη γραμματεία. Επίσης είναι υπεύθυνοι για τη σωστή σύνταξη του Φύλλου Αγώνα.

13. Κάθε αγώνας (2 innings) θα γίνεται με δύο μπαλόνια ένα για κάθε innings.

14. Το pitch που θα γίνου οι ρίψεις θα είναι 18,50m.

ΑΡΘΡΟ 7Ο – ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Οι κανονισμοί του κρίκετ θα εφαρμοσθούν με τις εξής εξαιρέσεις:

1. Οι ομάδες θα αποτελούνται από έξι (6) παίκτες και επιπρόσθετα θα οριστεί και ένας (1) αναπληρωματικός. Σε περίπτωση που ένας (1) παίκτης υποστεί σοβαρό τραυματισμό, τότε ο αναπληρωματικός μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις. Τραυματισμοί όπως τράβηγμα κάποιου μυ, κράμπα κλπ δεν περιλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία.

2. Κάθε innings θα περιλαμβάνει το πολύ δέκα (10) over των έξι (6) μπαλονιών. Όλα τα over θα ριχτούν από την ίδια πλευρά. Ο φερμαδόρος υπό κανονικές συνθήκες δεν θα κάνει ρίψη. Σε περίπτωση που ο αρχηγός υπολογίσει λάθος, ώστε να χρειαστεί ο bowler να ρίξει δύο (2) συνεχόμενα over, τότε θα επιβληθεί ποινή αφαίρεσης είκοσι (20) ρονιών και ο φερμαδόρος θα επιτραπεί να ρίξει το ένα (1) από τα δύο (2) τελευταία over.

Διαιτητές και batsmen θα αλλάζουν πλευρά στο τέλος κάθε over.

3. Δεν μπορούν να ριχτούν πάνω από δύο (2) over από τον κάθε bowler. Over το οποίο έχει παιχτεί κατά ένα μέρος λόγω τραυματισμού, συνεχίζεται και ολοκληρώνεται από αναπληρωματικό ή από τον φερμαδόρο και χρεώνεται από ένα over σε κάθε παίχτη.

4. Το innings θα θεωρείται ολοκληρωμένο, όταν γίνει και το πέμπτο 5ο out.

5. Βatsman ο οποίος σκοράρει εικοσιπέντε (25) ρόνια γίνεται αυτομάτως «retired» αφού η φάση γίνει «νεκρή». Επανέρχεται στον αγώνα μετά και το τελευταίο out. Σε περίπτωση παραπάνω του ενός “retired”, επανέρχονται με την σειρά αποχώρησης.

6. ΛΟΓΟΙ OUT

Εκτός από τους συνήθεις λόγους out που περιλαμβάνονται στους κανονισμούς του κρίκετ, οι παρακάτω αλλαγές θα εφαρμοστούν:

Ο batsman θα βγει out από πιάσιμο, όταν το μπαλόνι έχει κτυπήσει σε έναν από τους πλευρικούς τοίχους ή τον τοίχο που βρίσκεται πίσω από τον φερμαδόρο, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει ακουμπήσει στο έδαφος και πιαστεί από έναν παίκτη (Σημείωση: Δεν αναφερόμαστε στον τοίχο που βρίσκεται πίσω από τον bowler) και δεν προστίθενται ρόνια στο σκορ. Επιπρόσθετα ο batsman θα είναι out roof εάν το μπαλόνι χτυπήσει πάνω από τα όρια ή στην οροφή ή σε οποιαδήποτε αντικείμενο που συνδέεται με αυτή (περίπτωση κρεμασμένου φωτιστικού). Σημείωση: Οι πλευρές του τοίχου οι οποίες βρίσκονται πάνω από μια σχεδιασμένη γραμμή κατά προσέγγιση στα 2,5 – 3 μέτρα θα θεωρούνται μέρος της οροφής. Εάν ο batsman βγει out για οποιονδήποτε από τους δύο αυτούς λόγους , τότε δεν προστίθενται ρόνια στο σκορ.

Ι. Ο batsman δεν βγαίνει out, εάν το μπαλόνι αναπηδήσει από ένα παίχτη και χτυπήσει σε έναν από τους τοίχους και είναι σε σημείο που έχει ορισθεί σαν μέρος της οροφής.

ΙΙ. Εάν το μπαλόνι χτυπήσει την σιδερένια ή άλλου υλικού βάση των ξύλων και πέσουν, δεν έχουμε out.

7. ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΡΟΝΙΑ

Το σκορ στο Indoor Κρίκετ θα σημειώνεται ως εξής:

1. Εάν το μπαλόνι χτυπήσει τον τοίχο που θεωρείται όριο πίσω από τον bowler χωρίς να έχει ακουμπήσει το έδαφος ή κάποιο άλλο τοίχο θα μετρήσει έξι (6) ρόνια. Εάν, ωστόσο, το μπαλόνι ακουμπήσει το έδαφος, αλλά δεν ακουμπήσει κανέναν από τους άλλους τοίχους και χτυπήσει στον τοίχο που θεωρείται σαν όριο, θα μετρήσει τέσσερα (4) ρόνια.

2. Εάν το μπαλόνι κτυπήσει σε έναν ή περισσότερους από τους πλαϊνούς τοίχους ή στον πίσω τοίχο θα μετρήσει ένα (1) ρόνι, ακόμη και αν το μπαλόνι στη συνέχεια χτυπήσει τον τοίχο πίσω από τον bowler. Δύο (2) ρόνια θα προστεθούν στο σκορ εάν οι batsmen ολοκληρώσουν ένα (1) ρόνι. (Εάν το μπαλόνι χτυπήσει σε κάποιον από τους πλαϊνούς ή στον πίσω τοίχο και ο batsman μετά βγει out θα προστεθεί στο σκορ ένα (1) ρόνι).

3. Δύο (2) ρόνια θα προστεθούν στο σκορ, εάν ο batsman παίξει το μπαλόνι, το οποίο δεν θα χτυπήσει σε τοίχο και οι batsmen θα ολοκληρώσουν ένα (1) ρόνι.

4. Ένα (1) bye θα μετρήσει σαν ένα (1) extra, εάν το μπαλόνι χτυπήσει σε έναν τοίχο (ακόμη και πάνω από το όριο). Ένα (1) leg bye θα μετρήσει σαν ένα (1) extra, εάν το μπαλόνι χτυπήσει σε έναν τοίχο (ακόμη και πάνω από το όριο). Σε κάθε περίπτωση που οι batsmen ολοκληρώσουν ένα (1) ρόνι, θα προστεθούν δύο (2) ρόνια στο σκορ.

5. Δύο (2) bye ή δύο (2) leg bye θα σημειωθούν στο σκορ, εάν οι batsmen ολοκληρώσουν ένα (1) ρόνι χωρίς το μπαλόνι να χτυπήσει τον τοίχο.

6. No ball

Α. Η ποινή για ένα no ball θα είναι (τρία) 3 ρόνια από no ball (και δε θα παιχθεί μια extra μπαλονιά) και

1. Εάν ο batsman χτυπήσει την μπάλα, προστίθενται στο σκορ κι όσα ρόνια σημειωθούν και χρεώνονται στον παίκτη.

2. Εάν ο batsman δεν χτυπήσει την μπάλα, προστίθενται στο σκορ όσα ρόνια σημειωθούν σαν no ball.

Β. Από ένα χτύπημα του batsman θα σημειώνονται ρόνια όπως στους κανονισμούς του σκορ 3.1., 3.2. Αυτά χρεώνονται στον batsman.

Γ. Σε περίπτωση no ball ο batsman είναι out από roof.

Αν παίκτης του field ακουμπά το όριο (γραμμή ή τοίχο) δεν σημειώνονται τέσσερα (4) ή έξι (6) ρόνια για το batting και υπάρχει out από ψιλή.

Δ. Επιπρόσθετα no ball θα σημειωθεί εάν το μπαλόνι χτυπήσει πίσω ή και πάνω από την κεντρική γραμμή.

7.Wide

Α. Η ποινή για ένα (1) wide θα είναι τρία (3) ρόνια επιπλέον, ανεξάρτητα των αριθμό των ρονιών που έχουν σημειωθεί και δεν επαναλαμβάνεται η μπαλονιά.

Β. Εάν αναγγελθεί wide ball και το μπαλόνι χτυπήσει σε τοίχο τότε ένα (1) ρόνι θα προστεθεί στα τρία (3) του wide ball και θα χρεώνονται σαν extras. Επιπρόσθετα, δύο (2) ρόνια θα προστίθενται στο σκορ, και θα χρεώνονται σαν extras κάθε φορά που οι batsmen ολοκληρώνουν ένα (1) ρόνι.

Γ. Εάν αναγγελθεί wide ball, αλλά το μπαλόνι δεν χτυπήσει σε τοίχο, τότε δύο (2) ρόνια θα χρεώνονται σαν extras για κάθε ρόνι που ολοκληρώνεται από τους batsmen. Εάν οι batsmen δεν τρέξουν τότε τρία (3) ρόνια ποινής θα χρεώνονται σαν extras.

Δ. Αν ένα σκιτσέτο χτυπήσει σε τοίχο τότε θα μετρήσει μόνο ένα (1) ρόνι στον batsman ή στο σύνολο των extras που σημειώνονται. Επιπρόσθετα, σκιτσέτα που χτυπούν σε τοίχο για κάθε ένα θα προστίθεται στο σκορ ένα (1) ρόνι.

Ε. Δεν θα σημειωθούν ρόνια, εάν ο batsman είναι out από πιάσιμο ή του δοθεί roof out.

Στ. Εάν κατά την γνώμη του διαιτητή το μπαλόνι παγιδευτεί στα δίχτυα ή σε κάποιο άλλο εμπόδιο, τότε ο διαιτητής θα αναγγείλει και θα δείξει «dead ball» θα αναγνωρίσει ένα (1) ρόνι για άγγιγμα σε τοίχο και αν είναι εφαρμόσιμο, δύο (2) ρόνια για κάθε ρόνι που είναι σε εξέλιξη.

ΑΡΘΡΟ 8Ο – ΑΘΛΗΤΕΣ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων έχουν οι γεννηθέντες από το 1999 έως και το 2001 καθώς και αθλητές μικρότερης ηλικίας με ειδική άδεια που θα χορηγήσει η ΕΛ.Ο.Κ.

Στους αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Παίδων συμμετέχουν μόνο αθλητές που έχουν ενταχθεί στην δύναμη της ΕΛ.Ο.Κ. και έχουν εφοδιασθεί με το ατομικό δελτίο φιλάθλου αθλητή και το ατομικό δελτίο υγείας.

Τα σωματεία είναι υποχρεωμένα να προσκομίζουν στο γήπεδο τη θεωρημένη λίστα αθλητών που έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν για την αγωνιστική περίοδο 2013-2014.

Σε ειδικές περιπτώσεις χορηγείται από την ΕΛ.Ο.Κ. ειδική άδεια συμμετοχής σε αθλητές μικρότερης ηλικίας (μετά από αίτηση του σωματείου που ανήκει ο αθλητής). Η Επιτροπή Πρωταθλήματος εισηγείται τη συμμετοχή του αθλητή στο Δ.Σ. το οποίο είναι αρμόδιο να δώσει την τελική έγκριση και ο αθλητής αγωνίζεται με την απόλυτη ευθύνη του σωματείου του.

Σε περίπτωση που δεν προσκομιστεί η θεωρημένη λίστα αθλητών που έχουν δικαίωμα ν’ αγωνιστούν για την αγωνιστική περίοδο 2013-2014 καθώς και η ειδική άδεια συμμετοχής αθλητών μικρότερης ηλικίας, το σωματείο δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα και μηδενίζεται.

Βάσει του άρθρου 33 παρ. 7 του Ν. 2725/1999 “Στα ελληνικά διασυλλογικά πρωταθλήματα και τους αγώνες κυπέλλου επιτρέπεται να συμμετέχουν ομογενείς ή αλλοδαποί με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, ύστερα από πρόταση της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας”.

ΑΡΘΡΟ 9Ο – ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΟΜΑΔΩΝ – ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Για την έκδοση άδειας διεξαγωγής των αγώνων από τις αρμόδιες αρχές θα μεριμνά η ΕΛ.Ο.Κ. εκτός της περίπτωσης αγώνων εκτός Κέρκυρας, που υπεύθυνο είναι το γηπεδούχο σωματείο.

Όλοι οι παίχτες πρέπει να φορούν άσπρα ρούχα, εκτός και αν κάποια ομάδα έχει διαφορετικό χρώμα (ομοιόμορφη εμφάνιση, εκτός του χρώματος της μπάλας, το οποίο είναι κόκκινο και των αποχρώσεων).

Οι batsmen πρέπει να φορούν όλο τον προστατευτικό εξοπλισμό του κρίκετ (γκέτες, γάντια κλπ.). Ο προστατευτικός εξοπλισμός όπως τα προστατευτικά μηρού, επιγονατίδες και περικνημίδες πρέπει να φοριούνται κάτω από τα ρούχα.

Οι αθλητές γεννηθέντες από το 1996 και μετά υποχρεούνται να χρησιμοποιούν κράνος. Σε αντίθετη περίπτωση οι διαιτητές δε θα τους επιτρέπουν να αγωνιστούν.

Ο επόμενος batsman μετά από out, πρέπει να είναι έτοιμος να δεχτεί μπαλονιά εντός ενός λεπτού. Σε αντίθετη περίπτωση αν ζητηθεί out από τους παίκτες του field, θα είναι out από χρόνο (time).

Οι αρχηγοί των ομάδων υποχρεούνται να παραδώσουν στους διαιτητές τριάντα (30) λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα:

α. Τα δελτία των αθλητών που θα αγωνιστούν,

β. τη θεωρημένη από την ΕΛ.Ο.Κ. λίστα των αθλητών που έχουν δικαίωμα ν’ αγωνιστούν για την αγωνιστική περίοδο 2013-2014,

γ. την ειδική άδεια που παραχωρεί η ΕΛ.Ο.Κ. στο σωματείο προκειμένου ν’ αγωνιστεί αθλητής του μικρότερης ηλικίας απ’ ότι προβλέπει η προκήρυξη,

δ. το έντυπο συμμετοχής αθλητών στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Κλειστού Χώρου (Indoor) 2013-2014 συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο από τον υπεύθυνο συνοδό της ομάδας,

Μόλις παρέλθει η προθεσμία των τριάντα (30) λεπτών, δίνετε προθεσμία άλλων δέκα (10) λεπτών να παραδώσουν τα ως άνω προβλεπόμενα (α, β, γ, δ). Εάν δεν παραδοθούν ή σε περίπτωση που τα δελτία δεν φέρουν νόμιμη ιατρική βεβαίωση, τότε η ομάδα θεωρείται ότι δεν έχει προσέλθει νομότυπα στον αγώνα και μηδενίζεται.

Ταυτόχρονα διαιτητές και αρχηγοί των ομάδων προβαίνουν σε κλήρωση για το ποια ομάδα θα κάνει batting ή fielding. Εάν οι διαιτητές του αγώνα που εξελίσσεται είναι διαιτητές και στον επόμενο αγώνα τότε την κλήρωση εκτελούν οι αρχηγοί των ομάδων (20 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα) και ενημερώνουν την γραμματεία ή με την πρώτη ευκαιρία τους διαιτητές του αγώνα.

Η μπάλα των αγώνων θα είναι το Readers Supaball Red Senior-blister χρώματος κόκκινου. Η μπάλες του αγώνα είναι ευθύνη των ομάδων. Ομάδες οι οποίες δεν διαθέτουν καινούργια μπάλα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στο innings τους (fielding) μεταχειρισμένη. Η κάθε ομάδα υποχρεούται να έχει και δύο (2) μπλόνια spares.

Οι ημέρες διεξαγωγής των αγώνων θα είναι Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή. Η ΕΛ.Ο.Κ. διατηρεί το δικαίωμα να ορίσει αγώνες και άλλες ημέρες της εβδομάδος εάν το κρίνει σκόπιμο.

Κατά την διάρκεια του αγώνα τα σωματεία είναι υπεύθυνα για την ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη των αθλητών τους.

Στο ειδικό έντυπο θα αναγράφονται όλοι όσοι κάθονται στον πάγκο της κάθε ομάδας καθώς επίσης και οι ιδιότητές τους. Το ανώτερο θα επιτρέπονται 4 (εκτός των 7 αθλητών), οι οποίοι θα είναι 1 υπεύθυνος συνοδός. 1 προπονητής, 1 βοηθός προπονητή και 1 ιατρός.

Πέραν των 4 απαγορεύεται οποιοσδήποτε άλλος να έχει παρουσία στον πάγκο της ομάδας. Οι ομάδες είναι υπεύθυνες για την τήρηση της παρουσίας των επιτρεπομένων παραγόντων και να απομακρύνουν τους μη προβλεπόμενους. Οι διαιτητές είναι υπεύθυνοι να επιβλέπουν και υποδεικνύουν την απομάκρυνση των μη προβλεπόμενων. Εάν δεν συμμορφωθούν στις υποδείξεις των διαιτητών, οι διαιτητές διακόπτουν τον αγώνα και τον κατοχυρώνουν στην άλλη ομάδα.

Οι προπονητές και συνοδοί των ομάδων θα πρέπει να είναι ευπρεπώς ενδεδυμένοι και να συμπεριφέρονται σύμφωνα με το πνεύμα του κρίκετ (spirit of cricket).

Απαγορεύεται το coaching.

Η ομάδα που κάνει batting είναι υπεύθυνη για τη συμπλήρωση του πίνακα του σκορ.

ΑΡΘΡΟ 10Ο – ΑΝΑΒΟΛΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

1 . Σε περίπτωση που αγώνας αναβλήθηκε ή ματαιώθηκε από οποιαδήποτε αιτία και πρόκειται να επαναληφθεί, ορίζεται εκ νέου μετά από απόφαση της Επιτροπής Πρωταθλήματος.

2. Ρητά αναφέρεται ότι τυχόν μη καταβολή οδοιπορικών από την ΕΛ.Ο.Κ. δεν συνιστά λόγο αναβολής αγώνα.

ΑΡΘΡΟ 11Ο – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΔΕΛΤΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ

1. Έχοντας υπόψη το άρθρο 13 παρ. 1 του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων της ΕΛ.Ο.Κ. οι ομάδες πριν την έναρξη του αγώνα πρέπει να παρουσιάζονται στον αγωνιστικό χώρο με ελάχιστο αριθμό έξι (6) αθλητών.

2. Θεωρούμε ότι αθλητής που μπήκε σαν αλλαγή έχει συμμετοχή όταν έχει αγωνιστική παρουσία σε τρία (3) overs. Οι διαιτητές είναι υπεύθυνοι να επιβεβαιώσουν στο φύλλο αγώνα τη συμμετοχή του αθλητή.

3. Οι αθλητές που ανήκουν στις ομάδες που αγωνίζονται πρέπει να έχουν τα σχετικά δελτία της ΕΛ.Ο.Κ. Ο έλεγχος των δελτίων θα γίνεται πριν την έναρξη του αγώνα από τον διαιτητή.

4. Τα δελτία των αθλητών δύνανται οι αρχηγοί των ομάδων να τα ζητήσουν προς έλεγχο, σε κάθε περίπτωση, πριν το κλείσιμο του φύλλου αγώνα, αφού προηγουμένως ενημερώσουν το διαιτητή.

5. Δεν επιστρέφεται δελτίο παίκτη, όταν υποβληθεί ένσταση σχετικά με την ταυτότητα ή την αντικανονική συμμετοχή του ή και για οποιοδήποτε παράπτωμα.

6. Τα δελτία υγείας των αθλητών πρέπει να έχουν ευκρινώς γραμμένη την ημερομηνία θεώρησής τους. Για οτιδήποτε δημιουργεί αμφιβολία για την ημερομηνία θεώρησης οι διαιτητές δεν θα επιτρέψουν ν’ αγωνιστεί ο αθλητής.

ΑΡΘΡΟ 12Ο – ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Σε περίπτωση κατά την οποία διαγωνιζόμενο σωματείο υποβάλλει οποιαδήποτε ένσταση, βάσει του δικαιώματος που απορρέει από τον Γενικό Κανονισμό Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων της ΕΛ.Ο.Κ., υποχρεούται να καταβάλει το ποσόν (παράβολο) των 100,00 Ευρώ στην ΕΛ.Ο.Κ. εντός τριών (3) ημερών από την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα. Εάν η ένσταση απορριφθεί από την αρμόδια επιτροπή το παραπάνω ποσό εκπίπτει υπέρ της ΕΛ.Ο.Κ. Σε αντίθετη περίπτωση επιστρέφεται το παράβολο.

ΑΡΘΡΟ 13Ο – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μετά από απόφαση του Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ. η αποζημίωση των διαιτητών ορίζεται σε 10 € καθαρά έκαστος. Η γραμματεία των αγώνων δεν αποζημιώνεται.

ΑΡΘΡΟ 14Ο – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Η βαθμολογία η οποία θα ισχύσει στους αγώνες πρωταθλήματος θα είναι η εξής:

1. Νίκη τρεις (3) βαθμούς

2. Ισοπαλία δύο (2) βαθμούς

3. Ήττα ένας (1) βαθμός

4. Μηδενισμός (0) βαθμοί

5. Αποκλεισμός (0) βαθμοί

ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΡΑΡΙΣΜΑ

 

Σημείωση των extras

ΧΩΡΙΣ ΤΡΕΞΙΜΟ

ΜΕ ΤΡΕΞΙΜΟ

Wide

Δεν χτυπάει σε τοίχο

3 wide

3 + 2 = 5wide

Χτυπάει σε τοίχο

3 wide+ 1 = 4

3wide+1+2=6wide

Χτύπημα no-ball

Δεν χτυπάει σε τοίχο

3 no ball

3 no ball + 2 =5 no ball

Χτυπάει σε τοίχο

3 no ball+1=4

3 no ball +1+2=6 no ball

BYE

Δεν χτυπάει σε τοίχο

Δεν σημειώνονται ρόνια

2 bye

Χτυπάει σε τοίχο

1 bye

3 bye

LEG BYE

Δεν χτυπάει σε τοίχο

Δεν σημειώνονται ρόνια

2 leg- bye

Χτυπάει σε τοίχο

1 leg – bye

3 leg- bye

 

ΑΡΘΡΟ 15Ο – ΕΠΑΘΛΑ – ΒΡΑΒΕΙΑ

1 . Στην Πρωταθλήτρια ομάδα θα απονεμηθεί κύπελλο και χρυσά μετάλλια.

2 . Στην δεύτερη ομάδα θα απονεμηθούν αργυρά μετάλλια .

3 . Στην τρίτη ομάδα θα απονεμηθούν χάλκινα μετάλλια.

ΑΡΘΡΟ 16ο – ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΣΕ ΑΘΛΗΤΕΣ

Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Α.Ν. 2725/99, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και με τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργού Πολιτισμού, οι αθλητές του κρίκετ είναι υποχρεωμένοι να δέχονται τη διενέργεια ελέγχου ντόπινγκ εντός ή εκτός αγώνων όποτε τους ζητηθεί από τους αρμόδιους κατά νόμο φορείς που έχουν την αρμοδιότητα να δίνουν σχετική εντολή.

Για το ντόπινγκ ισχύουν όσα αναφέρονται στον Κανονισμό της ΕΛ.Ο.Κ.

ΑΡΘΡΟ 17Ο : ΓΕΝΙΚΑ.

Για κάθε θέμα που δεν προβλέπεται από την παρούσα προκήρυξη, καθώς επίσης κάθε ασάφεια που χρειάζεται συμπλήρωση ή διευκρίνιση, θα ρυθμίζεται από την Επιτροπή Πρωταθλήματος.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΣΗΦ ΝΙΚΗΤΑΣ                                                                        ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΓΟΥΣΤΗΣ

Share With: